PrzepisSzybkie i tanieTaki obiad kosztuje grosze. W PRL-u zajadali się nim wszyscy

Taki obiad kosztuje grosze. W PRL‑u zajadali się nim wszyscy

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | KSevchenko

26.01.2024 13:47, aktual.: 26.01.2024 17:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy pojawiał się na szkolnej stołówce, kolejki po dokładkę ustawiały się aż pod same drzwi. Tani i prosty makaron z serem na słodko to danie, które wielu z nas kojarzy przede wszystkim z dzieciństwem.

Makaron z serem na słodko przygotowuje się błyskawiczne, więc świetnie sprawdza się na obiad w zabiegany dzień. Często dodawane są do niego również zblendowane owoce, w formie musu a w czasie lata truskawki. To hit szkolnych stołówek, o którym nieco już zapomniano. Pora otworzyć szufladkę ze wspomnieniami i wyjąć stamtąd przysmak, który kosztuje grosze. Makaron z serem to najlepsza odpowiedź na odwieczny problem - co dzisiaj zrobić na obiad, aby nie spędzić w kuchni za dużo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z serem na słodko

Makaron, twaróg, cukier, trochę masła - lista składników jest krótka i prosta. Do tego można dodać trochę cynamonu czy zblendowanych owoców. Sam ser jednak zdecydowanie wystarczy. Może i nie jest to specjalnie wyszukane danie, a niejeden Włoch zapłakałby nad talerzem, to polskie mamy i babcie zdecydowanie wiedziały, co robią.

Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Przepis na makaron z białym serem. Jego przygotowanie na pewno przywoła wspomnienia z dzieciństwa© Getty Images

Makaron z serem przygotować można również na wytrawnie. Zamiast cukru ser doprawia się wtedy solą i pieprzem, dodaje podsmażoną cebulkę a na wierzchu dania lądują podsmażone skwarki z boczku. W moim domu króluje jednak klasyczna wersja na słodko, wzbogacona jedynie o nutę cynamonu.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 200 g sera białego,
  • 2 łyżki masła,
  • ok. 2 łyżek cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawdzi się tutaj każdy kształt, ja najczęściej sięgam po kokardki, falbanki lub muszelki.
  2. Ugotowany makaron odcedzam i zostawiam w garnku.
  3. Do gorącego makaronu dodaję masło, wkruszam twaróg, wsypuję cukier i opcjonalnie cynamon. Całość dokładnie mieszam. Można to zrobić przykrywając garnek pokrywką i intensywnie potrząsając zawartością.

Gotowy makaron wykładam na talerz. Polewam go czasem zmiksowanymi na koktajl owocami z jogurtem. Jest pysznie, szybko i bardzo tanio. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także