Prosty miks banana i kakao. Efekt, którego nikt się nie spodziewa
Placuszki przygotujesz dosłownie w chwilę, a ich sekretem jest naturalna słodycz banana oraz intensywny smak kakao. Banan nadaje ciastu wilgotność i powoduje, że nie trzeba dodawać dużej ilości cukru i tłuszczu. To owoc bogaty w potas, magnez i fosfor, a także w błonnik, który wspiera trawienie i pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości. Dzięki zawartości pektyn banany mogą także obniżać poziom cholesterolu, więc ich obecność w diecie to nie tylko smak, ale też realne korzyści dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Kakao z kolei wzmacnia smak i dodaje wyrazu. To źródło naturalnych antyoksydantów, które wspierają organizm i poprawiają nastrój, a w połączeniu z bananem tworzy duet, któremu trudno się oprzeć. W efekcie powstają placuszki o przyjemnej konsystencji, które są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ten prosty miks zaskakuje nie tylko smakiem, ale też uniwersalnością. Placuszki świetnie sprawdzą się na szybkie śniadanie, zdrową przekąskę w ciągu dnia albo lekki deser. Możesz je podać z jogurtem, świeżymi owocami albo orzechami i tworzyć z ich udziałem różne wersje w zależności od ochoty. To dowód, że czasem najprostsze połączenia kryją w sobie największą niespodziankę. Jak zrobić placuszki bananowe?
Przepis na puszyste placki bananowo-czekoladowe
Składniki:
- 1 mały banan,
- 4 łyżki mąki pszennej lub ryżowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka 2 proc.,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem. W miseczce umieść banana. Wbij jajko i dodaj mleko. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
- Następnie dodaj mąkę, kakao, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania masy o gęstej oraz jednolitej konsystencji (bez grudek).
- Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni (zachowaj odstęp między każdym).
- Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę.
- Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki. Na drugiej stronie smaż trochę krócej. Pilnuj, aby nie przypalić placków.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.