Strzelczyk pokazał, jak robi gołąbki. Nie dodaje grama ryżu, a wychodzą obłędne

Gołąbki Tomasza Strzelczyka podbiły internet. Klasyczne, ale z nietypowym składnikiem, który całkowicie zmienia smak potrawy. Prosty patent, a różnica jest kolosalna. Koniecznie zrób je w domu i od razu spróbuj.

Jak gołąbki robi Tomasz Strzelczyk?Jak gołąbki robi Tomasz Strzelczyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kardaska
Paulina Hermann

Tomasz Strzelczyk znów udowodnił, że domowa kuchnia nie ma granic. Jego nowa wersja gołąbków zaskakuje tym, jak bardzo potrafi odmienić znany wszystkim przepis. Wystarczyło zastąpić jeden składnik, by nadać daniu nowy charakter i głębię smaku. Efekt to sycące, aromatyczne gołąbki, które pachną tradycją, ale smakują świeżo i niebanalnie. Wystarczyło tylko zamienić jeden składnik.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Tak Tomasz Strzelczyk robi gołąbki

Wydaje się nam, że nie da się zrobić gołąbków bez ryżu. Tomasz Strzelczyk udowadnia, że bardzo się w tej kwestii mylimy. Prowadzący kanał "Oddasz Fartucha" kucharz wykorzystuje... ugotowane ziemniaki. To właśnie one sprawiają, że farsz ma idealną strukturę, a składniki świetnie ze sobą współgrają. Ale to jeszcze nic! Strzelczyk dodaje również kapustę kiszoną. Dla fanów klasycznych gołąbków wydaje się to nie do pomyślenia, ale efekt jest bajeczny.

Przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g mielonej łopatki,
  • 350 g kiszonej kapusty,
  • jajko,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz kapustę, usuń głąb i odłóż liście do miski z gorącą wodą na 10 minut, aby zmiękły. Niektóre osoby dodają do wody ocet, dzięki czemu liście nie tracą koloru.
  2. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym.
  4. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, czosnek rozetrzyj, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce.
  5. Dodaj marchew i pietruszkę do cebuli, podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj kapustę kiszoną i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Połącz wszystko z mięsem mielonym, ziemniakami i jajkiem.
  7. Dopraw solą, pieprzem, a jeśli lubisz odrobiną startego kminku.
  8. Na dnie dużego rondla ułóż grubsze liście kapusty (możesz użyć surowych), by gołąbki się nie przypaliły.
  9. Na sparzonych liściach układaj porcje farszu, zwiń i ułóż złączeniem do dołu. Pamiętaj, by odciąć twarde części.
  10. Zalej rosołem lub bulionem, przykryj liśćmi i pokrywką. Jak chcesz, możesz przygotować sos pomidorowy na bazie bulionu.
  11. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący