Placki ziemniaczane nie będą tłuste. Wystarczy, że dodasz jeden składnik

Jedna łyżka stołowa pewnego nietypowego składnika sprawi, że twoje placki ziemniaczane nie będą ociekały tłuszczem i staną się przyjemnie chrupiące z zewnątrz. To sprawdzony sposób, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Polecamy ci go z całego kulinarnego serca!

Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśniaPlacki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Canva

Chociaż jesteśmy wielkimi fanami wszystkich placków warzywnych (te od Ewy Wachowicz są naprawdę genialne), to te przygotowane z ziemniaków zawsze będą zajmowały specjalne miejsce w naszych sercach. Placki ziemniaczane jemy od maleńkości; zarówno takie z kleksem kwaśnej śmietany i cukrem, jak i z podanym na ciepło gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta walentynkowa z jabłkowo-cynamonowym wypełnieniem

Gdybyśmy natomiast mieli wskazać w plackach ziemniaczanych jeden motyw, który musi być powtarzalny zawsze, to byłaby to ich konsystencja. Chrupiąca, złocista skórka i skrywający się wewnątrz mięciutki środek sprawiają, że placki ziemniaczane są jedyne w swoim rodzaju. Problem polega na tym, że osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale takie proste. Z pomocą przychodzi nieoczywisty składnik, który być może skojarzysz z pączkami i faworkami. Domyślasz się już, o co chodzi?

Żeby placki ziemniaczane zachowały prawidłową konsystencję i nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu, do masy należy dodać odrobinę spirytusu. Jak to działa? Proces ten jest nazywany koagulacją białka. W ten sposób wymieszane z ziemniakami jajko "zamyka" placuszki szybko, dzięki czemu do środka nie zdąży wpłynąć tłuszcz z patelni. Proste, prawda? A tak to wygląda w praktyce:

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego © Canva | fascinadora

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj. Sam wybierz, na jakich oczkach to zrobić. Średnie zapewniają miłą dla oka jednolitość, a duże — chrupkość.
  2. Do ziemniaków dodaj również startą cebulę, jajko, mąkę, sól i spirytus. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Odlej nadmiar wody. Masa powinna być mocno wilgotna, ale nie powinna zebrać się w niej kałuża.
  3. Z przygotowanej mieszanki smaż na rozgrzanym oleju placuszki. Rób to z obu stron, a na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie