PrzepisDania mięsneNigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety

Nigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Można je przygotować z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw. Jednak jeśli masz w domu resztki z niedzielnego rosołu, wykorzystaj je do zrobienia pysznych kotletów. Moja rodzina się w nich zakochała.

Nigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety
Nigdy nie wyrzucam resztek z niedzielnego rosołu. Robię z nich pyszne kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.01.2024 18:56

Kotlety mielone to danie, które ma tysiące oblicz. Dzięki różnorodności składników i niekończącej się kreatywności istnieje możliwość stworzenia wielu wersji tej popularnej potrawy. Można między innymi wykorzystać resztki z niedzielnego rosołu i stworzyć wyjątkowe kotlety mielone, które zachwycą smakiem i pozwolą uniknąć marnowania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety mielone z resztek z rosołu

Do przygotowania kotletów mielonych z resztek z rosołu potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg mięsa z kurczaka ze skórą, oddzielonego od kości,
  • 300 g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 kajzerka, namoczona w mleku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpoczynam od przygotowania mięsa. Ugotowanego i oddzielonego od kości kurczaka, a także warzywa z rosołu mielę dokładnie w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do mięsa z kurczaka dodaję jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę.
  3. Cebulę siekam drobno, podsmażam ją na odrobinie oleju, aby się zeszkliła i dodaję ją do mięsa.
  4. Dokładnie mieszam masę, a później dodaję bułkę tartą i odstawiam na 10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt luźna, dodaję kolejną 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Z masy formuję nieduże kotleciki i panieruję je w bułce tartej.
  6. Smażę je na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
  7. Na sam koniec przekładam kotlety na papierowy ręcznik i gotowe!

Wskazówki:

  • Do kotletów mielonych możesz dodać inne warzywa z rosołu, np. ziemniaki, kapustę, por.
  • Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej pikantne, dodaj do nich więcej pieprzu lub papryki.
  • Kotlety mielone z resztek z rosołu najlepiej smakują podawane z ziemniakami purée i buraczkami lub mizerią z ogórków.

Kotlety mielone z resztek rosołu to nie tylko wyraz kreatywności w kuchni, ale również sposób na redukcję odpadów żywnościowych. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć danie pełne aromatu i smaku, jednocześnie przeciwdziałając marnotrawstwu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie