Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy

Amerykańskie gołąbki to idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu lub chęci na tradycyjne zawijanie. Są sycące, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że nie cichną echa próśb o dokładkę.

Amerykańskie gołąbki dla leniwychAmerykańskie gołąbki dla leniwych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Amerykańskie gołąbki to genialny sposób na zjedzenie tradycyjnego dania, bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ich sekret tkwi w wymieszaniu wszystkich składników w jedną zwartą masę. Wystarczy uformować zgrabne kotleciki i upiec je w sosie pomidorowym. To danie, któremu nie oprą się nawet niejadki.

Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki

Amerykańskie gołąbki bez zawijania

Nazwa amerykańskie zamiennie używana może być z określeniem leniwe lub po prostu bez zawijania. To połączenie gołąbków i pulpecików, czyli esencji pysznej, domowej kuchni. Świetnie smakują także po odgrzaniu, więc warto zrobić większą porcję na kilka dni. Ten smak szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 500 g białej kapusty,
  • 100 g białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 300-400 ml bulionu lub wody,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
  2. Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie odciśnij mocno kapustę z nadmiaru wody.
  4. Cebule posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
  5. Do ryżu dodaj kapustę, cebule, mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  7. W garnku podgrzej passatę z bulionem, dopraw ziołami i szczyptą cukru.
  8. Wymieszaj i zabiel śmietaną.
  9. Z masy mięsno-ryżowej uformuj niewielkie kotleciki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej gorącym sosem pomidorowym.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przejdą smakiem sosu.

Gotowe gołąbki amerykańskie podawaj na ciepło wraz z pomidorowym sosem. Smacznego!

Wekowanie gołąbków

Amerykańskie gołąbki idealnie nadają się do wekowania. Do gorących, wyparzonych słoików wkładaj gołąbki wraz z sosem, w którym się dusiły. Sos powinien całkowicie je przykryć, a do góry słoika musi pozostać ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie je zakręć i włóż do garnka z czystą ściereczką na dnie. Wlej wodę tak, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoików, nie powinna dotykać nakrętki. Gotuj pod przykryciem przez 60 minut, licząc czas od momentu, aż woda się zagotuje. Tak przygotowane gołąbki możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji