Niedzielny rosół wyszedł blady? Oto sposób na uratowanie jego koloru

Gotujesz rosół i nagle okazuje się, że jest zbyt blady? Jak go uratować? I czy w ogóle jest to jeszcze możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.

Jak uratować blady rosół?Jak uratować blady rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna

W wielu polskich domach nie sposób wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez złocistego i rozgrzewającego rosołu. To w końcu nasz sprawdzony klasyk, który towarzyszy nam również przy wszystkich ważnych uroczystościach rodzinnych, jak chociażby śluby, chrzciny czy komunie. 

Oczywiście zupa z makronem oprócz genialnego smaku, musi też dobrze się prezentować. Domowej roboty rosół powinien mieć piękny złocisty kolor, zachęcający do jedzenia. Co jednak zrobić, kiedy ugotowana zupa nie ma takiego koloru? Wręcz przeciwnie jest blada, bez wyrazu? Jak ją naprawić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Jak uratować blady rosół?

Czasami pomimo dobrych chęci nasz rosół, choć dobrze smakuje, nie prezentuje się perfekcyjnie. Brakuje mu tego złocistego koloru, który sprawia, że od razu cieknie nam ślinka. Mam jednak dobrą wiadomość — nawet blady rosół można jeszcze uratować i to w bardzo prosty sposób. 

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna przyprawa kuchenna, którą na pewno masz w swoich zbiorach. I choć na pierwszy rzut oka w ogóle nie kojarzy się z gotowaniem rosołu, warto o niej pamiętać. Tym bardziej w przypadku, kiedy chcemy sprawić, aby nasz rosół nabrał intensywnego koloru. Mowa oczywiście o kurkumie, która w mgnieniu oka sprawi, że nawet bardzo blady bulion od razu nabierze złocistych rumieńców. 

Kolor rosołu pomoże uratować kurkuma
Kolor rosołu pomoże uratować kurkuma © Adobe Stock | dasuwan

Rosół z kurkumą. O czym warto pamiętać?

Kurkuma oprócz dostarczenia walorów smakowych i estetycznych w domowej zupie, może wpływać korzystnie również na nasz organizm. Ta przyprawa pomoże uporać się z infekcjami, wspomoże też proces trawienia i jednocześnie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 

Korzyści jest naprawdę wiele, dlatego warto stosować patent z kurkumą. Tylko pamiętaj, że to bardzo intensywna przyprawa i należy zachować szczególną ostrożność przy jej wsypywaniu do rosołu. Wystarczy dosłownie ½ płaskiej łyżeczki przyprawy, aby stał się apetycznie złocisty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości