Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej

Miliony osób nie wyobrażają sobie poranka bez kubka porządnej kawy. Jedni kupują ją na mieście, drudzy zamawiają w automacie, a jeszcze inni wypijają ją przed wyjściem z domu. Jeśli należysz do tej ostatniej grupy i masz zapas kawy w swojej kuchni, musisz wiedzieć, że aby zachowała świeżość, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach.

Jak przechowywać kawę?Jak przechowywać kawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prawdziwi kawosze potrafią długo opowiadać o czynnikach decydujących o tym, czy kawa będzie smaczna. Ważne jest pochodzenie i rodzaj ziarna, stopień wypalenia i zmielenia, ale równie istotne jest odpowiednie przechowywanie.

Świeżość kawy to kluczowy czynnik wpływający na jej smak, dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo o nią zadbać. W przeciwnym razie kawa szybko straci swój piękny aromat, a w pewnym momencie może zacząć pleśnieć, przez co będzie nadawać się jedynie do wyrzucenia.

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Jak przechowywać kawę?

Najlepiej kupować kawę w ziarnach i mielić ją tuż przed parzeniem - wtedy smakuje jak z najlepszej kawiarni. Zmielona kawa bowiem bardzo szybko wietrzeje.

Ziarna kawy są wrażliwe na wilgoć, światło i nagłe zmiany temperatury, dlatego powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu oryginalnego opakowania warto przesypać je do szczelnego, nieprzezroczystego pojemnika z ceramiki, ciemnego szkła lub stali. Takie naczynia najlepiej chronią ziarna przed światłem i powietrzem, które szybko mogą odebrać im aromat. Najlepiej unikać plastikowych opakowań, ponieważ nie zapewniają one takiej ochrony przy dłuższym przechowywaniu kawy.

Czy przechowywać kawę w lodówce?

Często powtarza się, że kawa najlepiej przechowuje się w lodówce lub zamrażarce, ale to mit, który może bardziej zaszkodzić niż pomóc. W niskich temperaturach ziarna chłoną wilgoć i obce zapachy, tracąc swój naturalny aromat — a w skrajnych przypadkach mogą nawet zacząć pleśnieć.

Jedyny wyjątek to trzymanie kawy w lodówce jako pochłaniacza zapachów, ale taka kawa nadaje się już wyłącznie do tego celu, nie do parzenia i picia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem