Szef kuchni wytyka częsty błąd przy przygotowywaniu jajek. Wiele osób zapomina

Jak przygotować idealne jajka sadzone? Na to pytanie odpowiedział doświadczony brytyjski szef kuchni. Jak zauważył, zdecydowana większość z nas w pośpiechu zapomina o jednym ważnym szczególe, przez co sadzone nie wychodzą tak perfekcyjne, jakie mogłyby być.

Jak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błądJak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błąd
Źródło zdjęć: © Canva, X | Food Network, Photohomepage

Robert Irvine to popularny brytyjski szef kuchni, który, podobnie jak Gordon Ramsay, osiągnął na Wyspach (i nie tylko tam) status kulinarnego celebryty. Specjalista od gotowania występował w licznych programach kanału Food Network, a wzrost popularności zwieńczył stworzeniem autorskiego talk-show: The Robert Irvine Show.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Dzisiaj Brytyjczyk aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, co jakiś czas serwując swoim sympatykom garść praktycznych porad kulinarnych. Jakiś czas temu Irvine zdradził, jak przygotować idealne jajka sadzone. Okazuje się, że tajemnica tkwi między innymi w... temperaturze jajek.

Szef kuchni podpowiada: idealne jajka sadzone

Ponieważ jajka sadzone zwykle przygotowujemy na śniadanie, nikogo nie powinien dziwić fakt, że próbujemy to zrobić szybko, a skutecznie. Jednocześnie przez ten pośpiech popełniamy pewien podstawowy błąd — nie czekamy, aż wyjęte z lodówki jajka osiągną temperaturę pokojową.

Jak zauważył Robert Irvine smażenie zimnych jajek często kończy się nierównomiernym ścięciem i przypalaniem po bokach. Zanim więc wrzucimy jajka na tłuszcz (Irvine używa go dosyć sporo, a dodatkowo polewa nim ścinające się żółtko — zobaczysz to na nagraniu powyżej), poczekajmy, aż będą one trochę cieplejsze — na pewno nie pożałujemy tej decyzji.

Szef kuchni odpowiada

Taka filozofia brytyjskiego szefa kuchni zaciekawiła pewnego użytkownika Twittera, który postanowił zapytać go o to, czy jajka zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, czy może dotyczy to tylko jajek sadzonych. Doświadczony szef kuchni nie ma w tej kwestii żadnych wątpliwości. Wyznaje on zasadę, że nie tylko jajka, ale również wszystkie inne smażone produkty powinny najpierw osiągnąć temperaturę pokojową.

Takie proste, a takie genialne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟