PoradyPlacki ziemniaczane nie będą tłuste. Wystarczy, że dodasz jeden składnik

Placki ziemniaczane nie będą tłuste. Wystarczy, że dodasz jeden składnik

Jedna łyżka stołowa pewnego nietypowego składnika sprawi, że twoje placki ziemniaczane nie będą ociekały tłuszczem i staną się przyjemnie chrupiące z zewnątrz. To sprawdzony sposób, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Polecamy ci go z całego kulinarnego serca!

Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśnia
Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Canva

14.02.2024 08:49

Chociaż jesteśmy wielkimi fanami wszystkich placków warzywnych (te od Ewy Wachowicz są naprawdę genialne), to te przygotowane z ziemniaków zawsze będą zajmowały specjalne miejsce w naszych sercach. Placki ziemniaczane jemy od maleńkości; zarówno takie z kleksem kwaśnej śmietany i cukrem, jak i z podanym na ciepło gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdybyśmy natomiast mieli wskazać w plackach ziemniaczanych jeden motyw, który musi być powtarzalny zawsze, to byłaby to ich konsystencja. Chrupiąca, złocista skórka i skrywający się wewnątrz mięciutki środek sprawiają, że placki ziemniaczane są jedyne w swoim rodzaju. Problem polega na tym, że osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale takie proste. Z pomocą przychodzi nieoczywisty składnik, który być może skojarzysz z pączkami i faworkami. Domyślasz się już, o co chodzi?

Żeby placki ziemniaczane zachowały prawidłową konsystencję i nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu, do masy należy dodać odrobinę spirytusu. Jak to działa? Proces ten jest nazywany koagulacją białka. W ten sposób wymieszane z ziemniakami jajko "zamyka" placuszki szybko, dzięki czemu do środka nie zdąży wpłynąć tłuszcz z patelni. Proste, prawda? A tak to wygląda w praktyce:

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego© Canva | fascinadora

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj. Sam wybierz, na jakich oczkach to zrobić. Średnie zapewniają miłą dla oka jednolitość, a duże — chrupkość.
  2. Do ziemniaków dodaj również startą cebulę, jajko, mąkę, sól i spirytus. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Odlej nadmiar wody. Masa powinna być mocno wilgotna, ale nie powinna zebrać się w niej kałuża.
  3. Z przygotowanej mieszanki smaż na rozgrzanym oleju placuszki. Rób to z obu stron, a na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie