PoradyTak przechowywana cebula nie zgnije i pozostanie świeża do wiosny. Sposób podpowiedziała mi pani z warzywniaka

Tak przechowywana cebula nie zgnije i pozostanie świeża do wiosny. Sposób podpowiedziała mi pani z warzywniaka

Cebula jest jednym z podstawowych warzyw w kuchni. Z jej dodatkiem powstają zupy, sosy, dania mięsne i wegetariańskie. Świetnie sprawdza się w surówkach, sałatkach i marynatach. W wielu przypadkach jest po prostu niezastąpiona. Dlatego bardzo dobrze rozumiem smutek, złość, rozgoryczenie w chwili, gdy sięgasz po cebulę, rozkrajasz ją i okazuje się, że jest zgniła w środku. A masło już się rozpływa po patelni.

Cebula, która ma przetrwać zimę, nie może mieć oznak zepsucia
Cebula, która ma przetrwać zimę, nie może mieć oznak zepsucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać cebulę, aby przetrwała do wiosny? Z tym pytaniem często mierzą się osoby, które lubią robić większe zapasy produktów spożywczych albo mają dostęp do własnych upraw. Dużo cennych wskazówek na temat przechowywania warzyw dostarczają seniorzy. Kiedyś w każdym gospodarstwie była zewnętrzna piwnica, w której warzywa, takie jak ziemniaki, buraki czy cebula, mogły leżakować przez kilka miesięcy. Jednak i tam obowiązywały konkretne wytyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Na co warto zwrócić uwagę kupując cebulę?

Zanim przejdę do sposobów na przechowywanie cebuli, kilka słów o wyborze właściwych warzyw ze sklepu. Największym ryzykiem obarczone są worki z cebulą z hipermarketów. Zapakowane w paczki warzywa prawie zawsze zawierają jedną czy dwie cebulki wątpliwej jakości. Niestety, nie ma już możliwości odrzucenia miękkich jednostek w sklepie. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest kupowanie cebuli na wagę. Jeśli jednak zdecydujesz się na tę pierwszą opcję – bo tak jest wygodniej lub taniej – od razu po powrocie do domu przebierz cebulę i oddziel warzywa z oznakami zepsucia.

Jak rozpoznać zepsutą cebulę?

Dobra i świeża cebula jest twarda i ciężka. Ma jasną, jednolitą łupinę bez widocznych przebarwień. Zwróć uwagę na szyjkę, czy nie ma na niej oznak gnicia. Nawet niewielkie plamki na łupinie mogą świadczyć o rozpoczęciu procesu powstawania pleśni. Zbyt suche i lekkie cebulki też nie są dobrym wyborem – przesuszone warzywa są pozbawione smaku.

Sposób na przechowywanie cebuli

Cebula przetrwa zimę, gdy po powrocie do domu nie tylko zrobisz selekcję warzyw, pozbywając się tych miękkich i kiełkujących, ale także odpowiednio przygotujesz je do przechowywania. Jeśli cebulki mają widoczne korzenie, podetnij je. Następnie przełóż do przewiewnego pojemnika z otworami – może to być wiklinowy koszyk, jutowy worek lub drewniana skrzynka, która przeznaczysz na przechowywanie tylko i wyłącznie cebuli. Ważne jest, żeby była oddzielona od innych warzyw.

Najgorszym wyborem jest lodówka

Cebula powinna być przechowywana w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Wilgoć z lodówki może przyspieszyć proces gnicia. Nie mówiąc już o sąsiedztwie innych warzyw czy owoców. Cebula wydziela etylen, który przyspiesza ich dojrzewanie. Dlatego nie przechowuj jej w pobliżu ziemniaków, jabłek czy pomidorów. Jeśli masz taką możliwość, trzymaj ją w piwnicy, w spiżarni lub na strychu. Ważne jest, żeby takie pomieszczenie było suche i dobrze wentylowane. Odpowiednia temperatura to od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Czy można jeść kiełkującą cebulę?

Gdy po przekrojeniu cebuli na pół, nie widzisz w środku oznak zepsucia, spokojnie możesz zjeść kiełkującą cebulę bez obaw o konsekwencje zdrowotne. Jeśli mimo wszystko boisz się ryzyka, możesz także zanurzyć jej korzenie w wodzie, przeznaczając ją na szczypiorek.

przechowywanie warzywcebulaszczypiorek

Wybrane dla Ciebie