Szef kuchni wytyka częsty błąd przy przygotowywaniu jajek. Wiele osób zapomina

Jak przygotować idealne jajka sadzone? Na to pytanie odpowiedział doświadczony brytyjski szef kuchni. Jak zauważył, zdecydowana większość z nas w pośpiechu zapomina o jednym ważnym szczególe, przez co sadzone nie wychodzą tak perfekcyjne, jakie mogłyby być.

Jak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błądJak przyrządzić idealne jajka sadzone? Szef kuchni wytyka błąd
Źródło zdjęć: © Canva, X | Food Network, Photohomepage

Robert Irvine to popularny brytyjski szef kuchni, który, podobnie jak Gordon Ramsay, osiągnął na Wyspach (i nie tylko tam) status kulinarnego celebryty. Specjalista od gotowania występował w licznych programach kanału Food Network, a wzrost popularności zwieńczył stworzeniem autorskiego talk-show: The Robert Irvine Show.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Dzisiaj Brytyjczyk aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, co jakiś czas serwując swoim sympatykom garść praktycznych porad kulinarnych. Jakiś czas temu Irvine zdradził, jak przygotować idealne jajka sadzone. Okazuje się, że tajemnica tkwi między innymi w... temperaturze jajek.

Szef kuchni podpowiada: idealne jajka sadzone

Ponieważ jajka sadzone zwykle przygotowujemy na śniadanie, nikogo nie powinien dziwić fakt, że próbujemy to zrobić szybko, a skutecznie. Jednocześnie przez ten pośpiech popełniamy pewien podstawowy błąd — nie czekamy, aż wyjęte z lodówki jajka osiągną temperaturę pokojową.

Jak zauważył Robert Irvine smażenie zimnych jajek często kończy się nierównomiernym ścięciem i przypalaniem po bokach. Zanim więc wrzucimy jajka na tłuszcz (Irvine używa go dosyć sporo, a dodatkowo polewa nim ścinające się żółtko — zobaczysz to na nagraniu powyżej), poczekajmy, aż będą one trochę cieplejsze — na pewno nie pożałujemy tej decyzji.

Szef kuchni odpowiada

Taka filozofia brytyjskiego szefa kuchni zaciekawiła pewnego użytkownika Twittera, który postanowił zapytać go o to, czy jajka zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, czy może dotyczy to tylko jajek sadzonych. Doświadczony szef kuchni nie ma w tej kwestii żadnych wątpliwości. Wyznaje on zasadę, że nie tylko jajka, ale również wszystkie inne smażone produkty powinny najpierw osiągnąć temperaturę pokojową.

Takie proste, a takie genialne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu