Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków
Czarny miód to doskonały specyfik, jednak niewiele osób o nim słyszało. Okazuje się, że jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.
25.05.2023 12:30
Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo szybko nam za to podziękuje. Wystarczy, że dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku.
Czarny miód - właściwości. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia
Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.
Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.
Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1 szklanka miodu,
- pół szklanki wody.
- 2 łyżki nasion czarnuszki,
- olej z czarnuszki - 2 łyżki
- 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki cytryny.
Sposób przygotowania:
- W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.
- W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje właściwości.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.
Warto pamiętać, że nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką - tj. jednej łyżki dziennie.