Zawsze zastanawiałam się, dlaczego bratowa dziurawi ziemniaki widelcem. Teraz wiem i robię to samo

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw, które często wybieramy jako dodatek do obiadu. Zmorą było dla mnie zawsze ich obieranie, ale ten patent szybko rozwiązał kłopot.

Ziemniak nakłuwany widelcem - PysznościZiemniak nakłuwany widelcem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
Ewa Malinowska

Kiedy zobaczyłam, jak moja bratowa wbija widelec w ziemniaka, pomyślałam, że znowu naoglądała się filmików z dziwnymi trikami, które w rzeczywistości niekoniecznie się sprawdzają. Powiedziała, że to jej patent na małe kartofelki, które non stop uciekały jej z rąk. Okazało się, że ten patent naprawdę działa. Zdecydowanie przyda się osobom, które mają dziurawe ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Wygodne obieranie ziemniaków

Bez względu na to, czy do obierania używasz obieraczki, czy klasycznego nożyka, widelec może być pomocny w obu tych przypadkach. Przy dużych okazach nie będzie on tak przydatny, jak przy małych ziemniakach. Wbij ząbki widelca w ziemniaka i obieraj. Zrobisz sobie w ten sposób prosty uchwyt. Pomocne będzie to również przy skrobaniu ziemniaków.

Obieranie ziemniaka - Pyszności
Obieranie ziemniaka - Pyszności © Materiały prywatne

Chociaż dla wielu osób nie będzie to za duże ułatwienie, to moja bratowa bardzo chwali i poleca ten patent. Takim obieraniem zaraziła już kilku naszych wspólnych znajomych.

Jak wykorzystać obierki z ziemniaka?

Chociaż może się wydawać, że obierki to nic więcej, jak kuchenny odpad, z powodzeniem sprawdzą się w innej roli - odkamieniacza. Aby usunąć kamień z czajnika , należy wsypać około garść obierków ziemniaków do wnętrza, zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie opróżnić czajnik. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się powtórzenie tej czynności co najmniej dwukrotnie, a jeszcze lepiej trzykrotnie. Na koniec urządzenie trzeba dobrze opłukać.

Obieranie ziemniaków - Pyszności
Obieranie ziemniaków - Pyszności © Canva | grapix

Z obierek możesz zrobić również proste chipsy. Wystarczy dokładnie je umyć i przełożyć do miski. Następnie skropić olejem, posypać pieprzem, solą i słodką papryką i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane obierki należy wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza, aż będą chrupiące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯