Zrób jedną rzecz, zanim zjesz sałatę. Lekarka wyjaśnia, dlaczego to takie ważne

Remedium dla zgrzytającej między zębami i nieapetycznie wyglądającej sałaty. Potraktuj liście tym płynem, a nabiorą smaku i blasku, a zanieczyszczenia znikną niemalże w całości. Sprytnym patentem podzieliła się dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Lekarka podpowiada, jak myć sałatę Lekarka podpowiada, jak myć sałatę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagrma: Magdalena Cubała-Kucharska | Kai Pilger

Jak wymyć sałatę? Temat ten podjęła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, jak i czym opłukać liście sałaty, by nie dość, że były dobrze oczyszczone, to nabrały więcej smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Jak dokładnie wymyć sałatę?

Zgrzytające między zębami resztki piachu, ziemi i innych zabrudzeń skutecznie mogą odstraszyć od regularnego spożywania sałaty. Niektóre liście charakteryzuje też nieapetyczny wygląd - są miękkie, mało chrupiące i dla wielu praktycznie pozbawione smaku. A co, gdyby tak odczarować sałatę i pozbyć się wszystkich tych wad za pomocą jednego prostego triku?

Jak informuje w krótkim wideo opublikowanym na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, sałatę najlepiej jest myć w roztworze wody i octu (jabłkowego lub białego). Ekspertka wyjaśnia, że mycie w wodzie z octem zabija 98 procent bakterii obecnych na liściach sałaty lub owocach. Jak przygotować taki roztwór?

- Zmieszaj jedną część octu z trzema częściami wody i zanurz to, co masz zamiar zjeść na dwie minuty - wyjaśnia dr Cubała-Kucharska. - Ocet podnosi naturalny smak sałaty - dodaje.
Jak myć liście sałaty?
Jak myć liście sałaty? © Canva | NastyaSensei

Przechowywanie sałaty. Co zrobić, żeby nie więdła?

Sałata wymoczona w roztworze wody z octem będzie doskonale oczyszczona z wszelkich zabrudzeń i zanieczyszczeń, a także nabierze wyjątkowego smaku. Ponadto octowy blask sprawi, że liście będą wyglądały na jeszcze bardziej apetyczne.

Pamiętaj jednak, że sałata w główce, taka jak lodowa i rzymska, zachowa świeżość dłużej, gdy zostanie w postaci główki - a więc nie powinniśmy jej myć przed przechowywaniem. Opłucz liście dopiero wtedy, gdy będzie potrzebna do przygotowania dania.

Sałatę najlepiej jest owinąć mokrą ściereczką lub zwilżonym papierowym ręcznikiem, koniecznie z dostępem do powietrza. Dzięki temu warzywo ani nie utraci wody, ani też nie będzie przebywać w zbyt wilgotnym środowisku, sprzyjającym szybkiemu psuciu się produktów. Zadbaj także o to, żeby często wymieniać ręcznik na nowy. W ten sposób możesz przedłużyć świeżość sałaty nawet o tydzień.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości