Szef kuchni wytyka częsty błąd przy przygotowywaniu jajek. Wiele osób zapomina

Jak przygotować idealne jajka sadzone? Na to pytanie odpowiedział doświadczony brytyjski szef kuchni. Jak zauważył, zdecydowana większość z nas w pośpiechu zapomina o jednym ważnym szczególe, przez co sadzone nie wychodzą tak perfekcyjne, jakie mogłyby być.

Jak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błądJak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błąd
Źródło zdjęć: © Canva, X | Food Network, Photohomepage

Robert Irvine to popularny brytyjski szef kuchni, który, podobnie jak Gordon Ramsay, osiągnął na Wyspach (i nie tylko tam) status kulinarnego celebryty. Specjalista od gotowania występował w licznych programach kanału Food Network, a wzrost popularności zwieńczył stworzeniem autorskiego talk-show: The Robert Irvine Show.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Dzisiaj Brytyjczyk aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, co jakiś czas serwując swoim sympatykom garść praktycznych porad kulinarnych. Jakiś czas temu Irvine zdradził, jak przygotować idealne jajka sadzone. Okazuje się, że tajemnica tkwi między innymi w... temperaturze jajek.

Szef kuchni podpowiada: idealne jajka sadzone

Ponieważ jajka sadzone zwykle przygotowujemy na śniadanie, nikogo nie powinien dziwić fakt, że próbujemy to zrobić szybko, a skutecznie. Jednocześnie przez ten pośpiech popełniamy pewien podstawowy błąd — nie czekamy, aż wyjęte z lodówki jajka osiągną temperaturę pokojową.

Jak zauważył Robert Irvine smażenie zimnych jajek często kończy się nierównomiernym ścięciem i przypalaniem po bokach. Zanim więc wrzucimy jajka na tłuszcz (Irvine używa go dosyć sporo, a dodatkowo polewa nim ścinające się żółtko — zobaczysz to na nagraniu powyżej), poczekajmy, aż będą one trochę cieplejsze — na pewno nie pożałujemy tej decyzji.

Szef kuchni odpowiada

Taka filozofia brytyjskiego szefa kuchni zaciekawiła pewnego użytkownika Twittera, który postanowił zapytać go o to, czy jajka zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, czy może dotyczy to tylko jajek sadzonych. Doświadczony szef kuchni nie ma w tej kwestii żadnych wątpliwości. Wyznaje on zasadę, że nie tylko jajka, ale również wszystkie inne smażone produkty powinny najpierw osiągnąć temperaturę pokojową.

Takie proste, a takie genialne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej