Zrób jedną rzecz, zanim zjesz sałatę. Lekarka wyjaśnia, dlaczego to takie ważne
Remedium dla zgrzytającej między zębami i nieapetycznie wyglądającej sałaty. Potraktuj liście tym płynem, a nabiorą smaku i blasku, a zanieczyszczenia znikną niemalże w całości. Sprytnym patentem podzieliła się dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
Jak wymyć sałatę? Temat ten podjęła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, jak i czym opłukać liście sałaty, by nie dość, że były dobrze oczyszczone, to nabrały więcej smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć
Jak dokładnie wymyć sałatę?
Zgrzytające między zębami resztki piachu, ziemi i innych zabrudzeń skutecznie mogą odstraszyć od regularnego spożywania sałaty. Niektóre liście charakteryzuje też nieapetyczny wygląd - są miękkie, mało chrupiące i dla wielu praktycznie pozbawione smaku. A co, gdyby tak odczarować sałatę i pozbyć się wszystkich tych wad za pomocą jednego prostego triku?
Jak informuje w krótkim wideo opublikowanym na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, sałatę najlepiej jest myć w roztworze wody i octu (jabłkowego lub białego). Ekspertka wyjaśnia, że mycie w wodzie z octem zabija 98 procent bakterii obecnych na liściach sałaty lub owocach. Jak przygotować taki roztwór?
- Zmieszaj jedną część octu z trzema częściami wody i zanurz to, co masz zamiar zjeść na dwie minuty - wyjaśnia dr Cubała-Kucharska. - Ocet podnosi naturalny smak sałaty - dodaje.
Przechowywanie sałaty. Co zrobić, żeby nie więdła?
Sałata wymoczona w roztworze wody z octem będzie doskonale oczyszczona z wszelkich zabrudzeń i zanieczyszczeń, a także nabierze wyjątkowego smaku. Ponadto octowy blask sprawi, że liście będą wyglądały na jeszcze bardziej apetyczne.
Pamiętaj jednak, że sałata w główce, taka jak lodowa i rzymska, zachowa świeżość dłużej, gdy zostanie w postaci główki - a więc nie powinniśmy jej myć przed przechowywaniem. Opłucz liście dopiero wtedy, gdy będzie potrzebna do przygotowania dania.
Sałatę najlepiej jest owinąć mokrą ściereczką lub zwilżonym papierowym ręcznikiem, koniecznie z dostępem do powietrza. Dzięki temu warzywo ani nie utraci wody, ani też nie będzie przebywać w zbyt wilgotnym środowisku, sprzyjającym szybkiemu psuciu się produktów. Zadbaj także o to, żeby często wymieniać ręcznik na nowy. W ten sposób możesz przedłużyć świeżość sałaty nawet o tydzień.