Babcia nigdy nie wyrzucała mięsa z rosołu. Dodawała kiszony składnik i robiła pyszną przekąskę

Po niedzielnym obiedzie w lodówce czeka rosół? Chociaż naturalną jego metamorfozą jest pomidorowa, to w garnku często zostaje jeszcze mięso, które było bazą zupy. Jest jednak prosty przepis, który pozwoli wykorzystać w pełni weekendową zupę.

Mięso z rosołu - PysznościMięso z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Moja Kuchnia Tanja
Ewa Malinowska

Mięso w rosole odgrywa bardzo ważną rolę, nadając głęboki smaku. Nie każdy jednak jest fanem zup z mięsnymi wkładkami, więc w rezultacie smaczne mięso często idzie na zmarnowanie. Moja babcia miała na nie jednak swój patent i przygotowywała z niej wędlinę na kanapki. Aby nie była zbyt nudna, do masy dorzucała ogórki ze słoika, które świetnie przełamują smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Mięso z rosołu - jak wykorzystać?

Najczęstszym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zmielenie go na farsz i nadzianie nim pierogów lub krokietów. W moim domu często gości jednak zupełnie inny przepis. Pozornie mało ciekawe mięso z rosołu zamienia się w pyszny dodatek do kanapek.

Wykorzystaj mięso z rosołu
Wykorzystaj mięso z rosołu © YouTube | Moja Kuchnia Tanja

Składniki:

  • 2 kg mięsa z rosołu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 200 ml rosołu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj rosół według swojego ulubionego przepisu. Wyjmij mięso i oddziel je od kości.
  2. Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Zalej rosołem. Opcjonalnie możesz dodać żelatynę dla lepszej konsystencji. Rozpuść ją w niewielkiej ilości rosołu.
  4. Wyłóż formę keksówką folią spożywczą. Włóż do niej mięso i lekko ubij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
  5. Wyjmij roladę z formy i pokrój na plastry. Serwuj na kanapkach.

Do rolady możesz dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Gotowy dodatek na kanapki przechowuj w lodówce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe