Gordon Ramsay tłumaczy. Takie dania omijaj w restauracji szerokim łukiem

Gordon Ramsay to chyba jedna z największych ikon kulinarnych na całym świecie. Jego restauracje są na tak wysokim poziomie, że otrzymują gwiazdki Michelin. Zna się na jedzeniu i gotowaniu jak mało kto. Dlatego też warto skorzystać z jego porad dotyczących tego, czego lepiej w restauracjach nie zamawiać.

Gordon Ramsey tłumaczy, których dań nie zamawiaćGordon Ramsey tłumaczy, których dań nie zamawiać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Kiedy jesteśmy w restauracji, z menu wybieramy to, co nam najbardziej odpowiada. Bardzo rzadko zdarza się, byśmy czytali między wierszami. Najczęściej zamawiamy to, co nas zachęciło, na przykład poprzez opis lub zdjęcie. Gordon Ramsay uczula jednak, że pewne określenia mogą mieć różne znaczenia lub nawet drugie dno. Podpowiedział, których dań powinniśmy unikać podczas wizyty w restauracji. W rozmowie z Daily Mail wspomniał o słowach, przy których w głowie powinna zawyć syrena alarmowa. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie restauracje stosują takie triki. Są również uczciwe lokale, które dbają o klientów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Gordon Ramsay o daniach, których nie powinno się zamawiać. Ważne są słowa-klucze

Na pierwszy ogień idą określenia, jak "słynne", "najlepsze w kraju", "najlepsze miejsce". Często są one nieuzasadnione. Nie da się przecież stwierdzić, które danie jest najlepsze. "Kto tak powiedział? Kto to tak nazwał?" - zastanawiał się Ramsay. Czy były jakieś kryteria? A może właściciel restauracji po prostu sobie tak wymyślił?

Gordon Ramsey tłumaczy, których dań nie zamawiać
Gordon Ramsey tłumaczy, których dań nie zamawiać © Licencjodawca

Szkocki kucharz przestrzega także przed specjalnościami. Lampka ostrzegawcza powinna zapalić się, gdy wyczytamy, że w menu jest kilkanaście specjalności. Czy czasem nie jest tak, że to powinno być jakieś wyjątkowe danie, które wyróżnia się na tle reszty? 10 specjalności oznacza, że żadne danie z listy nie jest specjalnością.

Gordon Ramsay twierdzi, że zamawianie zupy również nie jest dobrym pomysłem. Przede wszystkim chodzi o zupę dnia. Lepiej zapytać kelnera, jaką zupkę serwowano dzień wcześniej. Może się okazać, że pozycje są te same i ta konkretna oznaczana jest jako zupa dnia od miesiąca.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"