Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Czarny miód to doskonały specyfik, jednak niewiele osób o nim słyszało. Okazuje się, że jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.  

Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestockCzarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock

Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo szybko nam za to podziękuje. Wystarczy, że dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku.

Czarny miód - właściwości. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia

Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.

Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.

Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 1 szklanka miodu,
  • pół szklanki wody.
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • olej z czarnuszki - 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje właściwości.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.

Warto pamiętać, że nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką - tj. jednej łyżki dziennie.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie