Prababcia gotowała tylko taki rosół. Pomaga na ból stawów, działa kojąco na jelita
Lubisz rosół i często serwujesz go w swoim domu? Koniecznie sprawdź, jak go przygotować, aby nie tylko świetnie smakował, ale i stał się źródłem cennych wartości dla twojego organizmu. Gotowa receptura już na ciebie czeka!
18.02.2024 08:17
Masz problemy z jelitami, a może walczysz z bólem stawów? Postaw na rosół kolagenowy, który może okazać się skuteczną receptą na tego typu bolączki. Co więcej, ma także korzystny wpływ na inne aspekty codziennego funkcjonowania. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Znajdziesz tu nie tylko najważniejsze informacje dotyczące właściwości opisywanej zupy, ale też dowiesz się, jak dokładnie zrobić ten rodzaj rosołu. Jest to przepis prababci Józi, który w mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego rosół kolagenowy?
Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałabym w kilku słowach wyjaśnić, czym w ogóle jest rosół kolagenowy i na jakie korzyści możesz liczyć, kiedy pojawi się w twojej diecie. Zupa tego typu to bardzo cenny wywar na bazie mięsa, które ma tutaj kluczowe znaczenie. Bo to właśnie ono jest źródłem kolagenu, stąd też nazwa rosołu. Z kolei ten składnik ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. I to na kilku płaszczyznach.
Po pierwsze, rosół kolagenowy poprawia stan zarówno skóry, włosów, jak i paznokci. Dzięki niemu mają zapewnione odpowiednie nawilżenie, a co za tym idzie, skóra wygląda promiennie, a paznokcie i włosy bardzo zdrowo. Po drugie, taka zupa wspomaga też stan stawów oraz kości. Wpływa korzystnie zarówno na elastyczność, jak i ruchomość. Jeśli więc masz problem z bólem stawów, warto pomyśleć o takim rozwiązaniu.
Oprócz kolagenu w tego typu rosole można znaleźć magnez, potas, wapń, kwas hialuronowy, glutaminę oraz glicyny. Dzięki tym składnikom możesz liczyć na kolejne korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wspierają one proces trawienia, w tym mają pozytywny wpływ na pracę jelit, wpływają na lepszą jakość snu, wzmacniają odporność i oczyszczają organizm z toksyn.
Jak zrobić rosół kolagenowy?
Składniki:
- 3 litry wody,
- 1,5 kg kości (mogą być to kości wołowe, drobiowe lub wieprzowe),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- ½ selera,
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw dokładnie oczyść mięso. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na małym ogniu. W międzyczasie na powierzchni wywaru pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki z cedzakiem.
- Po 2 godzinach gotowania wrzuć do garnka obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Nie zapomnij też o przyprawach.
- Gotuj zupę przez kolejne 2 godziny. I pamiętaj, że kluczowe znaczenie ma tutaj właśnie czas. Im rosół będzie gotować się dłużej, tym lepiej.
- Ugotowany rosół przecedź na koniec przez gazę lub sitko. I to wszystko, smacznego!