Obejrzyj dokładnie ziemniaki. Jeśli zauważysz na nich plamki, nie jedz. Mogą być toksyczne
Obierasz ziemniaki i dostrzegasz zielone plamki. Nie znika ono w miarę obierania skórki, tylko przebija się do środka. Jeśli zauważysz coś takiego, wyrzuć warzywo. Zielone ziemniaki są toksyczne i mogą ci zaszkodzić. Lepiej jak najszybciej się ich pozbądź.
Skąd pochodzi zielony kolor, który pojawia się na ziemniaku? Winę za to ponosi chlorofil, czyli związek organiczny dostępny w roślinach zielonych, algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących. Chlorofil jest potrzebny do przeprowadzenia fotosyntezy, której produktem jest tlen oraz związki organiczne, a do procesu potrzebny jest udział promieni słonecznych. Normalnie barwnik ten nie jest on szkodliwy, gdyż znajduje się w wielu częściach jadalnych rośliny. W przypadku kartofli sprawa ta wygląda zupełnie inaczej. Zielony ziemniak może wskazywać na to, że w warzywie znajdują się bardzo duże ilości solaniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!
Zielone ziemniaki są toksyczne, lepiej ich nie jedz
Solanina ma za zadanie chronić roślinę przed chorobami oraz szkodnikami. Poziom tego składnika zwiększa się wtedy, gdy ziemniak narażony jest na działanie słońca. Solaniny nie zniszczymy przez obróbkę termiczną, gdyż związek ten jest odporny nawet na bardzo wysoką temperaturę. Oznacza to, że zielone ziemniaki zawsze będą pełne tego składnika.
Zdaniem amerykańskiej organizacji zdrowotnej National Capital Poison Center nie powinniśmy spożywać takich ziemniaków (szczególnie w dużych ilościach), gdyż są toksyczne. Solanina może przyczynić się do biegunek, zaparć, wzdęć i nudności, a także wywołać problemy neurotyczne oraz silne bóle głowy. Co ważne, żeby pojawiły się takie dolegliwości, musielibyście zjeść solidną porcję ziemniaków. Maksymalna dawka solaniny wynosi 300 mg. Jeśli jednak chcecie, by zielone ziemniaki były jadalne, odkrójcie zmienioną część.