Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Zazwyczaj kojarzy się z przesłodzonym napojem z piankami i toną cukru, ale możesz przygotować go w o wiele zdrowszej wersji. Ten napój idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienno-zimowe wieczory, gdy odpoczywasz pod ciepłym kocykiem i z książką w ręce.
Gdy niskie temperatury zaczynają dawać się we znaki, nadchodzi pora na pyszne, rozgrzewające napoje, takie jak gorąca czekolada. Jej prawdziwa moc tkwi jednak nie tylko w pysznym smaku, ale również w bogactwie składników odżywczych. Wbrew pozorom, to nie tylko kaloryczny i słodki napój – łatwo można przygotować jego zdrowszą wersję, która pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu
Zdrowa gorąca czekolada
Jeśli przygotujesz gorącą czekoladę na bazie kakao, napoju roślinnego i gorzkiej czekolady, będzie ona znacznie zdrowsza niż ta, którą pamiętamy z dzieciństwa. Kluczowa jest jakość składników – unikaj gotowych mieszanek pełnych cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego sięgnij po prawdziwe kakao, gorzką czekoladę oraz naturalne słodziki.
Gorzka czekolada, będąca głównym składnikiem zdrowej gorącej czekolady, jest bogata w flawonoidy, które wspierają zdrowie serca i układ krążenia. Kakao użyte do jej przygotowania dostarcza znaczne ilości magnezu i antyoksydantów, co poprawia kondycję psychiczną i fizyczną, wspiera pamięć i koncentrację oraz pomaga w redukcji stresu.
Dodatki do gorącej czekolady
Jeśli zależy ci na większej ilości wartości odżywczych, możesz wzbogacić swój napój o odpowiednie dodatki. Świetnym przykładem jest cynamon, który doskonale komponuje się z jesienno-zimową kuchnią i dostarcza przeciwzapalnych oraz antyoksydacyjnych właściwości. Dla osób lubiących odważniejsze połączenia idealny będzie dodatek odrobiny chili. Ta pikantna przyprawa jest bogata w kapsaicynę, która pobudza metabolizm i wspomaga krążenie. Tak przygotowana gorąca czekolada jest o wiele lepszym wyborem, szczególnie jeśli uważasz na to co jesz i pijesz.
Przepis na zdrową gorącą czekoladę
Składniki:
- 250 ml napoju roślinnego (owsianego, migdałowego lub sojowego),
- kilka kostek gorzkiej czekolady (70-85 proc.),
- 1 łyżka kakao,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Wlej napój roślinny do małego garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, pilnując, aby się nie zagotował.
- Dodaj kakao i cynamon, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Wrzuć kostki gorzkiej czekolady i mieszaj powoli, aż całkowicie się rozpuszczą.
- Przelej gorącą czekoladę do kubka i podawaj od razu. Smacznego!