Cenny chwast. Ma więcej wartości odżywczych niż sałata

Ta niepozorna roślina zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Czym jest portulaka? Jakie ma właściwości, co można z niej zrobić i kto nie powinien jej jeść? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi w tym artykule. 

ObrazekPortulaka, niezwykła i niedoceniana roślina - Pyszności; foto: Canva

Portulaka występuje w Polsce pod trzema postaciami: warzywnej, wielokwiatowej i portulaki ubraticoli. Podczas gdy dwa ostatnie gatunki mogą stanowić nie lada ozdobę dla każdego ogrodu czy kwietnika, tak portulaka warzywna wyglądem nie zachwyca. Mimo to warto zwrócić na nią uwagę, bo spożywana niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla organizmu. 

Portulaka — właściwości

Obrazek
portulaka ma wiele prozdrowotnych korzyści - Pyszności; foto: Canva

Niepozornie wyglądająca portulaka warzywna rośnie właściwie na całym świecie. Ta roślina nie jest zbyt wymagająca w kwestii warunków. Dobrze odnajdzie się zarówno na terenach wilgotnych i gliniastych, jak i w miejscach ogarniętych suszą. Występuje powszechnie, więc większość myśli, że to chwast. Nic bardziej mylnego.

Portulaka jest bogatym źródłem witamin A, C i grupy B, minerałów — żelaza, wapnia, sodu, magnezu i fosforu, a także kwasów tłuszczowych omega-3 w ilości, której nie powstydziłyby się najzdrowsze ryby. Wykazuje więc działanie antyoksydacyjne, wspiera układ sercowo-naczyniowy i reguluje poziom glukozy. Na tym jednak wspieranie odpowiedniego funkcjonowania organizmu przez portulakę się nie kończy.

Portulaka doskonale oddziałuje też na układ pokarmowy. Reguluje metabolizm, przeciwdziała wzdęciom i zgadze. O walorach tej rośliny wiedzieli już starożytni, którzy zauważyli, że przyspiesza ona proces gojenia się ran i łagodzi ból po użądleniach.

Jak przygotować portulakę?

Portulakę można jeść zarówno na surowo, jak i na ciepło. Jej smak opisuje się jako kwaskowato-orzechowy. Jest bardzo popularnym elementem kuchni greckiej, przede wszystkim kreteńskiej. Liście przyrządza się identycznie, jak w przypadku szpinaku, a łodygi gotuje jak szparagi. Pączki portulaki bywają marynowane na wzór kaparów.

Obrazek
portulaka może być spożywana na surowo - Pyszności; foto: Canva

Jak sam widzisz, portulaka to wręcz doskonały dodatek do kanapek: zdrowy, smaczny i orzeźwiający. Tej smacznej rośliny nie powinny jeść kobiety w ciąży i karmiące. Występujące w niej kwasy szczawiowe (podobnie jak w szczawiu i rabarbarze) mogą też pogłębić problemy układu moczowego.

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb