Cenny chwast. Ma więcej wartości odżywczych niż sałata

Ta niepozorna roślina zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Czym jest portulaka? Jakie ma właściwości, co można z niej zrobić i kto nie powinien jej jeść? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi w tym artykule. 

ObrazekPortulaka, niezwykła i niedoceniana roślina - Pyszności; foto: Canva

Portulaka występuje w Polsce pod trzema postaciami: warzywnej, wielokwiatowej i portulaki ubraticoli. Podczas gdy dwa ostatnie gatunki mogą stanowić nie lada ozdobę dla każdego ogrodu czy kwietnika, tak portulaka warzywna wyglądem nie zachwyca. Mimo to warto zwrócić na nią uwagę, bo spożywana niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla organizmu. 

Portulaka — właściwości

Obrazek
portulaka ma wiele prozdrowotnych korzyści - Pyszności; foto: Canva

Niepozornie wyglądająca portulaka warzywna rośnie właściwie na całym świecie. Ta roślina nie jest zbyt wymagająca w kwestii warunków. Dobrze odnajdzie się zarówno na terenach wilgotnych i gliniastych, jak i w miejscach ogarniętych suszą. Występuje powszechnie, więc większość myśli, że to chwast. Nic bardziej mylnego.

Portulaka jest bogatym źródłem witamin A, C i grupy B, minerałów — żelaza, wapnia, sodu, magnezu i fosforu, a także kwasów tłuszczowych omega-3 w ilości, której nie powstydziłyby się najzdrowsze ryby. Wykazuje więc działanie antyoksydacyjne, wspiera układ sercowo-naczyniowy i reguluje poziom glukozy. Na tym jednak wspieranie odpowiedniego funkcjonowania organizmu przez portulakę się nie kończy.

Portulaka doskonale oddziałuje też na układ pokarmowy. Reguluje metabolizm, przeciwdziała wzdęciom i zgadze. O walorach tej rośliny wiedzieli już starożytni, którzy zauważyli, że przyspiesza ona proces gojenia się ran i łagodzi ból po użądleniach.

Jak przygotować portulakę?

Portulakę można jeść zarówno na surowo, jak i na ciepło. Jej smak opisuje się jako kwaskowato-orzechowy. Jest bardzo popularnym elementem kuchni greckiej, przede wszystkim kreteńskiej. Liście przyrządza się identycznie, jak w przypadku szpinaku, a łodygi gotuje jak szparagi. Pączki portulaki bywają marynowane na wzór kaparów.

Obrazek
portulaka może być spożywana na surowo - Pyszności; foto: Canva

Jak sam widzisz, portulaka to wręcz doskonały dodatek do kanapek: zdrowy, smaczny i orzeźwiający. Tej smacznej rośliny nie powinny jeść kobiety w ciąży i karmiące. Występujące w niej kwasy szczawiowe (podobnie jak w szczawiu i rabarbarze) mogą też pogłębić problemy układu moczowego.

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀