Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Sałata to świetny dodatek do kanapek, surówek czy sałatek. Niezaprzeczalnie królową jest jednak sałata lodowa. Pyszna, chrupiąca i wręcz soczysta. Czasem jednak zdarza się, że czekając w lodówce na swoją kolej, przybiera niepokojący odcień. Czy wówczas nadaje się do spożycia? Odpowiadamy na pytanie, które nurtuje wielu Polaków.

Sałata lodowa. Fot. PixabaySałata lodowa. Fot. Pixabay

Marnowanie jedzenia to dość powszechny problem. Każdego dnia wyrzucamy z lodówki resztki, których nie udaje nam się zjeść przed zepsuciem. Często jednak zdarza się tak, że pozbywamy się żywności, którą nadal możemy zjeść. Większość z nas wyrzuca m.in. sałatę lodową, która przybiera w niektórych miejscach lekko czerwony, rudawy odcień. Czy słusznie? Zdecydowanie nie.

Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Jest odpowiedź dietetyczki

Sałata lodowa, która przez kilka dni leży w lodówce, może przybrać delikatnie czerwony odcień. Dzieje się tak zarówno z sałatą pakowaną w torebki, jak i kupioną luzem. Zdaniem Laury Ali, dietetyczki z Pittsburgha w Pensylwanii i autorki książki "Mind Diet For Two", zmiana koloru sałaty związana jest z procesem utlenienia.

"Najczęściej dzieje się to z sałatą lodową lub rzymską. Jeśli użyjesz noża do krojenia sałaty zamiast jej rozdzierania, może się to również zdarzyć" - tłumaczy Laura Ali.

Kiedy sałata jest przekrojona lub cięta, tlen dostaje się do jej ścian komórkowych. Wówczas uwalniany jest enzym, a jego działanie sprawia, że sałata zmienia kolor na czerwony. Może się tak stać również wtedy, gdy jest przechowywana razem z owocami badź warzywami, które wydzielają etylen podczas dojrzewania.

Choć taka sałata może wyglądać nieco nieestetycznie, nie należy od razu jej wyrzucać. Jeśli wciąż jest jędrna i chrupiąca, to nadaje się do spożycia. Wystarczy odkroić zabarwione końcówki i cieszyć się jej smakiem. Jeśli jednak sałata zmieniła kolor, a na domiar złego ma czarne plamy, śluz lub nieprzyjemny zapach, zdecydowanie nie powinniśmy jej już jeść, a warzywo powinno trafić do kosza jak najszybciej.

Sałata lodowa. Fot. Pixabay
Sałata lodowa. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat