Placki ziemniaczane nie będą tłuste. Wystarczy, że dodasz jeden składnik
14.02.2024 08:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jedna łyżka stołowa pewnego nietypowego składnika sprawi, że twoje placki ziemniaczane nie będą ociekały tłuszczem i staną się przyjemnie chrupiące z zewnątrz. To sprawdzony sposób, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Polecamy ci go z całego kulinarnego serca!
Chociaż jesteśmy wielkimi fanami wszystkich placków warzywnych (te od Ewy Wachowicz są naprawdę genialne), to te przygotowane z ziemniaków zawsze będą zajmowały specjalne miejsce w naszych sercach. Placki ziemniaczane jemy od maleńkości; zarówno takie z kleksem kwaśnej śmietany i cukrem, jak i z podanym na ciepło gulaszem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdybyśmy natomiast mieli wskazać w plackach ziemniaczanych jeden motyw, który musi być powtarzalny zawsze, to byłaby to ich konsystencja. Chrupiąca, złocista skórka i skrywający się wewnątrz mięciutki środek sprawiają, że placki ziemniaczane są jedyne w swoim rodzaju. Problem polega na tym, że osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale takie proste. Z pomocą przychodzi nieoczywisty składnik, który być może skojarzysz z pączkami i faworkami. Domyślasz się już, o co chodzi?
Żeby placki ziemniaczane zachowały prawidłową konsystencję i nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu, do masy należy dodać odrobinę spirytusu. Jak to działa? Proces ten jest nazywany koagulacją białka. W ten sposób wymieszane z ziemniakami jajko "zamyka" placuszki szybko, dzięki czemu do środka nie zdąży wpłynąć tłuszcz z patelni. Proste, prawda? A tak to wygląda w praktyce:
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula (opcjonalnie),
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka spirytusu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj. Sam wybierz, na jakich oczkach to zrobić. Średnie zapewniają miłą dla oka jednolitość, a duże — chrupkość.
- Do ziemniaków dodaj również startą cebulę, jajko, mąkę, sól i spirytus. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Odlej nadmiar wody. Masa powinna być mocno wilgotna, ale nie powinna zebrać się w niej kałuża.
- Z przygotowanej mieszanki smaż na rozgrzanym oleju placuszki. Rób to z obu stron, a na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!