Gdy nie mam dużo czasu, robię bigos z cebuli. Cała rodzina zajada ze smakiem

W chłodny dzień dobrze jest przygotować na kolację coś ciepłego. Bigos z cebuli rozgrzeje cię od środka i wprowadzi w błogi nastrój. To danie idealne sprawdza się w zestawie ze świeżym pieczywem. Znika z talerza do co ostatniej kropli sosu.

Bigos z cebuli to szybki i pożywny posiłekBigos z cebuli to szybki i pożywny posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bigos z cebuli to proste i sycące danie, które przygotujesz w niecałe 15 minut. Składniki prawdopodobnie masz w lodówce, więc zaoszczędzisz czas na zakupach. A może nawet wykorzystasz zasoby, które zalegają na półkach. Będziesz pod wrażeniem, jakie to smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Szybki bigos inspirowany tradycyjną polską kuchnią

Wiele osób ceni bigos za pyszny sosik, w którym można maczać pieczywo. Jednak przygotowanie sztandarowego dania kuchni polskiej wymaga czasu. Niektórzy twierdzą, że tradycyjny bigos najlepiej smakuje, gdy jest gotowany na wolnym ogniu przez 3 kolejne dni po 2-3 godziny dziennie.

Listopad i grudzień to miesiące, w których o takim pysznym, rozgrzewającym daniu marzy się codziennie. Jeśli szukasz podobnych smaków na szybko, z pomocą przychodzi przepis na bigos z cebuli.

Jak najłatwiej zrobić pyszny bigos z cebulą i kiełbasą?

Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujesz:

  • 250 g kiełbasy,
  • olej do smażenia,
  • 2 duże cebule,
  • 80 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz
  • i majeranek.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewasz patelnię z odrobiną oleju do smażenia. Kiełbasę kroisz w kostkę i podsmażasz na rumiany kolor.
  2. Dodajesz cebulę pokrojoną w pióra. Smażysz przez 3 minuty, po czym zalewasz odrobiną wody, aby składniki na patelni nie przywierały. Bigos z cebuli przykrywasz pokrywką i dusisz na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka.
  3. Na koniec dodajesz koncentrat pomidorowy. Doprawiasz solą, pieprzem i majerankiem. Mieszasz i gotujesz jeszcze przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
  4. Bigos z cebuli podajesz z grubą pajdą świeżego pieczywa.

Bigos z cebuli w wersji wegetariańskiej

W podobny sposób zrobisz danie wege. Wystarczy, że zamienisz kiełbasę na pieczarki. Myjesz je i kroisz w plasterki. Podsmażasz z cebulą, dodajesz koncentrat, przyprawy i gotowe.

Jak jeszcze możesz podać bigos z cebuli?

Szybka i smaczna potrawa z cebuli sprawdzi się jako dodatek do kopytek, pieczonych ziemniaków lub bułek gotowanych na parze. Doskonale pasuje też do zestawów z pieczonym mięsem, na przykład gęsiny lub karkówki.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese