Wrzuć ziemniaki na patelnię i usmaż z tym dodatkiem. Rodzina będzie biła brawo

Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to pyszny i pożywny obiad, który zachwyci twoich bliskich. Jest to proste i szybkie danie, które można przygotować w kilka minut.

Ziemniaczki z patelniZiemniaczki z patelni
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik
Marcin Michałowski

Marzy ci się danie, które podbije podniebienie twoich bliskich? Ziemniaki smażone z kapustą kiszoną to połączenie smaków, które wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź ten prosty przepis i przekonaj się, jakie kulinarne arcydzieło możesz stworzyć z prostych składników w zaciszu swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ziemniaki - królowie polskich stołów

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Od wieków są podstawą naszego jadłospisu i towarzyszą nam na co dzień. Można je podawać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, puree, frytki, a nawet chipsy.

Ziemniaki są bogate w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Zawierają również białko, błonnik, witaminy i minerały, w tym potas, magnez, witaminę C i witaminę B6.

Przepis na ziemniaki smażone z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • olej,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • rozmaryn, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie ćwiartki. Umyj je pod zimną wodą i osusz. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj trochę oleju i odstaw.
  2. Na patelni podsmaż cebulkę posiekaną drobno. Dodaj kapustę kiszoną i smaż jeszcze przez kilka minut.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez 20 minut, aż będą miękkie i chrupiące.

Smażone ziemniaki z kapustą kiszoną to doskonały pomysł na obiad lub kolację. To smaczne, zdrowe i proste danie, które z pewnością zachwyci twoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇