Szef kuchni wytyka częsty błąd przy przygotowywaniu jajek. Wiele osób zapomina
Jak przygotować idealne jajka sadzone? Na to pytanie odpowiedział doświadczony brytyjski szef kuchni. Jak zauważył, zdecydowana większość z nas w pośpiechu zapomina o jednym ważnym szczególe, przez co sadzone nie wychodzą tak perfekcyjne, jakie mogłyby być.
29.12.2023 | aktual.: 04.05.2024 14:20
Robert Irvine to popularny brytyjski szef kuchni, który, podobnie jak Gordon Ramsay, osiągnął na Wyspach (i nie tylko tam) status kulinarnego celebryty. Specjalista od gotowania występował w licznych programach kanału Food Network, a wzrost popularności zwieńczył stworzeniem autorskiego talk-show: The Robert Irvine Show.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj Brytyjczyk aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, co jakiś czas serwując swoim sympatykom garść praktycznych porad kulinarnych. Jakiś czas temu Irvine zdradził, jak przygotować idealne jajka sadzone. Okazuje się, że tajemnica tkwi między innymi w... temperaturze jajek.
Szef kuchni podpowiada: idealne jajka sadzone
Ponieważ jajka sadzone zwykle przygotowujemy na śniadanie, nikogo nie powinien dziwić fakt, że próbujemy to zrobić szybko, a skutecznie. Jednocześnie przez ten pośpiech popełniamy pewien podstawowy błąd — nie czekamy, aż wyjęte z lodówki jajka osiągną temperaturę pokojową.
Jak zauważył Robert Irvine smażenie zimnych jajek często kończy się nierównomiernym ścięciem i przypalaniem po bokach. Zanim więc wrzucimy jajka na tłuszcz (Irvine używa go dosyć sporo, a dodatkowo polewa nim ścinające się żółtko — zobaczysz to na nagraniu powyżej), poczekajmy, aż będą one trochę cieplejsze — na pewno nie pożałujemy tej decyzji.
Szef kuchni odpowiada
Taka filozofia brytyjskiego szefa kuchni zaciekawiła pewnego użytkownika Twittera, który postanowił zapytać go o to, czy jajka zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, czy może dotyczy to tylko jajek sadzonych. Doświadczony szef kuchni nie ma w tej kwestii żadnych wątpliwości. Wyznaje on zasadę, że nie tylko jajka, ale również wszystkie inne smażone produkty powinny najpierw osiągnąć temperaturę pokojową.
Takie proste, a takie genialne!