Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na domówkach, takich jak andrzejki, najlepiej sprawdzają się przekąski, które nie potrzebują dodatków – nie ma czasu na nakładanie złożonych kompozycji na talerze. Jarzynowa odpada, bo nie zamierzam zastawiać stołu chlebem, wędliną i pasztetami. W innej sałatce jest wszystko, czego potrzeba, aby zaspokoić apetyt gości podczas imprezy.
Sałatka ryżowa z kolorowymi, chrupiącymi warzywami i szynką konserwową to wbrew pozorom prosta kompozycja, która nie wymaga aż takiego nakładu pracy jak sałatka jarzynowa. Ponadto jest w niej wszystko, czego potrzeba na dobrze zbilansowany posiłek, więc sałatką będą zachwyceni wszyscy goście, którym zależy na zrównoważonej diecie. A jeśli cokolwiek zostanie z imprezy, możesz zapakować na lunch do pracy.
Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy
Przepis na sałatkę z ryżem i szynką
Do sałatki wybierz ryż, który łatwiej jest ugotować na sypko, na przykład jaśminowy lub paraboliczny. Warto trzymać się kilku praktycznych wskazówek, aby mieć pewność, że ziarenka nie zamienią się w mało apetyczną papkę.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 5 jajek,
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 zielony ogórek,
- 170 kukurydzy z puszki (po odsączeniu),
- 1 por,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą, aby łatwiej było zdjąć skorupki. Obierz, a potem pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
- Dodaj inne składniki pokrojone w kostkę: szynkę konserwową, czerwoną paprykę, ogórek.
- Wrzuć również odsączoną kukurydzę z puszki, pora pokrojonego w cienkie krążki i przestudzony ryż.
- Wymieszaj z majonezem i jogurtem greckim.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.