Zapomniana polska zupa. Składniki kosztują grosze, a jedzenia będziesz mieć na 3 dni
Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moje dzieci ją uwielbiają. Nie zabielam jej – nie ma takiej potrzeby, bo sama w sobie jest pyszna! Możesz ją ugotować na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego.
30.01.2024 15:38
Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego. Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflanka z klopsikami
Składniki:
Zupa
Klopsy
- 20 dkg mięsa mielonego
- łyżeczka kaszy manny
- mała cebula albo ½ dużej
- ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę i ziemniaki umyj o obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, pietruszkę i seler w słupki, cebulę w drobną kostkę, a por posiekaj.
- Cebulę zeszklij na łyżeczce masła, a następnie dodaj do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz.
- Wyrób masę i uformuj klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego.
- Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim klopsiki. Zagotuj bulion i włóż do wrzątku klopsiki. Gotuj je ok. 10 minut.
- Dodaj do bulionu liście laurowe i ziele angielskie, ziemniaki, marchew, por, pietruszkę i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj garść posiekanego kopru.
Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"