Lekarka wylicza błędy przy gotowaniu rosołu. Popełnia je prawie każdy

Myślisz, że o gotowaniu rosołu wiesz już wszystko? Znana lekarka wyjaśnia, jakie błędy najczęściej popełniamy, gotując kultową zupę. Koniecznie sprawdź, czy i ty przypadkiem tak nie robisz.

Lekarka tłumaczy, jakie błędy popełniamy przy gotowaniu rosołuLekarka tłumaczy, jakie błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Drcubala, ungvar
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że gotowanie rosołu to bułka z masłem. Robimy go tak często, że wręcz możemy gotować go z zamkniętymi oczami. Ale czy na pewno?

Jak się okazuje, wielu z nas popełnia podstawowe błędy, które wpływają zarówno na smak, jak i strukturę całej zupy. Czego powinniśmy się wystrzegać? I na czym jednocześnie należy się skupić? Już śpieszę z odpowiedziami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Lekarka o gotowaniu zupy

Dr Magdalena Cubała-Kucharska to lekarka, która prężnie działa w social mediach. Specjalistka na swoich profilach porusza wiele ważnych apsketów związanych ze zdrowiem. W swoich materiałach zajmuje się również tematyką jedzenia

I to właśnie na ostatniej kwestii chciałabym się dzisiaj skupić. Na profilu lekarki na Instagramie znalazłam bardzo ciekawy film, w którym tłumaczy, jakie błędy najczęściej popełniamy przy gotowaniu rosołu. I nie chodzi tu wcale o jakieś skomplikowane działania. Wręcz przeciwnie to podstawowe procesy, dlatego istnieje duża szansa, że sam popełniasz tego typu pomyłki. Na szczęście dziś, dzięki poradom specjalistki, skończysz z nimi raz na zawsze. 

5 najczęstszych błędów przy gotowaniu rosołu

Popularna @drcubala w swoim filmie skupiła się zarówno na samym procesie gotowania kultowej zupy, jak i dodatkach, które w niej lądują. 

Jako pierwszy błąd wskazuje zbyt krótki czas gotowania rosołu. Dodatkowo specjalista zaznacza, że rosół powinien być przygotowywany pod przykryciem. I tu muszę dodać, że moja babcia miała podobne zdanie. Zawsze powtarzała, że idealny rosół musi gotować się kilka godzin na wolnym ogniu. Tylko wtedy wydobędziemy z niego idealne smaki i strukturę. 

Drugi błąd, wskazany przez specjalistę, moim zdaniem popełnia największa liczba osób. Jak wiadomo, smak gotującej się zupy wzmacniamy przy pomocy warzyw. I zazwyczaj, zanim trafią do garnka, najpierw je obieramy. Jak wyjaśnia specjalistka, nie jest to wcale najlepsze rozwiązaniem. Tak naprawdę dodane do garnka warzywa powinny mieć skórkę. Wcześniej należy je po prostu dobrze wyszorować. Skoro jesteśmy już przy składnikach, to @drcubala porusza również kwestię mięsa, na jakim gotujemy domowy rosół. I jak się okazuje, kultowej zupy nie można gotować na chudym mięsie

To ma być mięso z kością, czyli nogi z kurczaka. Ma być to szponder wołowy. Z tego robią się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów, nukleotydów - tłumaczy lekarka. 

Jako kolejny błąd specjalistka wylicza używanie przypraw i dodatków z zawartością glutaminian sodu. Zamiast tego typu składników, lekarka poleca dodać do zupy lubczyk

I na koniec kwestia, która może najbardziej cię zdziwić. Przynajmniej tak było w moim przypadku, otóż duży błąd podczas gotowania i podania rosołu popełniamy już na samym finiszu. I chodzi tu o ilość makaronu, jaką dodajemy do talerza. Lekarka przestrzega, że w tym przypadku należy zachować umiar. To nie ma być danie makaronowe, a pyszna zupa z dodatkiem makaronu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne