Wrzuć ziemniaki na patelnię i usmaż z tym dodatkiem. Rodzina będzie biła brawo

Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to pyszny i pożywny obiad, który zachwyci twoich bliskich. Jest to proste i szybkie danie, które można przygotować w kilka minut.

Ziemniaczki z patelniZiemniaczki z patelni
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik
Marcin Michałowski

Marzy ci się danie, które podbije podniebienie twoich bliskich? Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to połączenie smaków, które wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź ten prosty przepis i przekonaj się, jakie kulinarne arcydzieło możesz stworzyć z prostych składników w zaciszu swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ziemniaki - królowie polskich stołów

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Od wieków są podstawą naszego jadłospisu i towarzyszą nam na co dzień. Można je podawać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, puree, frytki, a nawet chipsy.

Ziemniaki są bogate w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Zawierają również białko, błonnik, witaminy i minerały, w tym potas, magnez, witaminę C i witaminę B6.

Przepis na ziemniaki smażone z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • olej,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • rozmaryn, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie ćwiartki. Umyj je pod zimną wodą i osusz. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj trochę oleju i odstaw.
  2. Na patelni podsmaż cebulkę posiekaną drobno. Dodaj kapustę kiszoną i smaż jeszcze przez kilka minut.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez 20 minut, aż będą miękkie i chrupiące.

Smażone ziemniaki z kapustą kiszoną to doskonały pomysł na obiad lub kolację. To smaczne, zdrowe i proste danie, które z pewnością zachwyci twoich bliskich. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem