Pączki od Magdy Gessler kosztują fortunę. Wiemy, dlaczego

O pączkach od Magdy Gessler zawsze jest głośno w okolicach tłustego czwartku. Restauratorka znana jest z zamiłowania do dobrego jedzenia, dlatego nie dziwi fakt, że jej pączki są wykonane z najwyższej jakości składników. Jednak wysoka cena tych smakołyków budzi wiele kontrowersji. Ile kosztują pączki u Gessler?

Pączki od Magdy Gessler kosztują fortunę. Wiemy, dlaczegoPączki od Magdy Gessler kosztują fortunę. Wiemy, dlaczego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim kusi nas zapach świeżo wypiekanych pączków i faworków. Wśród bogatej oferty cukierniczej wyróżniają się te podpisane marką Magdy Gessler. Cenione za jakość, ale ich koszt budzi kontrowersje. Dlaczego pączki od gwiazdy TVN są takie drogie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Rozkosz dla podniebienia, wydatek dla portfela

Pączki od Magdy Gessler są jednymi z najbardziej pożądanych smakołyków w okresie karnawału. Na sam widok wypieków, których zdjęcia udostępniane są w mediach społecznościowych, leci ślinka. Jednak towarzyszące im koszty wywołują falę komentarzy w internecie. Czy warto zainwestować w te wyjątkowe kulinarne doznania? Co sprawia, że pączki Magdy Gessler są jednymi z najdroższych na rynku?

Ile kosztują pączki od Magdy Gessler?

W restauracji "U Fukiera" za jednego pączka trzeba zapłacić 17 zł. Cukiernia "Słodki Słony", oferująca również pączki na tłusty czwartek, podąża za trendem i proponuje wykwintne smaki w wyższej cenie. Tutaj koszt jednego pączka to aż 22 złote, ale możliwość wyboru między tradycyjnymi smakami a bardziej wyrafinowanymi, jak ajerkoniak czy czekolada ze śliwką, sprawia, że miłośnicy smażonych łakoci znajdą coś dla siebie.

"Co jest w nim takiego, że taka cena?" — zapytała internautka zaskoczona ceną pączka.
"Ciasto jest bogate w bardzo dużą ilość prawdziwych żółtek (nie z proszku!) i dobrej jakości masło. Lukier robimy z dodatkiem rumu. Do tego obfitość nadzienia — konfitura z płatków róż lub malinowa" - czytamy na profilu instagramowym restauracji "U Fukiera" .

Magda Gessler stawia na produkty najwyższej jakości. Jak podkreśla, nie oszczędza na składnikach do swoich pączków — używa aż 36 prawdziwych żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki.

— Żeby wyprodukować naprawdę dobry pączek, trzeba wydać pieniądze. Tego się nie robi z powietrza, tylko trzeba wydać 36 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje! — tłumaczy Magda Gessler w rozmowie z "Faktem".

Restauratorka zwróciła też uwagę, że trzeba regularnie zmieniać smalec, na którym smaży się pączki, aby ich jakość była wysoka. A to znacznie zwiększa koszt produkcji tłustoczwartkowych smakołyków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej