Zawsze zastanawiałam się, dlaczego bratowa dziurawi ziemniaki widelcem. Teraz wiem i robię to samo

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw, które często wybieramy jako dodatek do obiadu. Zmorą było dla mnie zawsze ich obieranie, ale ten patent szybko rozwiązał kłopot.

Ziemniak nakłuwany widelcem - PysznościZiemniak nakłuwany widelcem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
Ewa Malinowska

Kiedy zobaczyłam, jak moja bratowa wbija widelec w ziemniaka, pomyślałam, że znowu naoglądała się filmików z dziwnymi trikami, które w rzeczywistości niekoniecznie się sprawdzają. Powiedziała, że to jej patent na małe kartofelki, które non stop uciekały jej z rąk. Okazało się, że ten patent naprawdę działa. Zdecydowanie przyda się osobom, które mają dziurawe ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Wygodne obieranie ziemniaków

Bez względu na to, czy do obierania używasz obieraczki, czy klasycznego nożyka, widelec może być pomocny w obu tych przypadkach. Przy dużych okazach nie będzie on tak przydatny, jak przy małych ziemniakach. Wbij ząbki widelca w ziemniaka i obieraj. Zrobisz sobie w ten sposób prosty uchwyt. Pomocne będzie to również przy skrobaniu ziemniaków.

Obieranie ziemniaka - Pyszności
Obieranie ziemniaka - Pyszności © Materiały prywatne

Chociaż dla wielu osób nie będzie to za duże ułatwienie, to moja bratowa bardzo chwali i poleca ten patent. Takim obieraniem zaraziła już kilku naszych wspólnych znajomych.

Jak wykorzystać obierki z ziemniaka?

Chociaż może się wydawać, że obierki to nic więcej, jak kuchenny odpad, z powodzeniem sprawdzą się w innej roli - odkamieniacza. Aby usunąć kamień z czajnika , należy wsypać około garść obierków ziemniaków do wnętrza, zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie opróżnić czajnik. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się powtórzenie tej czynności co najmniej dwukrotnie, a jeszcze lepiej trzykrotnie. Na koniec urządzenie trzeba dobrze opłukać.

Obieranie ziemniaków - Pyszności
Obieranie ziemniaków - Pyszności © Canva | grapix

Z obierek możesz zrobić również proste chipsy. Wystarczy dokładnie je umyć i przełożyć do miski. Następnie skropić olejem, posypać pieprzem, solą i słodką papryką i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane obierki należy wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza, aż będą chrupiące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯