Gordon Ramsay zdradził sekret idealnej zupy pomidorowej. Smak jak z najlepszej restauracji

Zupa pomidorowa z kuchni Gordona Ramsaya to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, wyróżniające się niezwykłym smakiem i aromatem. Tajemnica tego wyjątkowego dania kryje się w jednej istotnej czynności związanej z przygotowaniem pomidorów. Odkryj z nami, jak stworzyć doskonałą zupę pomidorową według brytyjskiego mistrza kulinarnego.

Gordon Ramsay zdradził swój przepis na zupę pomidorowąGordon Ramsay zdradził swój przepis na zupę pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa, którą Ramsay demonstruje w filmie w serwisie YouTube, ma tylko kilka składników i jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Ale chociaż zupa jest prosta, Gordon Ramsay ma kilka sztuczek, które naprawdę podnoszą tę kremową, niezwykle aromatyczną zupę na wyższy poziom - a najlepsze jest to, że możesz użyć jego wskazówek, aby ulepszyć każdy przepis na zupę pomidorową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Tajemnica zupy pomidorowej Gordona Ramsaya

Pierwszym krokiem do zrobienia zupy Ramsay'a jest przygotowanie składników. Ramsay używa do przepisu świeżych pomidorów i mówi, że "im dojrzalsze, tym lepszy smak". Do tego przepisu można nawet użyć lekko przejrzałych pomidorów.

Oprócz pomidorów zupa zyskuje wiele smaku dzięki pokrojonemu w plasterki czosnkowi i cebuli. Ramsay wybiera czerwoną cebulę, ponieważ, jak mówi, jest słodsza od białej. Nadaje również ładny kolor zupie.

Zupa pomidorowa według Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów (np. Lima),
  • Ok. 170 g cebuli,
  • 2-3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • Łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie),
  • Garść listków bazylii,
  • 750 ml bulionu (wywar drobiowy),
  • 3-4 suszone pomidory odsączone z oleju,
  • sól, pieprz do podania,
  • oliwa,
  • pomidorki cherry,
  • listki bazylii.

Zachwyć swoich bliskich idealnie skomponowanym smakiem zupy pomidorowej inspirowanej przepisem Gordona Ramsaya. Ta kulinarna uczta przeniesie cię prosto do najwykwintniejszych restauracji. Odkryj sekret mistrza kuchni i delektuj się wyjątkowym smakiem domowej zupy pomidorowej.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇