Oto co naprawdę jadali nasi przodkowie. Niesamowite odkrycie naukowców

Najnowsze doniesienia naukowców na pewno zaskoczą większość z was. Okazuje się, że podstawą diety kilka tysięcy lat temu wcale nie było mięso. Nasi przodkowie jedli glony, wodorosty i inne rośliny wodne. Brzmi nieprawdopodobnie? To jeszcze nic: robiliśmy to wcześniej niż ludzie na Dalekim Wschodzie.

Co jedli nasi przodkowie?Co jedli nasi przodkowie?
Źródło zdjęć: © Pixabay | krantzpeter
Paulina Hermann

Glony i wodorosty mogły być podstawą diety w prehistorycznej Europie, szczególnie w czasach mezolitu i neolitu (środkowej i najmłodszej epoce kamienia). Tak twierdza naukowcy, którzy wyniki swoich badań opublikowali na łamach "Nature Communications". Badacze są też zdania, że dieta ta przetrwała nawet do wczesnego średniowiecza. Ze źródeł historycznych wynika, że nawet do X wieku w Islandii jedzono wodorosty i glony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tysiące lat temu Europejczycy jedli glony

"Chociaż współcześnie spożywa się różnego rodzaju wodorosty, m.in. w Azji, dowody archeologiczne na spożywanie glonów i słodkowodnych roślin w Europie są ograniczone. W okresie neolitu rolnictwo rozprzestrzeniło się w całej Europie, a żywność pochodzenia morskiego uznano za nieistotną. Wcześniej sugerowano, że wodorosty wykorzystywano wówczas jako paszę dla zwierząt lub nawóz" - napisali przeprowadzający badanie Stephen Backley Uniwersytetu w Yorku oraz Karen Hardy z Uniwersytetu w Glasgow cytowani przez "National Geographic".

W Japonii od ponad 2000 lat je się glony i stanowią one podstawę diety. Zdaniem badaczy Europejczycy sięgali po nie jeszcze wcześniej. Skąd ta teoria? Naukowcy zbadali biomarkery wyekstrahowane z kamienia nazębnego znajdującego się na zębach prehistorycznych szkieletów. Próbki pobrano od 74 osób, które znaleziono na terenie całej Europy. Z przeprowadzonego eksperymentu wynika, że nasi przodkowie często spożywali wodne rośliny. Wynika z niego też, że robili to już 8000 lat temu i trwało to do czasów neolitów, kiedy zaczęto korzystać z dobrodziejstw roślin uprawnych.

Glony
Glony © Adobe Stock
"Odkrycie podkreśla potencjał roślin morskich i wodnych do wykorzystania jako lokalne i zrównoważone źródło pożywienia" - twierdzą autorzy tego niezwykłego badania.


Prehistoryczni Europejczycy spożywali czerwone, zielone i brązowe wodorosty, glony oraz inne rośliny wodne. Mieszkający w pobliżu szkockiego archipelagu Orkady sięgali także po modrak morski, czyli roślinę z rodziny kapustowatych, którą można znaleźć na plażach i wydmach. Warto wziąć pod uwagę fakt, że jadalne rośliny wodne są bogate w najróżniejsze witaminy oraz minerały.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik