Przepis na te knedle dostałam od znajomej z Czech. U nas robi się zupełnie inaczej

Gulasz to jedno z popularniejszych dań w naszej części Europy. Każdy kraj ma jednak swój sposób na podanie tej potrawy, ale to chyba Czesi są mistrzami. Nieodłącznym dodatkiem są u nich knedle piwne. Przepis na to szczególne danie dostałam od koleżanki z Czech.

Knedle piwneKnedle piwne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niesamowicie zdziwił mnie ten pomysł. Knedle i gulasz? Przecież to się całkowicie wyklucza! W Polsce robi się to zupełnie inaczej i do tego jesteśmy przyzwyczajeni. Co kraj, to obyczaj i postanowiłam dać szansę temu daniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło fenomenalne, takiej eksplozji smaków się nie spodziewałam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Przepis na knedle piwne

Składniki na gulasz:

  • 500 ml bulionu,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilogram wołowiny bez kości,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka ostrej papryki,
  • łyżka mielonego kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki potrzebne do zrobienia knedli:

  • 300 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.
Knedle piwne
Knedle piwne © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Mięso kroję w kostkę i staram się oczyszczać je z nadmiaru tłuszczu.
  2. Cebulę oraz czosnek obieram, a następnie bardzo drobno siekam. Podsmażam warzywa przez kilka minut na dobrze rozgrzanym tłuszczu i na średnim ogniu. Cebula powinna zmięknąć. Dodaję przyprawy (papryki i kminek).
  3. Do warzyw dorzucam wołowinę i dalej podsmażam wszystko na średnim ogniu. Mięso w tym czasie zyskuje brązowy kolor.
  4. Dodaję majeranek, sól, pieprz oraz liście laurowe i zalewam całość piwem. Przykrywam garnek przykrywką i zmniejszam ogień. Duszę danie przez 3 godziny.
  5. Czas na knedle piwne. W dużej misce mieszam mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, roztopione masło, sól oraz pieprz. Wyrabiam na elastyczne ciasto. Masę formuję w kształt knedli.
  6. Dodatek do gulaszu wrzucam do wrzącej wody i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut od wypłynięcia.
  7. Knedle piwne podaję z gulaszem, całość posypuję natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek