Rozgrzewająca kawa z kurkumą i pieprzem. Najlepszy napój na zimne zimowe poranki

Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy? Niezależnie od tego, czy jesteście miłośnikami kawy czarnej, czy mlecznej, to istnieje kilka sposobów, by wzbogacić smak naszego ulubionego napoju. Taką opcją jest kawa z pieprzem i kurkumą. Jak ją zrobić? To bardzo proste.

KawaKawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
Karol Wiak

Kawa z pieprzem i kurkumą - odkryj jej niezwykłe właściwości

Jaka ma być ta najlepsza kawa? Wyrazista, ze świeżo zmielonych ziaren i będąca "zastrzykiem energii", która wystarczy nam na resztę dnia. No może do kolejnej kawy. Aby wzmocnić działanie kawy, dobrze jest przygotować ją z pieprzem i kurkumą. Dlaczego? Taka filiżanka pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Kurkuma jest źródłem antyoksydantów i chroni nas przed licznymi chorobami. Czarny pieprz z kolei zawiera piperynę, która słynie z właściwości odchudzających i przeciwnowotworowych. Czy może być w związku z tym lepsze połączenie?

Obrazek
Kurkuma - Pyszności; Foto Canva.com

Kawa z pieprzem i kurkumą nie tylko postawi nas na nogi z rana, ale pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Takie połączenie możesz z powodzeniem wykorzystać w przypadku kawy z ekspresu, kawy sypanej, czy kawy rozpuszczalnej. Efekt odczujesz praktycznie od razu.

Jak przygotować kawę z pieprzem i kurkumą?

Przepis jest bardzo prosty i warto z niego skorzystać podczas przygotowania kolejnej ulubionej kawy. Wystarczy kilka składników, a efekt Cię zaskoczy. Zobacz, jak ją zrobić.

Składniki:

  • dwie filiżanki espresso
  • łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kakao
  • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Kawa z dodatkiem kakao - Pyszności; Foto Canva.com

Kawa z pieprzem i kurkumą to napój, który przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wymieszania wszystkich składników (z wyjątkiem miodu) w rondelku. Podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Jeśli nasza mieszanka przestygnie, to dopiero wtedy dodajemy miód. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej ulubionej kawy, to możesz zastosować tu inne ulubione dodatki, takie jak: imbir, cynamon, czy kardamon. Taka kawa, szczególnie gdy tyle śniegu za oknem i mroźno, nie tylko dodaje energii, ale i rozgrzewa.

A do kawy przygotuj coś słodkiego! Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na drożdżową gwiazdę z makiem:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy