Niedzielny rosół wyszedł blady? Oto sposób na uratowanie jego koloru

Gotujesz rosół i nagle okazuje się, że jest zbyt blady? Jak go uratować? I czy w ogóle jest to jeszcze możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.

Jak uratować blady rosół?Jak uratować blady rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna
Marzena Pęcak

W wielu polskich domach nie sposób wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez złocistego i rozgrzewającego rosołu. To w końcu nasz sprawdzony klasyk, który towarzyszy nam również przy wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych, jak chociażby śluby, chrzciny czy komunie. 

Oczywiście zupa z makronem oprócz genialnego smaku, musi też dobrze się prezentować. Domowej roboty rosół powinien mieć piękny złocisty kolor, zachęcający do jedzenia. Co jednak zrobić, kiedy ugotowana zupa nie ma takiego koloru? Wręcz przeciwnie jest blada, bez wyrazu? Jak ją naprawić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Jak uratować blady rosół?

Czasami pomimo dobrych chęci nasz rosół, choć dobrze smakuje, nie prezentuje się perfekcyjnie. Brakuje mu tego złocistego koloru, który sprawia, że od razu cieknie nam ślinka. Mam jednak dobrą wiadomość — nawet blady rosół można jeszcze uratować i to w bardzo prosty sposób. 

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna przyprawa kuchenna, którą na pewno masz w swoich zbiorach. I choć na pierwszy rzut oka w ogóle nie kojarzy się z gotowaniem rosołu, warto o niej pamiętać. Tym bardziej w przypadku, kiedy chcemy sprawić, aby nasz rosół nabrał intensywnego koloru. Mowa oczywiście o kurkumie, która w mgnieniu oka sprawi, że nawet bardzo blady bulion od razu nabierze złocistych rumieńców. 

Kolor rosołu pomoże uratować kurkuma
Kolor rosołu pomoże uratować kurkuma © Adobe Stock | dasuwan

Rosół z kurkumą. O czym warto pamiętać?

Kurkuma oprócz dostarczenia walorów smakowych i estetycznych w domowej zupie, może wpływać korzystnie również na nasz organizm. Ta przyprawa pomoże uporać się z infekcjami, wspomoże też proces trawienia i jednocześnie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 

Korzyści jest naprawdę wiele, dlatego warto stosować patent z kurkumą. Tylko pamiętaj, że to bardzo intensywna przyprawa i należy zachować szczególną ostrożność przy jej wsypywaniu do rosołu. Wystarczy dosłownie ½ płaskiej łyżeczki przyprawy, aby stał się apetycznie złocisty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska