Dietetycy radzą, by jeść codziennie. Chronią przed miażdżycą, niszczą komórki nowotworowe

Zdrowa dieta powinna być zrównoważona i różnorodna. Ważne jest, by codzienny jadłospis uwzględniał zarówno warzywa i owoce, jak i pełnoziarniste produkty zbożowe, białko, tłuszcze oraz produkty mleczne (lub ich odpowiedniki). Każda dieta powinna być dostosowana do potrzeb indywidualnych, natomiast warto wskazać na kilka produktów, których codzienne spożywanie zalecają nawet dietetycy. 

ObrazekZdrowa dieta - dietetycy radzą, jakie produkty jeść codziennie - Pyszności; FOt. Pixabay

Unikanie przetworzonej żywności, odpowiednie nawodnienie, kontrolowanie wielkości porcji, ograniczanie spożycia cukru - stosowanie się do zasad zdrowego żywienia zapewni zdrowie, dobre samopoczucie i prawidłową masę ciała. Zdrowa dieta to taka, która dostarcza wszystkich  składników odżywczych, ale też jest zgodna z naszymi preferencjami smakowymi. Jeśli nie wiesz, po jakie produkty sięgać, by zachować zdrowie, zobacz poniższą listę.

Zdrowa dieta. Jakie produkty warto jeść codziennie?

Jogurt naturalny jest dobrym źródłem białka, wapnia i probiotyków. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie, a wapń jest ważny dla zdrowych kości i zębów. Probiotyki natomiast korzystnie wpływają na zdrowie jelit, wspierając trawienie i wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, codzienne spożywanie tego produktu nabiałowego chroni nas przed rozwojem mikroflory chorobotwórczej w jelitach.

Kolejnym produktem, który warto jeść codziennie, są orzechy. To doskonałe źródło zdrowych tłuszczy (chroniących przed miażdżycą), białka, błonnika, witamin i minerałów. Spożywanie orzechów może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawy zdrowia serca, wspierania funkcji mózgu oraz zapewnienia uczucia sytości. Ponadto orzechy zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem.

Obrazek
Zdrowa dieta - co jeść codziennie? - Pyszności; Fot. Pixabay

Natomiast płatki owsiane - kolejny składnik zdrowej diety - są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Są one również źródłem węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że pomagają utrzymać stabilny poziom energii przez dłuższy czas. Co więcej, płatki owsiane dostarczają witamin z grupy B, żelaza i innych składników odżywczych.

Warzywa i owoce, które warto uwzględnić w codziennej diecie

Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia wzroku, poprawy odporności oraz utrzymania zdrowej skóry. Marchewki są również niskokaloryczne i bogate w błonnik - zapewniają więc uczucie sytości i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Zdrowa dieta powinna zawierać też zielone warzywa liściaste. Szpinak, jarmuż, rukola czy sałata są bogate w witaminy (A, C, K), kwas foliowy, żelazo, wapń i błonnik. Spożywanie ich wzmocni układ odpornościowy, utrzyma zdrowe kości, poprawi trawienie i wesprze ogólny stan zdrowia. Absolutnie wartymi uwzględnienia są również jabłka. Regularne ich spożywanie pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymaniu zdrowej wagi ciała, poprawie trawienia i zdrowiu serca.

Obrazek
Zdrowa dieta jest bogata w zielone warzywa liściaste - Pyszności; Fot. Canva

Kolejne na liście są uwielbiane pomidory. Owoce te są dobrym źródłem witaminy C, likopenu i innych przeciwutleniaczy. Likopen to związek roślinny, który pomaga w ochronie przed chorobami serca, niektórymi rodzajami raka i korzystnie wpływa na zdrowie skóry. Jak wskazują badania, spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów.

Rośliny strączkowe, czyli m.in.: fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca to kolejne produkty, które warto jeść codziennie. Są bogate w białko roślinne, błonnik, żelazo i wiele innych składników odżywczych. Wsparcie w utrzymaniu zdrowej masy ciała i regulacji poziomu cukru we krwi to jedne z wielu korzyści, jakie zapewnia regularne spożywanie strączków. Warto dodać też, że rośliny te poprawiają pracę układu trawiennego.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości