Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości
Sałata to świetny dodatek do kanapek, surówek czy sałatek. Niezaprzeczalnie królową jest jednak sałata lodowa. Pyszna, chrupiąca i wręcz soczysta. Czasem jednak zdarza się, że czekając w lodówce na swoją kolej, przybiera niepokojący odcień. Czy wówczas nadaje się do spożycia? Odpowiadamy na pytanie, które nurtuje wielu Polaków.
26.05.2023 | aktual.: 26.05.2023 09:47
Marnowanie jedzenia to dość powszechny problem. Każdego dnia wyrzucamy z lodówki resztki, których nie udaje nam się zjeść przed zepsuciem. Często jednak zdarza się tak, że pozbywamy się żywności, którą nadal możemy zjeść. Większość z nas wyrzuca m.in. sałatę lodową, która przybiera w niektórych miejscach lekko czerwony, rudawy odcień. Czy słusznie? Zdecydowanie nie.
Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Jest odpowiedź dietetyczki
Sałata lodowa, która przez kilka dni leży w lodówce, może przybrać delikatnie czerwony odcień. Dzieje się tak zarówno z sałatą pakowaną w torebki, jak i kupioną luzem. Zdaniem Laury Ali, dietetyczki z Pittsburgha w Pensylwanii i autorki książki "Mind Diet For Two", zmiana koloru sałaty związana jest z procesem utlenienia.
Zobacz także
Kiedy sałata jest przekrojona lub cięta, tlen dostaje się do jej ścian komórkowych. Wówczas uwalniany jest enzym, a jego działanie sprawia, że sałata zmienia kolor na czerwony. Może się tak stać również wtedy, gdy jest przechowywana razem z owocami badź warzywami, które wydzielają etylen podczas dojrzewania.
Choć taka sałata może wyglądać nieco nieestetycznie, nie należy od razu jej wyrzucać. Jeśli wciąż jest jędrna i chrupiąca, to nadaje się do spożycia. Wystarczy odkroić zabarwione końcówki i cieszyć się jej smakiem. Jeśli jednak sałata zmieniła kolor, a na domiar złego ma czarne plamy, śluz lub nieprzyjemny zapach, zdecydowanie nie powinniśmy jej już jeść, a warzywo powinno trafić do kosza jak najszybciej.