Gdy nie mam dużo czasu, robię bigos z cebuli. Cała rodzina zajada ze smakiem
W chłodny dzień dobrze jest przygotować na kolację coś ciepłego. Bigos z cebuli rozgrzeje cię od środka i wprowadzi w błogi nastrój. To danie idealne sprawdza się w zestawie ze świeżym pieczywem. Znika z talerza do co ostatniej kropli sosu.
Bigos z cebuli to proste i sycące danie, które przygotujesz w niecałe 15 minut. Składniki prawdopodobnie masz w lodówce, więc zaoszczędzisz czas na zakupach. A może nawet wykorzystasz zasoby, które zalegają na półkach. Będziesz pod wrażeniem, jakie to smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Szybki bigos inspirowany tradycyjną polską kuchnią
Wiele osób ceni bigos za pyszny sosik, w którym można maczać pieczywo. Jednak przygotowanie sztandarowego dania kuchni polskiej wymaga czasu. Niektórzy twierdzą, że tradycyjny bigos najlepiej smakuje, gdy jest gotowany na wolnym ogniu przez 3 kolejne dni po 2-3 godziny dziennie.
Listopad i grudzień to miesiące, w których o takim pysznym, rozgrzewającym daniu marzy się codziennie. Jeśli szukasz podobnych smaków na szybko, z pomocą przychodzi przepis na bigos z cebuli.
Jak najłatwiej zrobić pyszny bigos z cebulą i kiełbasą?
Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujesz:
- 250 g kiełbasy,
- olej do smażenia,
- 2 duże cebule,
- 80 ml koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz
- i majeranek.
Przygotowanie
- Rozgrzewasz patelnię z odrobiną oleju do smażenia. Kiełbasę kroisz w kostkę i podsmażasz na rumiany kolor.
- Dodajesz cebulę pokrojoną w pióra. Smażysz przez 3 minuty, po czym zalewasz odrobiną wody, aby składniki na patelni nie przywierały. Bigos z cebuli przykrywasz pokrywką i dusisz na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka.
- Na koniec dodajesz koncentrat pomidorowy. Doprawiasz solą, pieprzem i majerankiem. Mieszasz i gotujesz jeszcze przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć.
- Bigos z cebuli podajesz z grubą pajdą świeżego pieczywa.
Bigos z cebuli w wersji wegetariańskiej
W podobny sposób zrobisz danie wege. Wystarczy, że zamienisz kiełbasę na pieczarki. Myjesz je i kroisz w plasterki. Podsmażasz z cebulą, dodajesz koncentrat, przyprawy i gotowe.