Stosuję metodę 3-2-1. Żurek postoi jeszcze długie miesiące
Domowy żurek to klasyk, który wielu z nas przygotowuje nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień – szczególnie w chłodniejsze dni. Aromatyczny, kwaśny, na zakwasie – smakuje najlepiej, gdy zrobimy go sami. Ale co, jeśli ugotowaliśmy go za dużo albo chcemy mieć gotowy zapas na później? Z pomocą przychodzi metoda 3-2-1, dzięki której możemy zawekować żurek i przechowywać go przez kilka miesięcy bez utraty smaku i jakości.
Żurek to zupa, bez której ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, w szczególności gdy samodzielnie robimy zakwas. Wiele osób przez to rezygnuje z tej zupy na co dzień, ograniczając się tylko do świąt. Gdy jednak po wielkanocnej uczcie zostanie ci trochę żurku, zatrzymaj go na dłużej. Wekowanie metodą 3-2-1 pozwoli zachować świeżość i smak nawet przez kilka miesięcy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Dlaczego warto wekować żurek?
Wielkanoc to czas, kiedy tradycyjne smaki wracają do łask – a wśród nich żurek zajmuje szczególne miejsce. Aromatyczny, na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą, jest symbolem świątecznego stołu w wielu polskich domach. Często zdarza się, że tego żurku ugotujemy za dużo, a jedzenie go kolejny dzień z rzędu nie jest już wtedy żadną przyjemnością. Z pomocą przychodzi stary, babciny sposób na konserwowanie żywności — wekowanie.
Wekowanie nie tylko pozwala zachować smak i aromat zupy, ale też zapobiega marnowaniu jedzenia. Co ważne, zawekowany żurek smakuje niemal identycznie jak świeży – wystarczy go tylko podgrzać i podać z ulubionymi dodatkami.
Na czym polega metoda 3-2-1?
To domowy sposób pasteryzacji (inaczej wekowania), który polega na trzykrotnym, kilkuminutowym podgrzewaniu słoików z potrawą w kąpieli wodnej. Nazwa pochodzi od schematu:
- 3 dni
- 2 razy dziennie
- 1 czas trwania – ok. 30 minut
Metoda polega na tym, że przez trzy kolejne dni pasteryzujemy żurek w słoikach przez około pół godziny – raz rano i raz wieczorem. Dzięki temu niszczymy wszelkie bakterie i drobnoustroje, które mogłyby doprowadzić do fermentacji lub zepsucia. Potrawa staje się trwała i może stać w spiżarni lub lodówce przez kilka miesięcy.
Jak zawekować żurek metodą 3-2-1?
- Żurek zagotuj i przelej do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 1–1,5 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką.
- Szczelnie zakręć i ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do ¾ ich wysokości.
- Gotuj przez 30 minut na małym ogniu (woda powinna tylko lekko bulgotać).
- Powtórz pasteryzację 2 razy dziennie przez kolejne 2 dni.
- Po ostygnięciu przenieś słoiki do spiżarki lub lodówki.