PrzepisZrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Czarny miód to doskonały specyfik, jednak niewiele osób o nim słyszało. Okazuje się, że jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.  

Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock
Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock

Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo szybko nam za to podziękuje. Wystarczy, że dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku.

Czarny miód - właściwości. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia

Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.

Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.

Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 1 szklanka miodu,
  • pół szklanki wody.
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • olej z czarnuszki - 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje właściwości.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.

Warto pamiętać, że nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką - tj. jednej łyżki dziennie.

zdrowieprzepisdomowe przepisy
Wybrane dla Ciebie