PrzepisZupyZapomniana polska zupa. Składniki kosztują grosze, a jedzenia będziesz mieć na 3 dni

Zapomniana polska zupa. Składniki kosztują grosze, a jedzenia będziesz mieć na 3 dni

Kartoflanka z klopsikami
Kartoflanka z klopsikami
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

30.01.2024 15:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moje dzieci ją uwielbiają. Nie zabielam jej – nie ma takiej potrzeby, bo sama w sobie jest pyszna! Możesz ją ugotować na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego.

Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu. Jeśli wybierzesz bulion drobiowy, zrób też klopsy z mięsa drobiowego. Ja miałam bulion z różnych rodzajów mięs, więc przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego. Koniecznie dodaj do zupy koper – on nadaje jej lekkości i aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflanka z klopsikami

Składniki:

Zupa

  • 2 l bulionu
  • 3 duże ziemniaki
  • duża marchew
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 5 cm pora z zielonej części
  • cebula
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • koperek

Klopsy

  • 20 dkg mięsa mielonego
  • łyżeczka kaszy manny
  • mała cebula albo ½ dużej
  • ząbek czosnku
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę i ziemniaki umyj o obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, pietruszkę i seler w słupki, cebulę w drobną kostkę, a por posiekaj.
  2. Cebulę zeszklij na łyżeczce masła, a następnie dodaj do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz.
  3. Wyrób masę i uformuj klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego.
  4. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim klopsiki. Zagotuj bulion i włóż do wrzątku klopsiki. Gotuj je ok. 10 minut.
  5. Dodaj do bulionu liście laurowe i ziele angielskie, ziemniaki, marchew, por, pietruszkę i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj garść posiekanego kopru.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także