Nie w garnku i nie w piekarniku. Tak jeszcze łatwiej zapasteryzujesz słoiki

Pasteryzacja to proces termicznej obróbki żywności. Jego celem jest wydłużenie trwałości produktów spożywczych i zniszczenie lub ograniczenie aktywności drobnoustrojów, zwłaszcza bakterii, drożdży i pleśni.  W warunkach domowych słoiki pasteryzujemy przy użyciu garnka i wrzątku lub piekarnika. Coraz modniejsza jest jednak inna, jeszcze łatwiejsza metoda. 

ObrazekPasteryzacja w zmywarce pozwoli ci zaoszczędzić dużo czasu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Podczas pasteryzacji słoiki traktowane są wysoką temperaturą, a następnie schładza się je, by zminimalizować straty odżywcze i zachować teksturę, smak, zapach żywności. Proces ten ma na celu zmniejszenie liczby żywych mikroorganizmów w przetworach do poziomu, który nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ponadto pasteryzacja wydłuża trwałość produktów. Jak się za nią zabrać w domowych warunkach?

Pasteryzacja przetworów w domu

Mleko, soki owocowe, przetwory warzywne, dżemy, konserwy mięsne - to przykłady produktów, które są pasteryzowane. Dzięki temu przedłużona zostaje ich trwałość bez konieczności stosowania sztucznych konserwantów. Z kolei to przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na dłuższy czas. Najczęściej przetwory pasteryzujemy w garnkach lub piekarnikach. Istnieje jednak jeszcze jeden, mniej oczywisty sposób.

Mowa o pasteryzacji w zmywarce. Metoda ta staje się coraz popularniejsza - w sieci krąży wiele filmików poświęconych właśnie tej technice konserwacji żywności. Na jednym z nich, opublikowanym na Facebooku przez profil "Jaka Matka Taka Córka", widzimy rzędy słoików, mniejszych i większych, ustawionych na półkach w zmywarce. To jeden z plusów tej metody - za jednym razem można zapasteryzować bardzo dużą liczbę słoików.

Obrazek
Pasteryzacja w zmywarce świetnie sprawdzi się, jeśli masz dużo słoików do zapasteryzowania - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak pasteryzować słoiki w zmywarce?

Jak pasteryzować słoiki w zmywarce? Profil "Jaka Matka Taka Córka" instruuje, jak zabrać się za tę czynność krok po kroku. Gotowe słoiki należy umieść w zmywarce, pamiętając, by mniejsze weki zajęły górną, a większe dolną półkę. Słoiki układamy w zmywarce do góry dnem. Pamiętaj jednak, żeby nie robić tego ze słoikami z gumową uszczelką - te ułóż zakrętkami do góry.

Następnie należy ustawić program - najlepiej na ten o najwyższej temperaturze. Tutaj warto podkreślić, że wekowanie tą metodą powinno odbywać się w temperaturze wynoszącej co najmniej 60 st. C i niższej niż 100 st. C. Zazwyczaj w zmywarkach woda podgrzewana jest do 70-75 st. C. To wystarczy, by umożliwić wekowanie. Jak długo powinna trwać taka pasteryzacja? Wystarczy, że odczekasz do końca cyklu.

Kiedy program dobiegnie końca, należy odczekać, aż słoiki ostygną, a następnie wyjąć je ze zmywarki i ustawić na chłonnych ręcznikach papierowych lub ściereczkach do góry dnem (w przypadku weków z gumowymi uszczelkami słoiki ustawiamy dnem do dołu) na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie można umieścić je w spiżarni. Pamiętaj, by do zmywarki podczas pasteryzacji nie dodawać detergentów, nie wkładać innych naczyń oraz, by urządzenie było dokładnie wyczyszczone.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety