Obejrzyj dokładnie ziemniaki. Jeśli zauważysz na nich plamki, nie jedz. Mogą być toksyczne

Obierasz ziemniaki i dostrzegasz zielone plamki. Nie znika ono w miarę obierania skórki, tylko przebija się do środka. Jeśli zauważysz coś takiego, wyrzuć warzywo. Zielone ziemniaki są toksyczne i mogą ci zaszkodzić. Lepiej jak najszybciej się ich pozbądź.

Uważaj na ziemniaki o takim zabarwieniuUważaj na ziemniaki o takim zabarwieniu
Źródło zdjęć: © Pixabay | Mike Goad
Paulina Hermann

Skąd pochodzi zielony kolor, który pojawia się na ziemniaku? Winę za to ponosi chlorofil, czyli związek organiczny dostępny w roślinach zielonych, algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących. Chlorofil jest potrzebny do przeprowadzenia fotosyntezy, której produktem jest tlen oraz związki organiczne, a do procesu potrzebny jest udział promieni słonecznych. Normalnie barwnik ten nie jest on szkodliwy, gdyż znajduje się w wielu częściach jadalnych rośliny. W przypadku kartofli sprawa ta wygląda zupełnie inaczej. Zielony ziemniak może wskazywać na to, że w warzywie znajdują się bardzo duże ilości solaniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Zielone ziemniaki są toksyczne, lepiej ich nie jedz

Solanina ma za zadanie chronić roślinę przed chorobami oraz szkodnikami. Poziom tego składnika zwiększa się wtedy, gdy ziemniak narażony jest na działanie słońca. Solaniny nie zniszczymy przez obróbkę termiczną, gdyż związek ten jest odporny nawet na bardzo wysoką temperaturę. Oznacza to, że zielone ziemniaki zawsze będą pełne tego składnika.

Zielone ziemniaki
Zielone ziemniaki © Wikipedia

Zdaniem amerykańskiej organizacji zdrowotnej National Capital Poison Center nie powinniśmy spożywać takich ziemniaków (szczególnie w dużych ilościach), gdyż są toksyczne. Solanina może przyczynić się do biegunek, zaparć, wzdęć i nudności, a także wywołać problemy neurotyczne oraz silne bóle głowy. Co ważne, żeby pojawiły się takie dolegliwości, musielibyście zjeść solidną porcję ziemniaków. Maksymalna dawka solaniny wynosi 300 mg. Jeśli jednak chcecie, by zielone ziemniaki były jadalne, odkrójcie zmienioną część.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości