Dodaj odrobinę do pączków. Wyjdą miękkie i puszyste jak nigdy wcześniej

Zapach domowych pączków to bez wątpienia jedno z przyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Trudno o lepsze łakocie od tych, które wychodziły spod ręki babci. Do ideału można zbliżyć się, pamiętając o ważnym składniku. Dzięki niemu słodkie bułeczki będą puszyste i lekkie.

PączkiPączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten przepis gwarantuje niezwykle puszyste, miękkie, a do tego nieociekające tłuszczem pączki. Jak takie uzyskać? Do ciasta wystarczy dodać odrobinę spirytusu. Spokojnie, alkohol w całości wyparuje podczas smażenia, ale zostawi po sobie pączki niczym chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Po co dodaje się spirytus do pączków?

Kluczowym składnikiem, o którym nie można zapomnieć, przyrządzając ciasto na pączki, jest spirytus. To właśnie on sprawia, że słodkie bułeczki nie wchłaniają zbyt dużej ilości tłuszczu, na którym są smażone. Ale to nie wszystko - spirytus ma jeszcze jedną, niezwykle ważną funkcję. Pomaga on w utrzymaniu świeżości wypieków przez dłuższy czas.

Dodając spirytus do ciasta, zachodzi w nim proces koagulacji białka, które jest zawarte w jajkach - jednym z kluczowych składników ciasta na pączki. W wyniku tego procesu, ciasto, jakby "zamyka się", co ogranicza dostęp tłuszczu do jego wnętrza (przy tym warto zaznaczyć, że przyrządzając ciasto, najpierw dodajemy jajka, dopiero później spirytus).

Jak zrobić idealne pączki?
Jak zrobić idealne pączki? © Pixabay | oli2020

Co zamiast spirytusu do ciasta na pączki?

Można zastąpić spirytus innymi produktami, które również koagulują białko, takimi jak sok z cytryny czy ocet. Należy jednak pamiętać, że te produkty zawierają dużo wody, więc aby uzyskać pożądany efekt, trzeba dodać ich więcej. To z kolei może wpłynąć na smak pączków. Warto jednak wiedzieć, że używając spirytusu, nie musimy obawiać się, że zostanie on w pączkach. Alkohol w całości wyparuje podczas smażenia.

Przygotowując się do wypieku pączków, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w sitko. Dzięki niemu będziemy mogli dokładnie przesiać mąkę, co uchroni nasze pączki przed niechcianymi grudkami. Ponadto wszystkie składniki, z których będziemy przyrządzać pączki, powinny mieć temperaturę pokojową. To kluczowy warunek, który pozwoli nam uzyskać idealne ciasto na pączki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"