WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Robię sos czosnkowy jak ten w restauracjach. Kucharz zdradził mi składnik, który wszystko zmienia

Sos czosnkowy to król wśród domowych sosów. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny, a moi bliscy wprost za nim przepadają. Chociaż mogłoby się wydawać, że zawsze smakuje tak samo, to z tym nietypowym dodatkiem wypada jeszcze lepiej.

Sos czosnkowy - PysznościSos czosnkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Idealny do domowej pizzy na grubym cieście, chrupiących grzanek czy też pieczonych mięs. Sos czosnkowy to must have w moim domu. Wyrazisty smak czosnku w połączeniu z kremowym majonezem i przyprawami nie ma sobie równych. Mogłoby się wydawać, że w zrobieniu tego dipu większej filozofii nie ma, to okazuje się, że można przygotować go nieco inaczej. Ten patent na perfekcyjny sos czosnkowy zdradził mi zawodowy kucharz. Na początku myślałam, że w tym prostym sosie nie ma za dużo przestrzeni do udoskonalenia, jednak ten przepis zweryfikował moje poglądy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Idealny sos czosnkowy

Bazą sosu jest połączenie śmietany i majonezu. Aby nieco odchudzić całość, sięgam czasem po jogurt naturalny. Poza czosnkiem, solą i pieprzem dodaję również odrobinę cukru pudru. Świetnie przełamuje smak całości, dodając mu nieco lekkości. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo sos może być niesmaczny. Jeśli nie masz cukru pudru, sięgnij po cukier w kryształkach, jednak mieszaj całość nieco dłużej, aby lepiej się rozpuścił.

Sos czosnkowy - Pyszności
Sos czosnkowy - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier puder.


Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę oraz majonez przekładam do miski.
  2. Ząbki czosnku obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do pozostałych składników. Używam zazwyczaj 2-3 ząbki (w zależności od wielkości), ale możesz indywidualnie dopasować intensywność twojego sosu.
  3. Doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję sok z cytryny i szczyptę cukru pudru.
  4. Dokładnie mieszam całość i odstawiam na 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Taki sos to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, kanapek, burgerów czy imprezowych przekąsek. Przypadnie do gustu każdemu, bo można zanurzać w nim nawet świeże warzywa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący