Rosół nie będzie mętny. Aż trudno uwierzyć, że to takie proste

Podstawowa zasada mówi, że im mniej szumowin, tym wywar jest bardziej przejrzysty. Szumowiny, czyli męty, które pojawiają się na powierzchni gotującego się rosołu, to nic innego jak białko zwierzęce, które pod wpływem wysokiej temperatury ścina się, tworząc szaro-brązową pianę. Piana ta, mimo że nie wpływa negatywnie na smak czy wartości odżywcze zupy, sprawia, że ta staje się mętna. Jak zatem przygotować klarowny rosół?

Szumowiny sprawiają, że rosół staje się mętny Szumowiny sprawiają, że rosół staje się mętny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas gotowania rosołu szumowiny usuwamy najczęściej za pomocą łyżki. Ta metoda jednak nie gwarantuje, że w pełni pozbędziemy się zanieczyszczeń. Istnieje wiele metod na pozbycie się mętów, ale tylko niektóre gwarantują, że rosół po ugotowaniu będzie idealnie przejrzysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Dlaczego rosół wyszedł mętny?

Na szczycie listy błędów umieścić należy wrzucanie mięsa do wody, która jest już gorąca. Gdy mięso trafia do wrzącej wody, białko w nim zawarte ścina się szybciej, co sprawia, że cały wywar zaczyna mętnieć. Dlatego też zawsze powinniśmy zaczynać gotować mięso od zimnej wody. Warto zauważyć, że mięso powinno być całkowicie rozmrożone przed wrzuceniem do garnka. Dlaczego? Ponieważ zamrożone mięso zawiera dużo wody, która pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w parę i powoduje powstawanie szumowin.

Innym powodem, dla którego rosół może być mętny, jest zbyt szybkie gotowanie zupy. Rosół powinien być gotowany długo i powoli na małym ogniu, tak aby wywar tylko delikatnie się gotował, a nie bulgotał. Zbyt intensywne gotowanie sprawia, że mięso i warzywa rozpadają się, co zanieczyszcza rosół. Dodatkowo zupa traci wtedy swój aromat i smak.

Co robić, żeby rosół był klarowny?
Co robić, żeby rosół był klarowny? © Pixabay

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Profesjonalni kucharze najczęściej klarują rosół zimną wodą. Ten proces nazywany jest hartowaniem i polega na (najlepiej kilkukrotnym) dolaniu do garnka z gotującą się zupą szklanki zimnej wody. Niektórzy dodają wodę z kostkami lodu lub sam lód. Dodatek chłodnej cieczy obniży temperaturę zupy, dzięki czemu szybko odzyska ona przejrzystość.

Hartowanie zupy to niejedyny sposób na uzyskanie klarownego rosołu. Można to osiągnąć również przy użyciu białka. W tym celu z wywaru należy wyjąć mięso i warzywa, a następnie dodać ubite na pianę białko. Następnie całość należy zagotować, cały czas mieszając, aż białko zetnie. Po tym garnek z wywarem należy odstawić na kilkanaście minut. Kiedy białko "wchłonie" szumowiny, można przecedzić rosół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej