Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Miliony osób nie wyobrażają sobie poranka bez kubka porządnej kawy. Jedni kupują ją na mieście, drudzy zamawiają w automacie, a jeszcze inni wypijają ją przed wyjściem z domu. Jeśli należysz do tej ostatniej grupy i masz zapas kawy w swojej kuchni, musisz wiedzieć, że aby zachowała świeżość, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach.
Prawdziwi kawosze potrafią długo opowiadać o czynnikach decydujących o tym, czy kawa będzie smaczna. Ważne jest pochodzenie i rodzaj ziarna, stopień wypalenia i zmielenia, ale równie istotne jest odpowiednie przechowywanie.
Świeżość kawy to kluczowy czynnik wpływający na jej smak, dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo o nią zadbać. W przeciwnym razie kawa szybko straci swój piękny aromat, a w pewnym momencie może zacząć pleśnieć, przez co będzie nadawać się jedynie do wyrzucenia.
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jak przechowywać kawę?
Najlepiej kupować kawę w ziarnach i mielić ją tuż przed parzeniem - wtedy smakuje jak z najlepszej kawiarni. Zmielona kawa bowiem bardzo szybko wietrzeje.
Ziarna kawy są wrażliwe na wilgoć, światło i nagłe zmiany temperatury, dlatego powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu oryginalnego opakowania warto przesypać je do szczelnego, nieprzezroczystego pojemnika z ceramiki, ciemnego szkła lub stali. Takie naczynia najlepiej chronią ziarna przed światłem i powietrzem, które szybko mogą odebrać im aromat. Najlepiej unikać plastikowych opakowań, ponieważ nie zapewniają one takiej ochrony przy dłuższym przechowywaniu kawy.
Czy przechowywać kawę w lodówce?
Często powtarza się, że kawa najlepiej przechowuje się w lodówce lub zamrażarce, ale to mit, który może bardziej zaszkodzić niż pomóc. W niskich temperaturach ziarna chłoną wilgoć i obce zapachy, tracąc swój naturalny aromat — a w skrajnych przypadkach mogą nawet zacząć pleśnieć.
Jedyny wyjątek to trzymanie kawy w lodówce jako pochłaniacza zapachów, ale taka kawa nadaje się już wyłącznie do tego celu, nie do parzenia i picia.