Masło czy margaryna? Znana lekarka w końcu dosadnie wytłumaczyła, co jest zdrowsze

Masło jest mniej przetworzone niż margaryna, ta druga zaś, w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, nie zawiera cholesterolu. Zarówno po jednej, jak i drugiej strony barykady nie brakuje argumentów broniących słuszności obu produktów. Na temat wyższości jednego nad drugim dyskutują też dietetycy i eksperci. Spór nadal zdaje się nierozstrzygnięty. Głos w tej sprawie zabrała również dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, znana na Instagramie pod nickiem "drcubala". 

ObrazekMasło czy margaryna? Co wybrać? - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: drcubala (screenshot)
SKOMENTUJ

Co wybrać? Masło czy margarynę? Ten odwieczny spór postanowiła rozstrzygnąć dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czym różnią się te dwa rodzaje tłuszczów, oraz który z nich, według jej opinii, jest lepszym wyborem.

Masło czy margaryna? Co jest zdrowsze?

Jak wskazuje dr Magdalena Cubała-Kucharska, masło zawiera wiele substancji odżywczych, w tym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K, a także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jak tłumaczy specjalistka, kwasy te są świetnym paliwem dla nabłonka jelitowego i bakterii, mieszkających w jelitach. Dodaje również, że zawarty w maśle kwas kaprylowy ma działanie bakteriobójcze.

- W maśle też znajduje się cholesterol, dlatego wylaliśmy kiedyś dziecko z kąpielą, mimo że masło jest zdecydowanie wartościowym produktem spożywczym - kwituje wypowiedź na Instagramie.

Na temat margaryny specjalistka ma całkowicie odmienne zdanie. Na samym początku podkreśliła, że produkt ten zawiera utwardzone oleje roślinne i wiele niekorzystnych tłuszczów trans. Dodała jednak, że dostępne są margaryny, gdzie tłuszczów tych jest mniej. Niemniej, według dr Magdaleny Cubały-Kucharskiej produkt ten nie jest godny polecenia i zaleca, by wybierać masło.

- Szczerze mówiąc, po co w ogóle smarować chleb czymś takim jak margaryna? Albo masło, albo polewać chlebek oliwą, jeśli chcecie go zmiękczyć. Substytutów wymyślonych przez przemysł, a nie przez naturę, w ogóle bym nie używała - dodaje specjalistka.
Obrazek
Masło. Fot. Pixabay

Czym różni się margaryna od masła?

Masło jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to produkt ten jest bogatszy w nasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna zaś jest wytwarzana przez przetwarzanie olejów roślinnych. Tym samym nie zawiera cholesterolu. Niemniej, masło chwali się dostarczanie organizmowi substancji odżywczych, m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Margarynie zaś zarzuca się, że jest produktem wysokoprzetworzonym, bogatym w tzw. tłuszcze trans (szkodliwe związki występujące głównie w żywności zawierającej utwardzone oleje roślinne).

Warto wiedzieć jednak, że w 2021 roku w życie weszło rozporządzenie, zakazujące wprowadzania na rynek produktów pochodzenia roślinnego, które przekraczają zawartości przemysłowych tłuszczów trans 2 g na 100 gramów tłuszczu (2 proc.). Wobec tego, obecne na rynku margaryny, uważa się bezpieczne dla zdrowia pod kątem zawartości tłuszczów trans.

INSTAGRAM_REEL is not supported yet

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu