Taki obiad kosztuje grosze. W PRL-u zajadali się nim wszyscy

Kiedy pojawiał się na szkolnej stołówce, kolejki po dokładkę ustawiały się aż pod same drzwi. Tani i prosty makaron z serem na słodko to danie, które wielu z nas kojarzy przede wszystkim z dzieciństwem.

Makaron z serem - PysznościMakaron z serem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | KSevchenko
Ewa Malinowska

Makaron z serem na słodko przygotowuje się błyskawiczne, więc świetnie sprawdza się na obiad w zabiegany dzień. Często dodawane są do niego również zblendowane owoce, w formie musu a w czasie lata truskawki. To hit szkolnych stołówek, o którym nieco już zapomniano. Pora otworzyć szufladkę ze wspomnieniami i wyjąć stamtąd przysmak, który kosztuje grosze. Makaron z serem to najlepsza odpowiedź na odwieczny problem - co dzisiaj zrobić na obiad, aby nie spędzić w kuchni za dużo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak na ziemniakach. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Makaron z serem na słodko

Makaron, twaróg, cukier, trochę masła - lista składników jest krótka i prosta. Do tego można dodać trochę cynamonu czy zblendowanych owoców. Sam ser jednak zdecydowanie wystarczy. Może i nie jest to specjalnie wyszukane danie, a niejeden Włoch zapłakałby nad talerzem, to polskie mamy i babcie zdecydowanie wiedziały, co robią.

Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa © Getty Images

Makaron z serem przygotować można również na wytrawnie. Zamiast cukru ser doprawia się wtedy solą i pieprzem, dodaje podsmażoną cebulkę a na wierzchu dania lądują podsmażone skwarki z boczku. W moim domu króluje jednak klasyczna wersja na słodko, wzbogacona jedynie o nutę cynamonu.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 200 g sera białego,
  • 2 łyżki masła,
  • ok. 2 łyżek cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawdzi się tutaj każdy kształt, ja najczęściej sięgam po kokardki, falbanki lub muszelki.
  2. Ugotowany makaron odcedzam i zostawiam w garnku.
  3. Do gorącego makaronu dodaję masło, wkruszam twaróg, wsypuję cukier i opcjonalnie cynamon. Całość dokładnie mieszam. Można to zrobić przykrywając garnek pokrywką i intensywnie potrząsając zawartością.

Gotowy makaron wykładam na talerz. Polewam go czasem zmiksowanymi na koktajl owocami z jogurtem. Jest pysznie, szybko i bardzo tanio. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej