Gordon Ramsay zdradził sekret idealnej zupy pomidorowej. Smak jak z najlepszej restauracji
Zupa pomidorowa z kuchni Gordona Ramsaya to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, wyróżniające się niezwykłym smakiem i aromatem. Tajemnica tego wyjątkowego dania kryje się w jednej istotnej czynności związanej z przygotowaniem pomidorów. Odkryj z nami, jak stworzyć doskonałą zupę pomidorową według brytyjskiego mistrza kulinarnego.
03.12.2023 | aktual.: 03.12.2023 10:38
Zupa, którą Ramsay demonstruje w filmie w serwisie YouTube, ma tylko kilka składników i jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Ale chociaż zupa jest prosta, Gordon Ramsay ma kilka sztuczek, które naprawdę podnoszą tę kremową, niezwykle aromatyczną zupę na wyższy poziom - a najlepsze jest to, że możesz użyć jego wskazówek, aby ulepszyć każdy przepis na zupę pomidorową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajemnica zupy pomidorowej Gordona Ramsaya
Pierwszym krokiem do zrobienia zupy Ramsay'a jest przygotowanie składników. Ramsay używa do przepisu świeżych pomidorów i mówi, że "im dojrzalsze, tym lepszy smak". Do tego przepisu można nawet użyć lekko przejrzałych pomidorów.
Oprócz pomidorów zupa zyskuje wiele smaku dzięki pokrojonemu w plasterki czosnkowi i cebuli. Ramsay wybiera czerwoną cebulę, ponieważ, jak mówi, jest słodsza od białej. Nadaje również ładny kolor zupie.
Zupa pomidorowa według Gordona Ramsaya
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów (np. Lima),
- Ok. 170 g cebuli,
- 2-3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół,
- Kilka gałązek tymianku,
- Łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie),
- Garść listków bazylii,
- 750 ml bulionu (wywar drobiowy),
- 3-4 suszone pomidory odsączone z oleju,
- sól, pieprz do podania,
- oliwa,
- pomidorki cherry,
- listki bazylii.
Zachwyć swoich bliskich idealnie skomponowanym smakiem zupy pomidorowej inspirowanej przepisem Gordona Ramsaya. Ta kulinarna uczta przeniesie cię prosto do najwykwintniejszych restauracji. Odkryj sekret mistrza kuchni i delektuj się wyjątkowym smakiem domowej zupy pomidorowej.