Jednogarnkowy makaron z boczkiem i szczypiorkiem. Szybki obiad dla całej rodziny
Jednogarnkowy makaron to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.
03.12.2021 | aktual.: 18.01.2022 14:51
Przepis na obiad jednogarnkowy
Dania jednogarnkowe to coś, co kochamy. Dzisiaj pokażemy Ci jak w prosty i szybki sposób przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie nie jest ani wymagające, ani czasochłonne, więc sprawdzi się idealnie, gdy brakuje Ci czasu na gotowanie.
Zmywanie naczyń nie będzie problemem, bo po gotowaniu zostaje do ogarnięcia tylko jeden garnek.
Szybki pomysł na makaron
Makarony świetnie sprawdzają się w roli potraw jednogarnkowych. Spadghetti gotujemy w bulionie, dzięki czemu nitki pochłaniają dodatkową porcję smaku.
Składniki i przygotowanie krok po kroku zobaczysz poniżej.
Składniki
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 400 g surowego makaronu spaghetti
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki szczypiorku
- 8 podsmażonych plastrów boczku
- 3/4 szklanki parmezanu
- 4 łyżki śmietany 18%
Makron
Na palniku kuchenki ustaw duży garnek.
Na początek rozpuść w garnku dwie łyżki masła. Kiedy produkt się roztopi, dodaj do garnka 2 ząbki czosnku. Wcześniej go obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz również pociąć czosnek w drobne plasterki. Czosnek smaż na małym ogniu, żeby się nie przypalił.
Jako kolejne składniki dodaj do garnka bulion warzywny. Jeśli chcesz go przygotować samodzielnie, mamy na naszej stronie sprawdzony przepis. Możesz również wykorzystać gotowy produkt ze sklepu. W garnku powinno znaleźć się również mleko. Po wymieszaniu dodaj do naczynia surowy makaron, po czym gotuj ok. 25 minut.
Pamiętaj, aby gotującą się mieszankę od czasu do czasu przemieszać przy pomocy kuchennej łyżki.
Dodatki
Kiedy makaron będzie się gotował, przygotuj dodatki.
Posiekaj najpierw drobno szczypiorek, po czym podsmaż na patelni plastry boczku. Kiedy boczek będzie już podsmażony, przełóż go na kawałek ręcznika kuchennego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy już ostygnie, potnij boczek na mniejsze kawałki. Na tarce o średniej wielkości oczkach zetrzyj parmezan.
Gdy makaron będzie już ugotowany, dodaj do garnka pieprz, sól, szczypiorek oraz boczek.
Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanym parmezanie oraz śmietanie. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej łyżki. Wyłącz przy tym palnik.
Podanie
I to wszystko! Danie przełóż na talerze i serwuj swoim bliskim od razu. Makaron smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu!
Oczywiście przed podaniem możesz udekorować każdy talerz dodatkową ilością szczypiorku.
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego i prostego obiadu jednocześnie jest jak najbardziej możliwe. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni, dlatego wykorzystaj ten przepis jeszcze dziś. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!