Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze

Myślisz o ciepłej przekąsce na andrzejki lub wieczór filmowy z przyjaciółmi? W kilka chwil przygotujesz całą blachę smakowitych krążków cebulowych. Nie musisz stać nad garnkiem z gorącym olejem, aby wyszły idealnie chrupiące.

Krążki cebulowe z piekarnika wychodzą rewelacyjnieKrążki cebulowe z piekarnika wychodzą rewelacyjnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krążki cebulowe w budkach z fast foodem to wysokokaloryczna przyjemność. W domowych warunkach możesz przygotować zdrowszą wersję z piekarnika, doprawioną tak jak lubisz – z dodatkiem włoskich ziół, czosnku lub ostrej papryczki. Do maczania zrób domowy sos czosnkowy lub inny na bazie majonezu i gęstego jogurtu. Dodaj oliwę truflową lub pastę gochujang, aby za każdym razem przekąska nabierała innego wyrazu.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Przepis na krążki cebulowe

Na krążki przeznacz dużą i świeżą cebulę, którą łatwiej jest pokroić na równe i ładne kawałki. Z plastrów o grubości ok. 0,5 cm delikatnie porozdzielaj krążki. Obtaczaj je kolejne w trzech miskach ze składnikami, które razem utworzą złocistą, chrupiącą i pełną smaku panierkę. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj ostrą papryczkę.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu,
  • 150 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w dość grube plastry (ok. 0,5 cm). Rozdziel je na pojedyncze krążki.
  2. Przygotuj trzy miseczki na panierkę: do jeden wsyp połowę mąki pszennej, w drugiej wymieszaj pozostałą mąkę z mlekiem, jajkiem i przyprawami, do trzeciej wsyp bułkę tartą.
  3. Krążki cebulowe obtaczaj kolejną w mące, cieście z przyprawami i bułce tartej.
  4. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. 20 minut – gdy ładnie się zarumienią, obróć je na drugą stronę. Piecz, aż również z tej strony zrobią się rumiane.
  6. Podawaj z ulubionymi sosami.
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon