Zawsze zastanawiałam się, dlaczego bratowa dziurawi ziemniaki widelcem. Teraz wiem i robię to samo

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw, które często wybieramy jako dodatek do obiadu. Zmorą było dla mnie zawsze ich obieranie, ale ten patent szybko rozwiązał kłopot.

Ziemniak nakłuwany widelcem - PysznościZiemniak nakłuwany widelcem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
Ewa Malinowska

Kiedy zobaczyłam, jak moja bratowa wbija widelec w ziemniaka, pomyślałam, że znowu naoglądała się filmików z dziwnymi trikami, które w rzeczywistości niekoniecznie się sprawdzają. Powiedziała, że to jej patent na małe kartofelki, które non stop uciekały jej z rąk. Okazało się, że ten patent naprawdę działa. Zdecydowanie przyda się osobom, które mają dziurawe ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Wygodne obieranie ziemniaków

Bez względu na to, czy do obierania używasz obieraczki, czy klasycznego nożyka, widelec może być pomocny w obu tych przypadkach. Przy dużych okazach nie będzie on tak przydatny, jak przy małych ziemniakach. Wbij ząbki widelca w ziemniaka i obieraj. Zrobisz sobie w ten sposób prosty uchwyt. Pomocne będzie to również przy skrobaniu ziemniaków.

Obieranie ziemniaka - Pyszności
Obieranie ziemniaka - Pyszności © Materiały prywatne

Chociaż dla wielu osób nie będzie to za duże ułatwienie, to moja bratowa bardzo chwali i poleca ten patent. Takim obieraniem zaraziła już kilku naszych wspólnych znajomych.

Jak wykorzystać obierki z ziemniaka?

Chociaż może się wydawać, że obierki to nic więcej, jak kuchenny odpad, z powodzeniem sprawdzą się w innej roli - odkamieniacza. Aby usunąć kamień z czajnika , należy wsypać około garść obierków ziemniaków do wnętrza, zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie opróżnić czajnik. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się powtórzenie tej czynności co najmniej dwukrotnie, a jeszcze lepiej trzykrotnie. Na koniec urządzenie trzeba dobrze opłukać.

Obieranie ziemniaków - Pyszności
Obieranie ziemniaków - Pyszności © Canva | grapix

Z obierek możesz zrobić również proste chipsy. Wystarczy dokładnie je umyć i przełożyć do miski. Następnie skropić olejem, posypać pieprzem, solą i słodką papryką i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane obierki należy wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w 220 st. Celsjusza, aż będą chrupiące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione