Wrzuć ziemniaki na patelnię i usmaż z tym dodatkiem. Rodzina będzie biła brawo

Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to pyszny i pożywny obiad, który zachwyci twoich bliskich. Jest to proste i szybkie danie, które można przygotować w kilka minut.

Ziemniaczki z patelniZiemniaczki z patelni
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik
Marcin Michałowski

Marzy ci się danie, które podbije podniebienie twoich bliskich? Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to połączenie smaków, które wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź ten prosty przepis i przekonaj się, jakie kulinarne arcydzieło możesz stworzyć z prostych składników w zaciszu swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ziemniaki - królowie polskich stołów

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Od wieków są podstawą naszego jadłospisu i towarzyszą nam na co dzień. Można je podawać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, puree, frytki, a nawet chipsy.

Ziemniaki są bogate w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Zawierają również białko, błonnik, witaminy i minerały, w tym potas, magnez, witaminę C i witaminę B6.

Przepis na ziemniaki smażone z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • olej,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • rozmaryn, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie ćwiartki. Umyj je pod zimną wodą i osusz. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj trochę oleju i odstaw.
  2. Na patelni podsmaż cebulkę posiekaną drobno. Dodaj kapustę kiszoną i smaż jeszcze przez kilka minut.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez 20 minut, aż będą miękkie i chrupiące.

Smażone ziemniaki z kapustą kiszoną to doskonały pomysł na obiad lub kolację. To smaczne, zdrowe i proste danie, które z pewnością zachwyci twoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska