To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Mocno czekoladowe ciasto przełożone dwiema warstwami kremu nie potrzebuje już żadnych ozdobników, ponieważ samo w sobie wygląda tak, że nie sposób mu się oprzeć. Po Wszystkich Świętych pozostał niedosyt, więc zrobię powtórkę na andrzejki.
Zamiast kilku małych deserów przygotuj ciasto, które skradnie serca wszystkich gości. Pomiędzy mocno czekoladowymi blatami znajdują się aż dwie warstwy kremu – jedna czekoladowa, a druga o smaku orzechowym. Porcja takiego ciasta podczas imprezy andrzejkowej pozwoli ci bawić się do rana.
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i orzechowym
Ciasto skrywa w sobie trzy i pół tabliczki gorzkiej czekolady, więc łatwo sobie wyobrazić, jaka to rozkosz. Oczywiście jej wytrawny smak łagodzi dodatek cukru i słodkich kremów na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Przygotuj dużą tortownicę (średnica: 28 cm) i zanim rozgrzejesz piekarnik, roztop gorzką czekoladę w rondelku. Uwaga: trudno powstrzymać się od podjadania!
Składniki na ciasto:
- 120 g masła,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 40 g gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 ml mleka,
- poncz z przestudzonej herbaty owocowej.
Krem czekoladowy:
- 80 ml śmietanki 30 proc.,
- 120 g masła,
- 150 g gorzkiej czekolady.
Krem orzechowy:
- 200 g serka mascarpone,
- 120 g masła orzechowego,
- 1 łyżka miodu.
Polewa:
- 60 ml śmietanki 30 proc.,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Masło roztop w rondelku i wymieszaj z posiekaną czekoladą, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Wyjmij na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu przekrój na dwa równe blaty. Każdy blat nasącz lekkim ponczem z herbaty owocowej.
- Następnie przygotuj krem czekoladowy. Podgrzej śmietankę z masłem, a gdy masło się rozpuści, zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę i wymieszaj do gładkości. Schłodź, a następnie ubij krótko, żeby krem nabrał puszystej struktury. Rozsmaruj na pierwszym blacie i przykryj drugim.
- Aby zrobić krem orzechowy, zmiksuj serek mascarpone z masłem orzechowym i miodem, aż będzie gładki i puszysty. Nałóż na wierzch ciasta.
- Na koniec przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie lśniąca i jednorodna masa. Ostrożnie rozprowadź polewę po wierzchu ciasta tak, aby nie naruszyć kremu. Zostaw do zastygnięcia. Ciasto przechowuj w lodówce aż do podania.