PrzepisSzybkie i tanieBabcia nigdy nie wyrzucała mięsa z rosołu. Dodawała kiszony składnik i robiła pyszną przekąskę

Babcia nigdy nie wyrzucała mięsa z rosołu. Dodawała kiszony składnik i robiła pyszną przekąskę

Mięso z rosołu - Pyszności
Mięso z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Moja Kuchnia Tanja
11.03.2024 11:33

Po niedzielnym obiedzie w lodówce czeka rosół? Chociaż naturalną jego metamorfozą jest pomidorowa, to w garnku często zostaje jeszcze mięso, które było bazą zupy. Jest jednak prosty przepis, który pozwoli wykorzystać w pełni weekendową zupę.

Mięso w rosole odgrywa bardzo ważną rolę, nadając głęboki smaku. Nie każdy jednak jest fanem zup z mięsnymi wkładkami, więc w rezultacie smaczne mięso często idzie na zmarnowanie. Moja babcia miała na nie jednak swój patent i przygotowywała z niej wędlinę na kanapki. Aby nie była zbyt nudna, do masy dorzucała ogórki ze słoika, które świetnie przełamują smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso z rosołu - jak wykorzystać?

Najczęstszym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zmielenie go na farsz i nadzianie nim pierogów lub krokietów. W moim domu często gości jednak zupełnie inny przepis. Pozornie mało ciekawe mięso z rosołu zamienia się w pyszny dodatek do kanapek.

Wykorzystaj mięso z rosołu
Wykorzystaj mięso z rosołu© YouTube | Moja Kuchnia Tanja

Składniki:

  • 2 kg mięsa z rosołu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 200 ml rosołu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj rosół według swojego ulubionego przepisu. Wyjmij mięso i oddziel je od kości.
  2. Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Zalej rosołem. Opcjonalnie możesz dodać żelatynę dla lepszej konsystencji. Rozpuść ją w niewielkiej ilości rosołu.
  4. Wyłóż formę keksówką folią spożywczą. Włóż do niej mięso i lekko ubij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
  5. Wyjmij roladę z formy i pokrój na plastry. Serwuj na kanapkach.

Do rolady możesz dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Gotowy dodatek na kanapki przechowuj w lodówce. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także