PrzepisDania mięsneWkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło

Wkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło

Wkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło
Wkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.03.2024 14:59

Szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny? Mam dla ciebie idealną propozycję: soczysta karkówka pieczona w rękawie. To danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego.

Karkówka pieczona w piekarniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromatyczne przyprawy, soczyste mięso - to wszystko sprawia, że ta potrawa zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mojej rodziny. Ponadto, po schłodzeniu doskonale nadaje się na kanapki, więc to również świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysta karkówka pieczona w rękawie: Cała rodzina prosi o dokładkę!

Sekret idealnej karkówki:

  • Marynata: Dobre zamarynowanie mięsa to klucz do sukcesu. W tym przepisie używamy mieszanki sosu sojowego, musztardy, papryki, miodu, octu balsamicznego, oliwy i ziół prowansalskich.
  • Pieczenie w rękawie: Rękaw do pieczenia sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne.
  • Długi czas pieczenia: Karkówka potrzebuje czasu, aby się upiec i stać się krucha

Przepis na karkówkę z piekarnika

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 20 g soli,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 pełna łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy Sansa,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 7-8 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce.
  2. Zamarynuj mięso: Natrzyj karkówkę marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na 24 godziny.
  3. Piecz karkówkę: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść mięso w rękawie do pieczenia, dodaj marynatę i szczelnie zamknij worek. Owiń całość folią aluminiową. Piecz przez 1,5 - 2 godziny.
  4. Ostudź i pokrój: Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw mięso do ostygnięcia. Następnie pokrój karkówkę na plastry i podawaj z sosem lub jako wędlinę na kanapki.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do marynaty możesz dodać inne przyprawy, np. oregano, tymianek, rozmaryn.
  • Do rękawa do pieczenia możesz dodać warzywa, np. cebulę, paprykę, pieczarki.
  • Po upieczeniu możesz polać karkówkę sosem z pieczenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także