Babcia nigdy nie wyrzucała mięsa z rosołu. Dodawała kiszony składnik i robiła pyszną przekąskę
Po niedzielnym obiedzie w lodówce czeka rosół? Chociaż naturalną jego metamorfozą jest pomidorowa, to w garnku często zostaje jeszcze mięso, które było bazą zupy. Jest jednak prosty przepis, który pozwoli wykorzystać w pełni weekendową zupę.
11.03.2024 11:33
Mięso w rosole odgrywa bardzo ważną rolę, nadając głęboki smaku. Nie każdy jednak jest fanem zup z mięsnymi wkładkami, więc w rezultacie smaczne mięso często idzie na zmarnowanie. Moja babcia miała na nie jednak swój patent i przygotowywała z niej wędlinę na kanapki. Aby nie była zbyt nudna, do masy dorzucała ogórki ze słoika, które świetnie przełamują smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięso z rosołu - jak wykorzystać?
Najczęstszym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zmielenie go na farsz i nadzianie nim pierogów lub krokietów. W moim domu często gości jednak zupełnie inny przepis. Pozornie mało ciekawe mięso z rosołu zamienia się w pyszny dodatek do kanapek.
Składniki:
- 2 kg mięsa z rosołu,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 ogórki kiszone,
- 200 ml rosołu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj rosół według swojego ulubionego przepisu. Wyjmij mięso i oddziel je od kości.
- Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Zalej rosołem. Opcjonalnie możesz dodać żelatynę dla lepszej konsystencji. Rozpuść ją w niewielkiej ilości rosołu.
- Wyłóż formę keksówką folią spożywczą. Włóż do niej mięso i lekko ubij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
- Wyjmij roladę z formy i pokrój na plastry. Serwuj na kanapkach.
Do rolady możesz dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Gotowy dodatek na kanapki przechowuj w lodówce. Smacznego!