Robię sos czosnkowy jak ten w restauracjach. Kucharz zdradził mi składnik, który wszystko zmienia

Sos czosnkowy to król wśród domowych sosów. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny, a moi bliscy wprost za nim przepadają. Chociaż mogłoby się wydawać, że zawsze smakuje tak samo, to z tym nietypowym dodatkiem wypada jeszcze lepiej.

Sos czosnkowy - PysznościSos czosnkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Idealny do domowej pizzy na grubym cieście, chrupiących grzanek czy też pieczonych mięs. Sos czosnkowy to must have w moim domu. Wyrazisty smak czosnku w połączeniu z kremowym majonezem i przyprawami nie ma sobie równych. Mogłoby się wydawać, że w zrobieniu tego dipu większej filozofii nie ma, to okazuje się, że można przygotować go nieco inaczej. Ten patent na perfekcyjny sos czosnkowy zdradził mi zawodowy kucharz. Na początku myślałam, że w tym prostym sosie nie ma za dużo przestrzeni do udoskonalenia, jednak ten przepis zweryfikował moje poglądy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Idealny sos czosnkowy

Bazą sosu jest połączenie śmietany i majonezu. Aby nieco odchudzić całość, sięgam czasem po jogurt naturalny. Poza czosnkiem, solą i pieprzem dodaję również odrobinę cukru pudru. Świetnie przełamuje smak całości, dodając mu nieco lekkości. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo sos może być niesmaczny. Jeśli nie masz cukru pudru, sięgnij po cukier w kryształkach, jednak mieszaj całość nieco dłużej, aby lepiej się rozpuścił.

Sos czosnkowy - Pyszności
Sos czosnkowy - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier puder.


Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę oraz majonez przekładam do miski.
  2. Ząbki czosnku obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do pozostałych składników. Używam zazwyczaj 2-3 ząbki (w zależności od wielkości), ale możesz indywidualnie dopasować intensywność twojego sosu.
  3. Doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję sok z cytryny i szczyptę cukru pudru.
  4. Dokładnie mieszam całość i odstawiam na 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Taki sos to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, kanapek, burgerów czy imprezowych przekąsek. Przypadnie do gustu każdemu, bo można zanurzać w nim nawet świeże warzywa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese