Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak serwować? Prosty przepis na śniadanie

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło to prosty przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jak serwować? Jakie dodatki wybrać? Oto nasz pomysł na śniadanie z awokado.

Obrazek
Pyszności

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak zrobić?

Chociaż quesadilla kojarzy nam się głównie z daniem obiadowym, to w wersji śniadaniowej smakuje równie dobrze. Miejsce dość ciężkiego, mięsnego farszu zajęły jajka i awokado. Całość wzbogaciliśmy ciągnącym się serem i chrupiącym boczkiem.

Kiedy znudzą Ci się już kanapki, to warto sięgnąć po coś nowego. Do przygotowania pysznej i pożywnej quesadilli z awokado i jajkami na ciepło potrzebujesz jedynie patelnię. Zrobienie tego pysznego śniadania zajmie Ci tylko chwilę, a sam placek pokochasz od pierwszego kęsa.

Z czym serwować quesadillę? Możesz również trochę eksperymentować: dodać trochę świeżej kolendry, papryki, pomidorki koktajlowe. Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a gdy zostanie Ci porcja, to możesz zapakować ją ze sobą i zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Będzie smacznie, kolorowo i zdrowo jednocześnie. Poniżej składniki, wykonanie krok po korku, czyli przepis na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło. Sprawdź, z jakim sosem i dodatkami podawać najlepiej.

Składniki

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – składniki

  1. 2 tortille pszenne
  2. 4 jajka
  3. 1 awokado
  4. 50 g tartego sera mozzarella
  5. 100 g smażonego boczku
  6. sól i pieprz do smaku

Jak zrobić quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Pracę nad quesadillą z awokado i jajkami na ciepło rozpocznij od przygotowania awokado.

W tym celu natnij owoc dookoła pestki, po czym przekręć dwa kawałki w przeciwne strony. Następnie wbij się nożem w pestkę awokado i po prostu ją wyjmij.

quesadilla z awokado i jajkami

Jeśli zastanawiasz się teraz jak w prosty sposób wyjąć awokado ze skórki, mamy sprawdzony patent. Otóż wystarczy podważyć zawartość owocu przy pomocy łyżki.

Jak wybrać dobre awokado?

W sklepie dotknij awokado przed zakupem- po delikatnym naciśnięciu skórka powinna wrócić do pierwotnego kształtu, a sam owoc powinien być miękki i sprężysty. Jeśli kupiłeś twarde i niedojrzałe awokado, to połóż je razem z bananami i jabłkami, żeby szybciej dojrzało.

Wracamy do przepisu! Wydrążone kawałki awokado ułóż wybrzuszeniem do góry na desce do krojenia, po czym potnij je w cienkie plastry. Jeśli nie chcesz, aby owoc ściemniał, to skrop go delikatnie sokiem z cytryny.

quesadilla z awokado i jajkami

Tak przygotowane awokado odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – smażenie

Awokado do naszego przepisu na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło mamy już gotowe. Teraz czas przygotować pozostałe składniki.

Na środku blatu kuchennego ustaw palnik, a bezpośrednio na nim dużą patelnię. Na rozgrzanym sprzęcie ułóż placek pszennej tortilli. Następnie rozbij 4 jajka w taki sposób, aby zachować pomiędzy jajkami równe odległości. Powstałe luki wypełnij plastrami awokado.

quesadilla z awokado i jajkami

Teraz dopraw całość do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Możesz również dorzucić świeżą kolendrę, szczypiorek, chilli i ulubione przyprawy.

Nie zapomnij dodać na patelnię również startej na tarce mozzarelli oraz podsmażonego i podzielonego na mniejsze kawałki boczku. Całość przykryj drugim plackiem tortilli i smaż powstałą kombinację przez 5 minut.

Zamiast boczku możesz użyć również pokrojonej szynki.

quesadilla z awokado i jajkami

Po tym czasie odwróć konstrukcję na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Jak szybko przerzucić? Przyłóż do patelni większy talerz lub pokrywkę i przerzuć na nią placek. Następnie ponownie zsuń na patelnię wcześniej niepodsmażaną stroną.

Jak serwować quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Gotową quesadillę z awokado i jajkami na ciepło przełóż na okrągłą deskę do krojenia, po czym podziel ją na 4 kawałki.

I to wszystko! Danie możesz serwować z ulubionym sosem lub solo. Pamiętaj, aby pyszny posiłek podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!

quesadilla z awokado i jajkami

Jak sama widzisz, wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować genialny posiłek dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia! Więcej pomysłów na pyszności w takim wydaniu znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele niesamowitych perełek kulinarnych!

Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀