Niedzielny rosół wyszedł blady? Oto sposób na uratowanie jego koloru
Gotujesz rosół i nagle okazuje się, że jest zbyt blady? Jak go uratować? I czy w ogóle jest to jeszcze możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.
10.03.2024 | aktual.: 10.03.2024 13:48
W wielu polskich domach nie sposób wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez złocistego i rozgrzewającego rosołu. To w końcu nasz sprawdzony klasyk, który towarzyszy nam również przy wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych, jak chociażby śluby, chrzciny czy komunie.
Oczywiście zupa z makronem oprócz genialnego smaku, musi też dobrze się prezentować. Domowej roboty rosół powinien mieć piękny złocisty kolor, zachęcający do jedzenia. Co jednak zrobić, kiedy ugotowana zupa nie ma takiego koloru? Wręcz przeciwnie jest blada, bez wyrazu? Jak ją naprawić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak uratować blady rosół?
Czasami pomimo dobrych chęci nasz rosół, choć dobrze smakuje, nie prezentuje się perfekcyjnie. Brakuje mu tego złocistego koloru, który sprawia, że od razu cieknie nam ślinka. Mam jednak dobrą wiadomość — nawet blady rosół można jeszcze uratować i to w bardzo prosty sposób.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna przyprawa kuchenna, którą na pewno masz w swoich zbiorach. I choć na pierwszy rzut oka w ogóle nie kojarzy się z gotowaniem rosołu, warto o niej pamiętać. Tym bardziej w przypadku, kiedy chcemy sprawić, aby nasz rosół nabrał intensywnego koloru. Mowa oczywiście o kurkumie, która w mgnieniu oka sprawi, że nawet bardzo blady bulion od razu nabierze złocistych rumieńców.
Rosół z kurkumą. O czym warto pamiętać?
Kurkuma oprócz dostarczenia walorów smakowych i estetycznych w domowej zupie, może wpływać korzystnie również na nasz organizm. Ta przyprawa pomoże uporać się z infekcjami, wspomoże też proces trawienia i jednocześnie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Korzyści jest naprawdę wiele, dlatego warto stosować patent z kurkumą. Tylko pamiętaj, że to bardzo intensywna przyprawa i należy zachować szczególną ostrożność przy jej wsypywaniu do rosołu. Wystarczy dosłownie ½ płaskiej łyżeczki przyprawy, aby stał się apetycznie złocisty.