W PRL-u królowała na każdej imprezie. Dziś wielu ucieka, gdy usłyszy, z czego robi się tę zupę

Kuchnia PRL bogata jest w wiele ciekawych i smacznych przepisów. Jednak nie brakuje receptur z tego okresu, które dziś budzą mieszane odczucia. Świetnym tego przykładem mogą być flaki wołowe.

Flaki wołowe w formie zupy to jedna z perełek kulinarnych PRL-uFlaki wołowe w formie zupy to jedna z perełek kulinarnych PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teressa
Marzena Pęcak

Flaki wołowe były kiedyś bardzo popularną zupą, którą serwowano praktycznie na każdej imprezie. Dziś jednak wiele osób na samą myśl, mówi stanowcze nie. A to duży błąd, bo kontrowersyjna zupa może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Trzeba tylko wiedzieć, jak dokładnie ją przygotować. Poznaj sprawdzoną recepturę, dzięki której pokochasz flaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Kuchnia PRL

O kuchni PRL starsze pokolenie wspomina wręcz z nostalgią. Na pewno ówcześni kucharze musieli popisać się niemałą kreatywnością, aby wyczarować pyszny obiad z ograniczonej liczby produktów, bo wielu z nich ciągle brakowało. 

Mimo tych utrudnień, w kuchni z tego okresu można znaleźć wiele ciekawych perełek kulinarnych. Blok czekoladowy, babka ziemniaczana, kotlety z mortadeli czy zimne nóżki to tylko kilka przykładów, o których warto wspomnieć. Dziś jednak chciałabym skupić się na flaczkach, które mogą stać się bazą pysznej i pożywnej zupy

Jadłeś kiedykolwiek zupę w takim wydaniu?
Jadłeś kiedykolwiek zupę w takim wydaniu? © Adobe Stock | robert6666

Flaki wołowe w formie zupy — jak ją przygotować?

Choć flaki wołowe mają zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników, uważam, że dzisiejszy przepis może załagodzić ten rozłam. To najlepszy dowód na to, że kontrowersyjny dodatek wcale nie musi być taki straszny. Wręcz przeciwnie, może być bardzo smaczny!

Składniki:

  • 1 kg mrożonych flaków wołowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 1 kg wołowiny z kością,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • zasmażka na bazie mąki i masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia mięsa. Następnie włóż do garnka wołowinę oraz drób, po czym zalej je zimną wodą
  2. Garnek ustaw na palniku i zacznij gotować jego zawartość. Kiedy na wierzchu wywaru pojawią się szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki cedzakowej. 
  3. Następnie wrzuć do garnka obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa oraz część przypraw: liście laurowe i ziele angielskie. 
  4. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj rozmrożone flaki wołowe. Do garnka z flakami i wodą dodaj też odrobinę soli oraz liście laurowe. 
  5. Kiedy mięso z pierwszego garnka zrobi się miękkie, możesz doprawić je solą i pieprzem. Z powstałego wywaru wyjmij mięso oraz warzywa
  6. Mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki. Następnie z powrotem umieść je w garnku z wywarem. 
  7. Dopiero teraz możesz dodać do garnka wcześniej przygotowane flaki wołowe. 
  8. Nie zapomnij dodać do środka również gałki muszkatołowej, imbiru, majeranku oraz ostrej papryki. Wszystko gotuj przez ok. 45 minut
  9. Gdy zupa będzie się gotować, pokrój na mniejsze kawałki ugotowane warzywa. Przygotuj też domową zasmażkę. Oba składniki dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec i to wszystko. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej