Dodaj odrobinę do pączków. Wyjdą miękkie i puszyste jak nigdy wcześniej

Zapach domowych pączków to bez wątpienia jedno z przyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Trudno o lepsze łakocie od tych, które wychodziły spod ręki babci. Do ideału można zbliżyć się, pamiętając o ważnym składniku. Dzięki niemu słodkie bułeczki będą puszyste i lekkie.

PączkiPączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ten przepis gwarantuje niezwykle puszyste, miękkie, a do tego nieociekające tłuszczem pączki. Jak takie uzyskać? Do ciasta wystarczy dodać odrobinę spirytusu. Spokojnie, alkohol w całości wyparuje podczas smażenia, ale zostawi po sobie pączki niczym chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Po co dodaje się spirytus do pączków?

Kluczowym składnikiem, o którym nie można zapomnieć, przyrządzając ciasto na pączki, jest spirytus. To właśnie on sprawia, że słodkie bułeczki nie wchłaniają zbyt dużej ilości tłuszczu, na którym są smażone. Ale to nie wszystko - spirytus ma jeszcze jedną, niezwykle ważną funkcję. Pomaga on w utrzymaniu świeżości wypieków przez dłuższy czas.

Dodając spirytus do ciasta, zachodzi w nim proces koagulacji białka, które jest zawarte w jajkach - jednym z kluczowych składników ciasta na pączki. W wyniku tego procesu, ciasto, jakby "zamyka się", co ogranicza dostęp tłuszczu do jego wnętrza (przy tym warto zaznaczyć, że przyrządzając ciasto, najpierw dodajemy jajka, dopiero później spirytus).

Jak zrobić idealne pączki?
Jak zrobić idealne pączki? © Pixabay | oli2020

Co zamiast spirytusu do ciasta na pączki?

Można zastąpić spirytus innymi produktami, które również koagulują białko, takimi jak sok z cytryny czy ocet. Należy jednak pamiętać, że te produkty zawierają dużo wody, więc aby uzyskać pożądany efekt, trzeba dodać ich więcej. To z kolei może wpłynąć na smak pączków. Warto jednak wiedzieć, że używając spirytusu, nie musimy obawiać się, że zostanie on w pączkach. Alkohol w całości wyparuje podczas smażenia.

Przygotowując się do wypieku pączków, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w sitko. Dzięki niemu będziemy mogli dokładnie przesiać mąkę, co uchroni nasze pączki przed niechcianymi grudkami. Ponadto wszystkie składniki, z których będziemy przyrządzać pączki, powinny mieć temperaturę pokojową. To kluczowy warunek, który pozwoli nam uzyskać idealne ciasto na pączki.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach