WAŻNE
TERAZ

Szef MON o akcji "Horyzont". "Blisko 10 tys. żołnierzy"

Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami

Czesi doskonale wiedzą, jak zrobić gulasz idealny. Kruche mięso, bogaty w smaku sos i tradycyjne knedliki to dobry sposób na to, by rozgrzać się w chłodne popołudnie.

Gulasz po czesku z knedlikamiGulasz po czesku z knedlikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żaden kulinarny comfort food nie rozgrzewa jednak serca i żołądka tak skutecznie, jak sycący, aromatyczny gulasz. Chociaż to danie ma korzenie węgierskie, czeski gulasz zyskał status absolutnego klasyka, a jego wyjątkowa wersja z dodatkiem korniszonów zrobi prawdziwą furorę.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem

Czeski gulasz z korniszonami

Czeski gulasz jest obowiązkową pozycją w każdej praskiej knajpce, chociaż każdy przygotowuje go nieco inaczej. Sekretem tkwi w odpowiednio długim duszeniu mięsa, którego smak przełamuje dodatek korniszonów. Wnoszą one do potrawy lekko kwaśną, chrupką nutę, która genialnie balansuje słodycz papryki i ciężkie mięso.

Jest to potrawa niezwykle sycąca i pożywna, idealna na chłodne dni. Duża ilość cebuli, która po długim duszeniu niemal rozpływa się w sosie, sprawia, że jest on naturalnie gęsty i aksamitny, bez konieczności zagęszczania mąką.

Gulasz z knedlikami to tradycyjne czeskie danie
Gulasz z knedlikami to tradycyjne czeskie danie © Adobe Stock | joanna wnuk

Czesi nie wyobrażają sobie gulaszu bez odpowiedniego towarzystwa. Stawiają oni na knedliki, czyli puszyste, gotowane na parze kluski drożdżowe lub ziemniaczane. Możesz opcjonalnie zastąpić je kaszą lub ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 3-4 cebule,
  • 200 g korniszonów,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1 litr bulionu, rosołu lub wody,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym, głębokim garnku lub patelni rozgrzej olej.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się bardzo miękka i złocista.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj słodką i ostrą paprykę oraz kminek.
  4. Wymieszaj i podsmażaj przez około 1 minutę, aż papryka uwolni aromat.
  5. Włóż do garnka pokrojone w kostkę mięso wołowe.
  6. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż zmieni kolor.
  7. Wlej do garnka bulion lub wodę tak, aby przykryć mięso.
  8. Dodaj sól, pieprz i czosnek.
  9. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś przez co najmniej 2–3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie rozpadać się pod widelcem. Mieszaj od czasu do czasu.
  10. Gdy mięso jest już miękkie, dodaj majeranek i pokrojone korniszony.
  11. Duś jeszcze przez około 15–20 minut. Sos powinien być gęsty dzięki rozgotowanej cebuli. Jeśli jest za rzadki, można chwilę pogotować bez przykrycia.

Podawaj gulasz gorący, obficie posypany świeżą natką pietruszki, tradycyjnie z knedlikami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor