Babcia nigdy nie wyrzucała mięsa z rosołu. Dodawała kiszony składnik i robiła pyszną przekąskę

Po niedzielnym obiedzie w lodówce czeka rosół? Chociaż naturalną jego metamorfozą jest pomidorowa, to w garnku często zostaje jeszcze mięso, które było bazą zupy. Jest jednak prosty przepis, który pozwoli wykorzystać w pełni weekendową zupę.

Mięso z rosołu - PysznościMięso z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Moja Kuchnia Tanja
Ewa Malinowska

Mięso w rosole odgrywa bardzo ważną rolę, nadając głęboki smaku. Nie każdy jednak jest fanem zup z mięsnymi wkładkami, więc w rezultacie smaczne mięso często idzie na zmarnowanie. Moja babcia miała na nie jednak swój patent i przygotowywała z niej wędlinę na kanapki. Aby nie była zbyt nudna, do masy dorzucała ogórki ze słoika, które świetnie przełamują smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Mięso z rosołu - jak wykorzystać?

Najczęstszym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zmielenie go na farsz i nadzianie nim pierogów lub krokietów. W moim domu często gości jednak zupełnie inny przepis. Pozornie mało ciekawe mięso z rosołu zamienia się w pyszny dodatek do kanapek.

Wykorzystaj mięso z rosołu
Wykorzystaj mięso z rosołu © YouTube | Moja Kuchnia Tanja

Składniki:

  • 2 kg mięsa z rosołu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 200 ml rosołu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj rosół według swojego ulubionego przepisu. Wyjmij mięso i oddziel je od kości.
  2. Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Zalej rosołem. Opcjonalnie możesz dodać żelatynę dla lepszej konsystencji. Rozpuść ją w niewielkiej ilości rosołu.
  4. Wyłóż formę keksówką folią spożywczą. Włóż do niej mięso i lekko ubij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
  5. Wyjmij roladę z formy i pokrój na plastry. Serwuj na kanapkach.

Do rolady możesz dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Gotowy dodatek na kanapki przechowuj w lodówce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu