Robię sos czosnkowy jak ten w restauracjach. Kucharz zdradził mi składnik, który wszystko zmienia
Sos czosnkowy to król wśród domowych sosów. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny, a moi bliscy wprost za nim przepadają. Chociaż mogłoby się wydawać, że zawsze smakuje tak samo, to z tym nietypowym dodatkiem wypada jeszcze lepiej.
06.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:02
Idealny do domowej pizzy na grubym cieście, chrupiących grzanek czy też pieczonych mięs. Sos czosnkowy to must have w moim domu. Wyrazisty smak czosnku w połączeniu z kremowym majonezem i przyprawami nie ma sobie równych. Mogłoby się wydawać, że w zrobieniu tego dipu większej filozofii nie ma, to okazuje się, że można przygotować go nieco inaczej. Ten patent na perfekcyjny sos czosnkowy zdradził mi zawodowy kucharz. Na początku myślałam, że w tym prostym sosie nie ma za dużo przestrzeni do udoskonalenia, jednak ten przepis zweryfikował moje poglądy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny sos czosnkowy
Bazą sosu jest połączenie śmietany i majonezu. Aby nieco odchudzić całość, sięgam czasem po jogurt naturalny. Poza czosnkiem, solą i pieprzem dodaję również odrobinę cukru pudru. Świetnie przełamuje smak całości, dodając mu nieco lekkości. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo sos może być niesmaczny. Jeśli nie masz cukru pudru, sięgnij po cukier w kryształkach, jednak mieszaj całość nieco dłużej, aby lepiej się rozpuścił.
Składniki:
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę oraz majonez przekładam do miski.
- Ząbki czosnku obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do pozostałych składników. Używam zazwyczaj 2-3 ząbki (w zależności od wielkości), ale możesz indywidualnie dopasować intensywność twojego sosu.
- Doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję sok z cytryny i szczyptę cukru pudru.
- Dokładnie mieszam całość i odstawiam na 20 minut, aby smaki się przegryzły.
Taki sos to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, kanapek, burgerów czy imprezowych przekąsek. Przypadnie do gustu każdemu, bo można zanurzać w nim nawet świeże warzywa. Smacznego!