Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Amerykańskie gołąbki to idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu lub chęci na tradycyjne zawijanie. Są sycące, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że nie cichną echa próśb o dokładkę.
Amerykańskie gołąbki to genialny sposób na zjedzenie tradycyjnego dania, bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ich sekret tkwi w wymieszaniu wszystkich składników w jedną zwartą masę. Wystarczy uformować zgrabne kotleciki i upiec je w sosie pomidorowym. To danie, któremu nie oprą się nawet niejadki.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Amerykańskie gołąbki bez zawijania
Nazwa amerykańskie zamiennie używana może być z określeniem leniwe lub po prostu bez zawijania. To połączenie gołąbków i pulpecików, czyli esencji pysznej, domowej kuchni. Świetnie smakują także po odgrzaniu, więc warto zrobić większą porcję na kilka dni. Ten smak szybko się nie znudzi.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 500 g białej kapusty,
- 100 g białego ryżu,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 300-400 ml bulionu lub wody,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
- Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie odciśnij mocno kapustę z nadmiaru wody.
- Cebule posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
- Do ryżu dodaj kapustę, cebule, mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
- W garnku podgrzej passatę z bulionem, dopraw ziołami i szczyptą cukru.
- Wymieszaj i zabiel śmietaną.
- Z masy mięsno-ryżowej uformuj niewielkie kotleciki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej gorącym sosem pomidorowym.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przejdą smakiem sosu.
Gotowe gołąbki amerykańskie podawaj na ciepło wraz z pomidorowym sosem. Smacznego!
Wekowanie gołąbków
Amerykańskie gołąbki idealnie nadają się do wekowania. Do gorących, wyparzonych słoików wkładaj gołąbki wraz z sosem, w którym się dusiły. Sos powinien całkowicie je przykryć, a do góry słoika musi pozostać ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie je zakręć i włóż do garnka z czystą ściereczką na dnie. Wlej wodę tak, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoików, nie powinna dotykać nakrętki. Gotuj pod przykryciem przez 60 minut, licząc czas od momentu, aż woda się zagotuje. Tak przygotowane gołąbki możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.