Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Lubelski forszmak to danie sycące, rozgrzewające i tak smaczne, że chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje. Świetnie sprawdzi się w roli rozgrzewającej kolacji na imprezowym stole, a dzięki swojej sytości, jest idealnym, pożywnym daniem na andrzejkową zabawę, które doda gościom sił do wróżb i tańców.
Forszmak znany jest dobrze na Lubelszczyźnie. Pojawiał się na weselnych stołach, rodzinnych obiadach i okolicznościowych imprezach. Serwowano go w często w wydrążonych bochenkach chleba, jak żurek. Połączenie mięsa, kiszonych ogórków i pomidorów zachwyca bogatym smakiem. Jednocześnie danie jest tak proste, że z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.
Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie z dodatkiem kolorowych warzyw
Przepis na szybki forszmak
Podstawą forszmaku jest mieszanka różnych mięs, takich jak wieprzowina, kiełbasa czy boczek. Ważnym elementem są także warzywa: papryka, cebula, kiszone ogórki oraz koncentrat pomidorowy, które razem z przyprawami, jak sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, tworzą doskonałą kompozycję smakową. Często dodaje się także kwaśną śmietanę oraz koperek dla dopełnienia smaku.
To danie robi się stosunkowo szybko, jak na mięsny gulasz. Na dodatek możesz przygotować je wcześniej i odgrzać wtedy, gdy pojawią się goście. To pyszny przepis na andrzejki, który później już na stałe zagości w twojej kuchni,
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego z łopatki,
- 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka,
- 5 kiszonych ogórków,
- 500 ml bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- kwaśna śmietana do podania.
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Boczek lub pokrój w mniejsze kawałki.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż boczek, a następnie dodaj wieprzowinę i smaż, aż mięso się zezłoci. Jeśli boczek jest tłusty, to możesz zrezygnować z dodawania oleju lub zmniejszyć ilość.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista.
- Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez około 45–60 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Paprykę pokrój w kostkę, kiszone ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
- Dodaj do gulaszu koncentrat pomidorowy, paprykę oraz ogórki.
- Gotuj całość jeszcze przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły, a papryka zmiękła.
Forszmak podawaj gorący. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp obficie koperkiem. Idealnie pasuje do niego świeży chleb. Smacznego!