Zamiast kupować gotowce, robię z przepisu Magdy Gessler. Są o niebo lepsze
Polacy uwielbiają ziemniaki pod każdą postacią. Gotowane, smażone, tłuczone czy pieczone. Te ostatnie pasują do każdej potrawy, jednak przygotowanie zajmuje wiele czasu. Magda Gessler, słynna restauratorka zdradziła swój patent na pieczone ziemniaki. Przygotujesz je w pół godziny.
31.01.2024 15:33
Czy jest coś lepszego niż aromatyczne, pieczone ziemniaki spowite chrupiącą skórką? To proste i tanie danie, które ma jedną wadę. Chodzi o czas przygotowania. Ziemniaki pieką się naprawdę długo. Magda Gessler przekonuje, że warto na nie czekać. Słynna restauratorka zdradziła przepis na najlepsze pieczone ziemniaki. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować pieczone ziemniaki?
Przepis na pieczone ziemniaki znajduje się w najstarszej polskiej książce kucharskiej – Compendium ferculorum wydanej w 1682 roku. Ziemniaki, nazywane wówczas "tertofelami", owijano w papier i pieczono w popiele z dodatkiem oliwy i odrobiną soku z cytryny. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z najsłynniejszych polskich kucharek, zalecała, aby przed upieczeniem obrać je ze skórki i serwować z odrobiną rozpuszczonego, osolonego masła.
Czasy się zmieniły, jednak przepis pozostał ten sam. Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest banalnie proste. Warzywa wystarczy obrać ze skórki, skropić je olejem lub oliwą z dodatkiem soli i suszonych ziół, a następnie piec do miękkości w mocno rozgrzanym piekarniku. Po godzinie ziemniaki stają się miękkie, a skórka jest przyjemnie chrupiąca.
Najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler serwuje je w nieco inny sposób. Przygotowanie zajmie ci 35 minut, z pieczeniem włącznie. Wszystkie składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Poznaj prosty przepis.
Pieczone ziemniaki wg. Magdy Gessler — przepis
Składniki:
- główka czosnku,
- 2 kg ziemniaków,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- słodka papryka w proszku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
- Nieobrane ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj je przez 5 minut.
- Po 5 minutach wyciągnij je z wody i pozwól im nieco ostygnąć. Na końcu pokrój je w plastry lub ćwiartki.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej ziemniaki. Na środku połóż przekrojoną główkę czosnku.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami, a następnie polej nią ziemniaki.
- Blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut.
- Podawaj udekorowane świeżym rozmarynem. Upieczony czosnek wykorzystaj do przygotowania łagodnego sosu czosnkowego.