Dietetycy radzą, by jeść codziennie. Chronią przed miażdżycą, niszczą komórki nowotworowe

Zdrowa dieta powinna być zrównoważona i różnorodna. Ważne jest, by codzienny jadłospis uwzględniał zarówno warzywa i owoce, jak i pełnoziarniste produkty zbożowe, białko, tłuszcze oraz produkty mleczne (lub ich odpowiedniki). Każda dieta powinna być dostosowana do potrzeb indywidualnych, natomiast warto wskazać na kilka produktów, których codzienne spożywanie zalecają nawet dietetycy. 

ObrazekZdrowa dieta - dietetycy radzą, jakie produkty jeść codziennie - Pyszności; FOt. Pixabay

Unikanie przetworzonej żywności, odpowiednie nawodnienie, kontrolowanie wielkości porcji, ograniczanie spożycia cukru - stosowanie się do zasad zdrowego żywienia zapewni zdrowie, dobre samopoczucie i prawidłową masę ciała. Zdrowa dieta to taka, która dostarcza wszystkich  składników odżywczych, ale też jest zgodna z naszymi preferencjami smakowymi. Jeśli nie wiesz, po jakie produkty sięgać, by zachować zdrowie, zobacz poniższą listę.

Zdrowa dieta. Jakie produkty warto jeść codziennie?

Jogurt naturalny jest dobrym źródłem białka, wapnia i probiotyków. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie, a wapń jest ważny dla zdrowych kości i zębów. Probiotyki natomiast korzystnie wpływają na zdrowie jelit, wspierając trawienie i wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, codzienne spożywanie tego produktu nabiałowego chroni nas przed rozwojem mikroflory chorobotwórczej w jelitach.

Kolejnym produktem, który warto jeść codziennie, są orzechy. To doskonałe źródło zdrowych tłuszczy (chroniących przed miażdżycą), białka, błonnika, witamin i minerałów. Spożywanie orzechów może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawy zdrowia serca, wspierania funkcji mózgu oraz zapewnienia uczucia sytości. Ponadto orzechy zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem.

Obrazek
Zdrowa dieta - co jeść codziennie? - Pyszności; Fot. Pixabay

Natomiast płatki owsiane - kolejny składnik zdrowej diety - są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Są one również źródłem węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że pomagają utrzymać stabilny poziom energii przez dłuższy czas. Co więcej, płatki owsiane dostarczają witamin z grupy B, żelaza i innych składników odżywczych.

Warzywa i owoce, które warto uwzględnić w codziennej diecie

Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia wzroku, poprawy odporności oraz utrzymania zdrowej skóry. Marchewki są również niskokaloryczne i bogate w błonnik - zapewniają więc uczucie sytości i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Zdrowa dieta powinna zawierać też zielone warzywa liściaste. Szpinak, jarmuż, rukola czy sałata są bogate w witaminy (A, C, K), kwas foliowy, żelazo, wapń i błonnik. Spożywanie ich wzmocni układ odpornościowy, utrzyma zdrowe kości, poprawi trawienie i wesprze ogólny stan zdrowia. Absolutnie wartymi uwzględnienia są również jabłka. Regularne ich spożywanie pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymaniu zdrowej wagi ciała, poprawie trawienia i zdrowiu serca.

Obrazek
Zdrowa dieta jest bogata w zielone warzywa liściaste - Pyszności; Fot. Canva

Kolejne na liście są uwielbiane pomidory. Owoce te są dobrym źródłem witaminy C, likopenu i innych przeciwutleniaczy. Likopen to związek roślinny, który pomaga w ochronie przed chorobami serca, niektórymi rodzajami raka i korzystnie wpływa na zdrowie skóry. Jak wskazują badania, spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów.

Rośliny strączkowe, czyli m.in.: fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca to kolejne produkty, które warto jeść codziennie. Są bogate w białko roślinne, błonnik, żelazo i wiele innych składników odżywczych. Wsparcie w utrzymaniu zdrowej masy ciała i regulacji poziomu cukru we krwi to jedne z wielu korzyści, jakie zapewnia regularne spożywanie strączków. Warto dodać też, że rośliny te poprawiają pracę układu trawiennego.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb