Placki ziemniaczane nie będą tłuste. Wystarczy, że dodasz jeden składnik

Jedna łyżka stołowa pewnego nietypowego składnika sprawi, że twoje placki ziemniaczane nie będą ociekały tłuszczem i staną się przyjemnie chrupiące z zewnątrz. To sprawdzony sposób, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Polecamy ci go z całego kulinarnego serca!

Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśniaPlacki ziemniaczane bez tłuszczu. Ten trik wiele wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Canva

Chociaż jesteśmy wielkimi fanami wszystkich placków warzywnych (te od Ewy Wachowicz są naprawdę genialne), to te przygotowane z ziemniaków zawsze będą zajmowały specjalne miejsce w naszych sercach. Placki ziemniaczane jemy od maleńkości; zarówno takie z kleksem kwaśnej śmietany i cukrem, jak i z podanym na ciepło gulaszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta walentynkowa z jabłkowo-cynamonowym wypełnieniem

Gdybyśmy natomiast mieli wskazać w plackach ziemniaczanych jeden motyw, który musi być powtarzalny zawsze, to byłaby to ich konsystencja. Chrupiąca, złocista skórka i skrywający się wewnątrz mięciutki środek sprawiają, że placki ziemniaczane są jedyne w swoim rodzaju. Problem polega na tym, że osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale takie proste. Z pomocą przychodzi nieoczywisty składnik, który być może skojarzysz z pączkami i faworkami. Domyślasz się już, o co chodzi?

Żeby placki ziemniaczane zachowały prawidłową konsystencję i nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu, do masy należy dodać odrobinę spirytusu. Jak to działa? Proces ten jest nazywany koagulacją białka. W ten sposób wymieszane z ziemniakami jajko "zamyka" placuszki szybko, dzięki czemu do środka nie zdąży wpłynąć tłuszcz z patelni. Proste, prawda? A tak to wygląda w praktyce:

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego
Placki ziemniaczane i pączki mają ze sobą coś wspólnego © Canva | fascinadora

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj. Sam wybierz, na jakich oczkach to zrobić. Średnie zapewniają miłą dla oka jednolitość, a duże — chrupkość.
  2. Do ziemniaków dodaj również startą cebulę, jajko, mąkę, sól i spirytus. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Odlej nadmiar wody. Masa powinna być mocno wilgotna, ale nie powinna zebrać się w niej kałuża.
  3. Z przygotowanej mieszanki smaż na rozgrzanym oleju placuszki. Rób to z obu stron, a na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują