PrzepisDania mięsnePrzepis na te knedle dostałam od znajomej z Czech. U nas robi się zupełnie inaczej
Przepis na te knedle dostałam od znajomej z Czech. U nas robi się zupełnie inaczej
Gulasz to jedno z popularniejszych dań w naszej części Europy. Każdy kraj ma jednak swój sposób na podanie tej potrawy, ale to chyba Czesi są mistrzami. Nieodłącznym dodatkiem są u nich knedle piwne. Przepis na to szczególne danie dostałam od koleżanki z Czech.
Knedle piwne
07.11.2023 17:50
Niesamowicie zdziwił mnie ten pomysł. Knedle i gulasz? Przecież to się całkowicie wyklucza! W Polsce robi się to zupełnie inaczej i do tego jesteśmy przyzwyczajeni. Co kraj, to obyczaj i postanowiłam dać szansę temu daniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło fenomenalne, takiej eksplozji smaków się nie spodziewałam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na knedle piwne
Składniki na gulasz:
- 500 ml bulionu,
- 500 ml jasnego piwa,
- kilogram wołowiny bez kości,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka ostrej papryki,
- łyżka mielonego kminku,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Składniki potrzebne do zrobienia knedli:
- 300 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła.
Sposób wykonania:
- Mięso kroję w kostkę i staram się oczyszczać je z nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę oraz czosnek obieram, a następnie bardzo drobno siekam. Podsmażam warzywa przez kilka minut na dobrze rozgrzanym tłuszczu i na średnim ogniu. Cebula powinna zmięknąć. Dodaję przyprawy (papryki i kminek).
- Do warzyw dorzucam wołowinę i dalej podsmażam wszystko na średnim ogniu. Mięso w tym czasie zyskuje brązowy kolor.
- Dodaję majeranek, sól, pieprz oraz liście laurowe i zalewam całość piwem. Przykrywam garnek przykrywką i zmniejszam ogień. Duszę danie przez 3 godziny.
- Czas na knedle piwne. W dużej misce mieszam mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, roztopione masło, sól oraz pieprz. Wyrabiam na elastyczne ciasto. Masę formuję w kształt knedli.
- Dodatek do gulaszu wrzucam do wrzącej wody i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut od wypłynięcia.
- Knedle piwne podaję z gulaszem, całość posypuję natką pietruszki.