Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Myślisz o ciepłej przekąsce na andrzejki lub wieczór filmowy z przyjaciółmi? W kilka chwil przygotujesz całą blachę smakowitych krążków cebulowych. Nie musisz stać nad garnkiem z gorącym olejem, aby wyszły idealnie chrupiące.
Krążki cebulowe w budkach z fast foodem to wysokokaloryczna przyjemność. W domowych warunkach możesz przygotować zdrowszą wersję z piekarnika, doprawioną tak jak lubisz – z dodatkiem włoskich ziół, czosnku lub ostrej papryczki. Do maczania zrób domowy sos czosnkowy lub inny na bazie majonezu i gęstego jogurtu. Dodaj oliwę truflową lub pastę gochujang, aby za każdym razem przekąska nabierała innego wyrazu.
Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka
Przepis na krążki cebulowe
Na krążki przeznacz dużą i świeżą cebulę, którą łatwiej jest pokroić na równe i ładne kawałki. Z plastrów o grubości ok. 0,5 cm delikatnie porozdzielaj krążki. Obtaczaj je kolejne w trzech miskach ze składnikami, które razem utworzą złocistą, chrupiącą i pełną smaku panierkę. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj ostrą papryczkę.
Składniki:
- 2 cebule,
- 60 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu,
- 150 g bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w dość grube plastry (ok. 0,5 cm). Rozdziel je na pojedyncze krążki.
- Przygotuj trzy miseczki na panierkę: do jeden wsyp połowę mąki pszennej, w drugiej wymieszaj pozostałą mąkę z mlekiem, jajkiem i przyprawami, do trzeciej wsyp bułkę tartą.
- Krążki cebulowe obtaczaj kolejną w mące, cieście z przyprawami i bułce tartej.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. 20 minut – gdy ładnie się zarumienią, obróć je na drugą stronę. Piecz, aż również z tej strony zrobią się rumiane.
- Podawaj z ulubionymi sosami.