Wars zmienia menu i ceny. Nie uwierzysz, ile trzeba zapłacić za schabowego w pociągu

Wars (spółka należąca do PKP Intercity) zmienił ceny w swoim menu. Niestety, nie będzie taniej. Na obiad zjemy mniej, ale za to drożej. Kotlet schabowy kosztuje ponad 40 zł, a to nie są jedyne zmiany i podwyżki. Więcej zapłacimy też za przekąski i napoje.

Wagon restauracyjny w pociąguWagon restauracyjny w pociągu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Gruntowicz
Paulina Hermann

W Warsie praktycznie wszystko podrożało, a szczególnie oferta śniadaniowa. Nie jest to wysoki wzrost, ale jednak. Na przykład jajecznica na maśle i frankfurterki kosztują 10 groszy więcej niż poprzednio. Racuchy z jabłkami i jogurtem podrożały o 1,50 zł. Droższe są także alkohole i inne napoje. To samo dotyczy kawy i herbaty. Przypomnijmy, że ostatni raz Wars zmieniał ceny w czerwcu bieżącego roku. Wyższy koszt dań, jak przekazuje przedstawiciel spółki na łamach "Rynku Kolejowego", wynika "ze wzrostu rynkowych cen i usług".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Wars opublikował nowe menu. Porcje są mniejsze, ale za to droższe

Jednak największe podwyżki można zauważyć w przypadku dań obiadowych. Kotlet schabowy wcześniej kosztował 39,50 złotych, teraz zapłacimy za niego 42 złote. To jeszcze nie jest wszystko. Teraz porcje będą mniejsze - przed zmianą cen waga całego dania (wraz z dodatkami) wynosiła 530 gramów, tym razem jest mniejsza o 70 gramów (wynosi 460 gramów). Podobna sytuacja dotknęła filet z piersi z kurczaka. Tutaj również zapłacimy więcej za mniejszą porcję.

Nowe ceny w Warsie
Nowe ceny w Warsie © wars.pl

Co ciekawe, z menu zniknęło kilka ciekawych pozycji. Wars nie serwuje już ryżu ze smażonymi warzywami oraz makaronu tagliatelle z sosem bolognese. Zamiast tego w ofercie pojawiło się na przykład chilli con carne (38 zł) lub sałatka z kurczakiem (31 zł). Po raz pierwszy w menu zobaczymy propozycję dla osób niejedzących mięsa, czyli wegański makaron z sosem pomidorowym. Za to danie zapłacimy 35 zł. Zmiany te są efektem między innymi próśb pasażerów pociągów Intercity.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej