NewsyMasło czy margaryna? Znana lekarka w końcu dosadnie wytłumaczyła, co jest zdrowsze

Masło czy margaryna? Znana lekarka w końcu dosadnie wytłumaczyła, co jest zdrowsze

Masło czy margaryna? Co wybrać? - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: drcubala (screenshot)
Masło czy margaryna? Co wybrać? - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: drcubala (screenshot)

17.07.2023 14:04, aktual.: 17.07.2023 14:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masło jest mniej przetworzone niż margaryna, ta druga zaś, w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, nie zawiera cholesterolu. Zarówno po jednej, jak i drugiej strony barykady nie brakuje argumentów broniących słuszności obu produktów. Na temat wyższości jednego nad drugim dyskutują też dietetycy i eksperci. Spór nadal zdaje się nierozstrzygnięty. Głos w tej sprawie zabrała również dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, znana na Instagramie pod nickiem "drcubala". 

Co wybrać? Masło czy margarynę? Ten odwieczny spór postanowiła rozstrzygnąć dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czym różnią się te dwa rodzaje tłuszczów, oraz który z nich, według jej opinii, jest lepszym wyborem.

Masło czy margaryna? Co jest zdrowsze?

Jak wskazuje dr Magdalena Cubała-Kucharska, masło zawiera wiele substancji odżywczych, w tym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K, a także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jak tłumaczy specjalistka, kwasy te są świetnym paliwem dla nabłonka jelitowego i bakterii, mieszkających w jelitach. Dodaje również, że zawarty w maśle kwas kaprylowy ma działanie bakteriobójcze.

- W maśle też znajduje się cholesterol, dlatego wylaliśmy kiedyś dziecko z kąpielą, mimo że masło jest zdecydowanie wartościowym produktem spożywczym - kwituje wypowiedź na Instagramie.

Na temat margaryny specjalistka ma całkowicie odmienne zdanie. Na samym początku podkreśliła, że produkt ten zawiera utwardzone oleje roślinne i wiele niekorzystnych tłuszczów trans. Dodała jednak, że dostępne są margaryny, gdzie tłuszczów tych jest mniej. Niemniej, według dr Magdaleny Cubały-Kucharskiej produkt ten nie jest godny polecenia i zaleca, by wybierać masło.

- Szczerze mówiąc, po co w ogóle smarować chleb czymś takim jak margaryna? Albo masło, albo polewać chlebek oliwą, jeśli chcecie go zmiękczyć. Substytutów wymyślonych przez przemysł, a nie przez naturę, w ogóle bym nie używała - dodaje specjalistka.
Masło. Fot. Pixabay
Masło. Fot. Pixabay

Czym różni się margaryna od masła?

Masło jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to produkt ten jest bogatszy w nasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna zaś jest wytwarzana przez przetwarzanie olejów roślinnych. Tym samym nie zawiera cholesterolu. Niemniej, masło chwali się dostarczanie organizmowi substancji odżywczych, m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Margarynie zaś zarzuca się, że jest produktem wysokoprzetworzonym, bogatym w tzw. tłuszcze trans (szkodliwe związki występujące głównie w żywności zawierającej utwardzone oleje roślinne).

Warto wiedzieć jednak, że w 2021 roku w życie weszło rozporządzenie, zakazujące wprowadzania na rynek produktów pochodzenia roślinnego, które przekraczają zawartości przemysłowych tłuszczów trans 2 g na 100 gramów tłuszczu (2 proc.). Wobec tego, obecne na rynku margaryny, uważa się bezpieczne dla zdrowia pod kątem zawartości tłuszczów trans.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także