Obejrzyj dokładnie ziemniaki. Jeśli zauważysz na nich plamki, nie jedz. Mogą być toksyczne

Obierasz ziemniaki i dostrzegasz zielone plamki. Nie znika ono w miarę obierania skórki, tylko przebija się do środka. Jeśli zauważysz coś takiego, wyrzuć warzywo. Zielone ziemniaki są toksyczne i mogą ci zaszkodzić. Lepiej jak najszybciej się ich pozbądź.

Uważaj na ziemniaki o takim zabarwieniuUważaj na ziemniaki o takim zabarwieniu
Źródło zdjęć: © Pixabay | Mike Goad
Paulina Hermann

Skąd pochodzi zielony kolor, który pojawia się na ziemniaku? Winę za to ponosi chlorofil, czyli związek organiczny dostępny w roślinach zielonych, algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących. Chlorofil jest potrzebny do przeprowadzenia fotosyntezy, której produktem jest tlen oraz związki organiczne, a do procesu potrzebny jest udział promieni słonecznych. Normalnie barwnik ten nie jest on szkodliwy, gdyż znajduje się w wielu częściach jadalnych rośliny. W przypadku kartofli sprawa ta wygląda zupełnie inaczej. Zielony ziemniak może wskazywać na to, że w warzywie znajdują się bardzo duże ilości solaniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Zielone ziemniaki są toksyczne, lepiej ich nie jedz

Solanina ma za zadanie chronić roślinę przed chorobami oraz szkodnikami. Poziom tego składnika zwiększa się wtedy, gdy ziemniak narażony jest na działanie słońca. Solaniny nie zniszczymy przez obróbkę termiczną, gdyż związek ten jest odporny nawet na bardzo wysoką temperaturę. Oznacza to, że zielone ziemniaki zawsze będą pełne tego składnika.

Zielone ziemniaki
Zielone ziemniaki © Wikipedia

Zdaniem amerykańskiej organizacji zdrowotnej National Capital Poison Center nie powinniśmy spożywać takich ziemniaków (szczególnie w dużych ilościach), gdyż są toksyczne. Solanina może przyczynić się do biegunek, zaparć, wzdęć i nudności, a także wywołać problemy neurotyczne oraz silne bóle głowy. Co ważne, żeby pojawiły się takie dolegliwości, musielibyście zjeść solidną porcję ziemniaków. Maksymalna dawka solaniny wynosi 300 mg. Jeśli jednak chcecie, by zielone ziemniaki były jadalne, odkrójcie zmienioną część.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby