PrzepisCiasto francuskieWyczarujesz ekspresowe przekąski. Wystarczy rulon ciasta francuskiego

Wyczarujesz ekspresowe przekąski. Wystarczy rulon ciasta francuskiego

Produkt o charakterystycznej wielolistkowej strukturze był znany w naszym kraju już w XVIII wieku, jednak na prawdziwe odkrycie przez Polaków musiał czekać jeszcze trzy stulecia. Dziś bardzo chętnie sięgamy po ciasto francuskie, z którego możemy przygotować prawdziwe przysmaki, zarówno wytrawne, jak i słodkie.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie
Źródło zdjęć: © Getty Images

27.01.2024 10:43

Krelka

Oryginalny specjał pochodzący z kuchni kaszubskiej.

Z ugotowanego ziemniaka ścinamy górę i wydrążamy środek, który następnie faszerujemy wymoczonymi i posiekanymi filetami śledziowymi, podsmażoną cebulką i ugotowanymi grzybami. Tak przygotowanego ziemniaka układamy na środku kwadratu z ciasta francuskiego, luźno nim go owijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastéis de nata

Budyniowe babeczki to klasyka kuchni portugalskiej. Jak je przygotować?

Na początku ciasto francuskie dzielimy na niewielkie kawałki i wykładamy nimi formy do muffinek (na dnie cieńsza warstwa, na brzegach grubsza). Później przygotowujemy krem. W misce mieszamy mąkę pszenną (3 łyżki) oraz mleko (60 ml), aż masa stanie się gładka. W rondelku zagotowujemy wodę (2/3 szklanki), cukier (szklanka) i cynamon (laska). Nie mieszamy. W innym naczyniu zagotowujemy mleko (szklanka), które wlewamy do masy z mąki. Mieszamy, po czym cienkim strumieniem dolewamy syrop cukrowy, energicznie mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy (pół łyżeczki), mieszamy. Ubijamy żółtka (6), które na koniec dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy folią i pozostawiamy do ostygnięcia.

Schłodzony krem budyniowy przelewamy do gniazdek z ciasta francuskiego, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 240 st., z termoobiegiem, przez około 20 minut. Pastéis de nata najlepiej smakują jeszcze ciepłe, oprószone cynamonem

Wołowina wellington

Przygotowanie ulubionego przysmaku Gordona Ramseya wymaga trochę pracy i czasu, ale efekty są zwykle zachwycające.

W najprostszej wersji lekko obrumienioną na patelni polędwicę wołową studzimy, a następnie smarujemy musztardą oraz masą ze zmiksowanych i przesmażonych grzybów (np. pieczarek). Na folii spożywczej układamy plastry szynki parmeńskiej w nachodzących na siebie rzędach. Starannie zawijamy w nie mięso, powstały filet schładzamy przez 15-20 minut w lodówce, a późnej zawijamy w ciasto francuskie. Delikatnie nacinamy je w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut.

Paluchy serowe

Pyszna przekąska, zarówno na imprezę, jak i na co dzień.

Potrzebujemy dwóch płatów ciasta francuskiego. Jeden smarujemy roztrzepanym jajkiem, po czym posypujemy startym serem (np. cheddarem), a następnie przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając. Ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy skręcamy, bo powstała spirala, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Smarujemy oliwą lub jajkiem, posypujemy przyprawami (najlepiej ziarenkami sezamu albo czarnuszki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. Pieczemy około kwadransa, aż paluchy ładnie się zarumienią.

Wołowina Wellington
Wołowina Wellington © Getty Images | Anton Dobrea

Tarta z wątróbką

Pyszna potrawa, która pojawiła się m.in. w menu jednej z restauracji przechodzących rewolucję pod okiem Magdy Gesser.

Wątróbkę drobiową, wymoczoną wcześniej przez kilka godzin w mleku (500 g), podsmażamy na patelni przez kilka minut, a następnie to samo robimy z dwoma posiekanymi szalotkami, dwoma ząbkami czosnku i solidną szczyptą suszonego majeranku. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki koniaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę (¼ szklanki), blendujemy na gładką masę. Ciasto francuskie wyłożone w formie do tarty podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., następnie wykładamy na nie mus i pieczemy 40-50 minut, aż środek się zetnie. Podajemy z sosem jabłkowo-chrzanowym.

Muffinki z kurczakiem

Masz ochotę na smaczną przekąskę?

Ciastem francuskim wykładamy foremki do babeczek, wcześniej smarując je odrobiną oleju. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze180 st. Równocześnie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną w nieduże kostki pierś z kurczaka i pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy, pod koniec dodając starty parmezan (2-3 łyżki), posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę (2 łyżki) roztrzepaną z jednym białkiem. Doprawiamy solą i pieprzem

Farszem wypełniamy foremki z podpieczonym ciastem. Wstawiamy na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. Na kilka minut przed końcem posypujemy tartym serem, np. cheddarem.

Wybrane dla Ciebie