Wkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło

Szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny? Mam dla ciebie idealną propozycję: soczysta karkówka pieczona w rękawie. To danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego.

Wkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miłoWkładam do rękawa i piekę. Cała rodzina zajada aż miło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Karkówka pieczona w piekarniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromatyczne przyprawy, soczyste mięso - to wszystko sprawia, że ta potrawa zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mojej rodziny. Ponadto, po schłodzeniu doskonale nadaje się na kanapki, więc to również świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Soczysta karkówka pieczona w rękawie: Cała rodzina prosi o dokładkę!

Sekret idealnej karkówki:

  • Marynata: Dobre zamarynowanie mięsa to klucz do sukcesu. W tym przepisie używamy mieszanki sosu sojowego, musztardy, papryki, miodu, octu balsamicznego, oliwy i ziół prowansalskich.
  • Pieczenie w rękawie: Rękaw do pieczenia sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne.
  • Długi czas pieczenia: Karkówka potrzebuje czasu, aby się upiec i stać się krucha

Przepis na karkówkę z piekarnika

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 20 g soli,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 pełna łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy Sansa,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 7-8 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce.
  2. Zamarynuj mięso: Natrzyj karkówkę marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na 24 godziny.
  3. Piecz karkówkę: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść mięso w rękawie do pieczenia, dodaj marynatę i szczelnie zamknij worek. Owiń całość folią aluminiową. Piecz przez 1,5 - 2 godziny.
  4. Ostudź i pokrój: Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw mięso do ostygnięcia. Następnie pokrój karkówkę na plastry i podawaj z sosem lub jako wędlinę na kanapki.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do marynaty możesz dodać inne przyprawy, np. oregano, tymianek, rozmaryn.
  • Do rękawa do pieczenia możesz dodać warzywa, np. cebulę, paprykę, pieczarki.
  • Po upieczeniu możesz polać karkówkę sosem z pieczenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥