Kontrowersyjny składnik niedzielnego rosołu. Ewa Wachowicz dodaje za każdym razem

Rosół to dla wielu Polaków święta potrawa, symbol rodzinnego obiadu i domowego ciepła. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, a każdy kucharz ma swoje sekrety. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków jest jabłko, które dodaje do rosołu Ewa Wachowicz.

Kontrowersyjny składnik niedzielnego rosołu. Ewa Wachowicz dodaje za każdym razemKontrowersyjny składnik niedzielnego rosołu. Ewa Wachowicz dodaje za każdym razem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Rosół, tradycyjna polska zupa, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak czy wiesz, że możesz podkręcić jego smak za pomocą nieoczywistych składników? Ta kontrowersyjna kuchenna tajemnica jest bliska sercu samej Ewy Wachowicz, która za każdym razem dodaje do swojego rosołu jedno magiczne składnik. Przekonaj się, jakie to proste, a jednak zaskakująco smaczne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Tradycyjny rosół vs. kulinarne eksperymenty

Klasyczny rosół składa się z wywaru mięsnego, włoszczyzny i kilku przypraw. Jednak niektórzy kucharze nie boją się eksperymentować i dodają do niego nietypowe składniki, takie jak:

  • goździki,
  • imbir,
  • ostra papryka,
  • kurkuma,
  • jabłko,
  • pomidor,
  • przyprawy orientalne (anyż, cynamon, kardamon, chili),
  • sos sojowy, ostrygowy lub rybny.

Jabłko w rosole - sekret Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz znana jest z zamiłowania do kuchni i eksperymentowania z tradycyjnymi recepturami. Jednym z jej sekretów jest dodanie do rosołu całego jabłka ze skórką. Jabłko nadaje zupie kwaskowatego posmaku, który przełamuje mdły smak tłustego drobiu.

Podobnie jak jabłko, pomidor dodaje rosołu głębi smaku i kwasowości. Dodatkowo podkręca jego kolor. Pomidora należy obrać ze skórki i dodać do rosołu w całości.

Orientalne inspiracje

Rosół to świetna baza do eksperymentów z kuchniami innych narodów. Dodanie imbiru, anyżu, cynamonu, kardamonu, chili lub sosu sojowego nada zupie orientalnego charakteru. Zamiast tradycyjnego makaronu jajecznego można użyć ryżu, gryki lub makaronu typu noodle.

Czy warto eksperymentować z rosołem?

Dodawanie nietypowych składników do rosołu to kwestia gustu. Niektórzy preferują tradycyjny smak, inni chętnie spróbują czegoś nowego. Eksperymenty w kuchni mogą być źródłem inspiracji i odkrywania nowych smaków.

Dodając do rosołu nowe przyprawy i składniki, należy zachować umiar. Zbyt duża ilość może zdominować smak zupy i zniweczyć cały efekt.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione