Gdy nie mam dużo czasu, robię bigos z cebuli. Cała rodzina zajada ze smakiem
W chłodny dzień dobrze jest przygotować na kolację coś ciepłego. Bigos z cebuli rozgrzeje cię od środka i wprowadzi w błogi nastrój. To danie idealne sprawdza się w zestawie ze świeżym pieczywem. Znika z talerza do co ostatniej kropli sosu.
Bigos z cebuli to proste i sycące danie, które przygotujesz w niecałe 15 minut. Składniki prawdopodobnie masz w lodówce, więc zaoszczędzisz czas na zakupach. A może nawet wykorzystasz zasoby, które zalegają na półkach. Będziesz pod wrażeniem, jakie to smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki bigos inspirowany tradycyjną polską kuchnią
Wiele osób ceni bigos za pyszny sosik, w którym można maczać pieczywo. Jednak przygotowanie sztandarowego dania kuchni polskiej wymaga czasu. Niektórzy twierdzą, że tradycyjny bigos najlepiej smakuje, gdy jest gotowany na wolnym ogniu przez 3 kolejne dni po 2-3 godziny dziennie.
Listopad i grudzień to miesiące, w których o takim pysznym, rozgrzewającym daniu marzy się codziennie. Jeśli szukasz podobnych smaków na szybko, z pomocą przychodzi przepis na bigos z cebuli.
Jak najłatwiej zrobić pyszny bigos z cebulą i kiełbasą?
Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujesz:
- 250 g kiełbasy,
- olej do smażenia,
- 2 duże cebule,
- 80 ml koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz
- i majeranek.
Przygotowanie
- Rozgrzewasz patelnię z odrobiną oleju do smażenia. Kiełbasę kroisz w kostkę i podsmażasz na rumiany kolor.
- Dodajesz cebulę pokrojoną w pióra. Smażysz przez 3 minuty, po czym zalewasz odrobiną wody, aby składniki na patelni nie przywierały. Bigos z cebuli przykrywasz pokrywką i dusisz na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka.
- Na koniec dodajesz koncentrat pomidorowy. Doprawiasz solą, pieprzem i majerankiem. Mieszasz i gotujesz jeszcze przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
- Bigos z cebuli podajesz z grubą pajdą świeżego pieczywa.
Bigos z cebuli w wersji wegetariańskiej
W podobny sposób zrobisz danie wege. Wystarczy, że zamienisz kiełbasę na pieczarki. Myjesz je i kroisz w plasterki. Podsmażasz z cebulą, dodajesz koncentrat, przyprawy i gotowe.