Zapomniana polska zupa. Składniki kosztują grosze, a jedzenia będziesz mieć na 3 dni

Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moje dzieci ją uwielbiają. Nie zabielam jej – nie ma takiej potrzeby, bo sama w sobie jest pyszna! Możesz ją ugotować na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego.

Kartoflanka z klopsikami Kartoflanka z klopsikami
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego. Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Kartoflanka z klopsikami

Składniki:

Zupa

  • 2 l bulionu
  • 3 duże ziemniaki
  • duża marchew
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 5 cm pora z zielonej części
  • cebula
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • koperek

Klopsy

  • 20 dkg mięsa mielonego
  • łyżeczka kaszy manny
  • mała cebula albo ½ dużej
  • ząbek czosnku
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę i ziemniaki umyj o obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, pietruszkę i seler w słupki, cebulę w drobną kostkę, a por posiekaj.
  2. Cebulę zeszklij na łyżeczce masła, a następnie dodaj do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz.
  3. Wyrób masę i uformuj klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego.
  4. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim klopsiki. Zagotuj bulion i włóż do wrzątku klopsiki. Gotuj je ok. 10 minut.
  5. Dodaj do bulionu liście laurowe i ziele angielskie, ziemniaki, marchew, por, pietruszkę i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj garść posiekanego kopru.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej