Nigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Można je przygotować z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw. Jednak jeśli masz w domu resztki z niedzielnego rosołu, wykorzystaj je do zrobienia pysznych kotletów. Moja rodzina się w nich zakochała.

Nigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotletyNigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety mielone to danie, które ma tysiące oblicz. Dzięki różnorodności składników i niekończącej się kreatywności istnieje możliwość stworzenia wielu wersji tej popularnej potrawy. Można między innymi wykorzystać resztki z niedzielnego rosołu i stworzyć wyjątkowe kotlety mielone, które zachwycą smakiem i pozwolą uniknąć marnowania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Przepis na kotlety mielone z resztek z rosołu

Do przygotowania kotletów mielonych z resztek z rosołu potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg mięsa z kurczaka ze skórą, oddzielonego od kości,
  • 300 g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 kajzerka, namoczona w mleku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpoczynam od przygotowania mięsa. Ugotowanego i oddzielonego od kości kurczaka, a także warzywa z rosołu mielę dokładnie w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do mięsa z kurczaka dodaję jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę.
  3. Cebulę siekam drobno, podsmażam ją na odrobinie oleju, aby się zeszkliła i dodaję ją do mięsa.
  4. Dokładnie mieszam masę, a później dodaję bułkę tartą i odstawiam na 10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt luźna, dodaję kolejną 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Z masy formuję nieduże kotleciki i panieruję je w bułce tartej.
  6. Smażę je na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
  7. Na sam koniec przekładam kotlety na papierowy ręcznik i gotowe!

Wskazówki:

  • Do kotletów mielonych możesz dodać inne warzywa z rosołu, np. ziemniaki, kapustę, por.
  • Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej pikantne, dodaj do nich więcej pieprzu lub papryki.
  • Kotlety mielone z resztek z rosołu najlepiej smakują podawane z ziemniakami purée i buraczkami lub mizerią z ogórków.

Kotlety mielone z resztek rosołu to nie tylko wyraz kreatywności w kuchni, ale również sposób na redukcję odpadów żywnościowych. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć danie pełne aromatu i smaku, jednocześnie przeciwdziałając marnotrawstwu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat