PrzepisSzybkie i tanieTaki obiad kosztuje grosze. W PRL-u zajadali się nim wszyscy

Taki obiad kosztuje grosze. W PRL‑u zajadali się nim wszyscy

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | KSevchenko
26.01.2024 13:47, aktualizacja: 26.01.2024 17:50

Kiedy pojawiał się na szkolnej stołówce, kolejki po dokładkę ustawiały się aż pod same drzwi. Tani i prosty makaron z serem na słodko to danie, które wielu z nas kojarzy przede wszystkim z dzieciństwem.

Makaron z serem na słodko przygotowuje się błyskawiczne, więc świetnie sprawdza się na obiad w zabiegany dzień. Często dodawane są do niego również zblendowane owoce, w formie musu a w czasie lata truskawki. To hit szkolnych stołówek, o którym nieco już zapomniano. Pora otworzyć szufladkę ze wspomnieniami i wyjąć stamtąd przysmak, który kosztuje grosze. Makaron z serem to najlepsza odpowiedź na odwieczny problem - co dzisiaj zrobić na obiad, aby nie spędzić w kuchni za dużo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z serem na słodko

Makaron, twaróg, cukier, trochę masła - lista składników jest krótka i prosta. Do tego można dodać trochę cynamonu czy zblendowanych owoców. Sam ser jednak zdecydowanie wystarczy. Może i nie jest to specjalnie wyszukane danie, a niejeden Włoch zapłakałby nad talerzem, to polskie mamy i babcie zdecydowanie wiedziały, co robią.

Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa© Getty Images

Makaron z serem przygotować można również na wytrawnie. Zamiast cukru ser doprawia się wtedy solą i pieprzem, dodaje podsmażoną cebulkę a na wierzchu dania lądują podsmażone skwarki z boczku. W moim domu króluje jednak klasyczna wersja na słodko, wzbogacona jedynie o nutę cynamonu.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 200 g sera białego,
  • 2 łyżki masła,
  • ok. 2 łyżek cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawdzi się tutaj każdy kształt, ja najczęściej sięgam po kokardki, falbanki lub muszelki.
  2. Ugotowany makaron odcedzam i zostawiam w garnku.
  3. Do gorącego makaronu dodaję masło, wkruszam twaróg, wsypuję cukier i opcjonalnie cynamon. Całość dokładnie mieszam. Można to zrobić przykrywając garnek pokrywką i intensywnie potrząsając zawartością.

Gotowy makaron wykładam na talerz. Polewam go czasem zmiksowanymi na koktajl owocami z jogurtem. Jest pysznie, szybko i bardzo tanio. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także