Gordon Ramsay zdradził sekret idealnej zupy pomidorowej. Smak jak z najlepszej restauracji

Zupa pomidorowa z kuchni Gordona Ramsaya to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, wyróżniające się niezwykłym smakiem i aromatem. Tajemnica tego wyjątkowego dania kryje się w jednej istotnej czynności związanej z przygotowaniem pomidorów. Odkryj z nami, jak stworzyć doskonałą zupę pomidorową według brytyjskiego mistrza kulinarnego.

Gordon Ramsay zdradził swój przepis na zupę pomidorowąGordon Ramsay zdradził swój przepis na zupę pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa, którą Ramsay demonstruje w filmie w serwisie YouTube, ma tylko kilka składników i jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Ale chociaż zupa jest prosta, Gordon Ramsay ma kilka sztuczek, które naprawdę podnoszą tę kremową, niezwykle aromatyczną zupę na wyższy poziom - a najlepsze jest to, że możesz użyć jego wskazówek, aby ulepszyć każdy przepis na zupę pomidorową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Tajemnica zupy pomidorowej Gordona Ramsaya

Pierwszym krokiem do zrobienia zupy Ramsay'a jest przygotowanie składników. Ramsay używa do przepisu świeżych pomidorów i mówi, że "im dojrzalsze, tym lepszy smak". Do tego przepisu można nawet użyć lekko przejrzałych pomidorów.

Oprócz pomidorów zupa zyskuje wiele smaku dzięki pokrojonemu w plasterki czosnkowi i cebuli. Ramsay wybiera czerwoną cebulę, ponieważ, jak mówi, jest słodsza od białej. Nadaje również ładny kolor zupie.

Zupa pomidorowa według Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów (np. Lima),
  • Ok. 170 g cebuli,
  • 2-3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • Łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie),
  • Garść listków bazylii,
  • 750 ml bulionu (wywar drobiowy),
  • 3-4 suszone pomidory odsączone z oleju,
  • sól, pieprz do podania,
  • oliwa,
  • pomidorki cherry,
  • listki bazylii.

Zachwyć swoich bliskich idealnie skomponowanym smakiem zupy pomidorowej inspirowanej przepisem Gordona Ramsaya. Ta kulinarna uczta przeniesie cię prosto do najwykwintniejszych restauracji. Odkryj sekret mistrza kuchni i delektuj się wyjątkowym smakiem domowej zupy pomidorowej.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska