Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci

Nie jest jeszcze gwiazdą masowej sprzedaży, ale wszystko wskazuje na to, że jej czas nadchodzi. Ta morska ryba o charakterystycznym "wilczym" uzębieniu może zaskoczyć delikatnym białym mięsem i łagodnym smakiem. Jest zdecydowanie mniej tłusta od łososia, a jednocześnie pełna składników, które w dziecięcej diecie liczą się najbardziej.

Zębacz pasiasty świetnie smakuje smażony lub pieczony na maśleZębacz pasiasty świetnie smakuje smażony lub pieczony na maśle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W odróżnieniu od popularnych gatunków hodowlanych zębacz żyje w zimnych, czystych wodach północnego Atlantyku. Jego mięso zawiera znacznie mniej kalorii niż łosoś, ale nie traci przy tym na wartości. Jest bogate w pełnowartościowe białko, jod, witaminę B12, selen i kwasy omega-3, których dzieci zwykle jedzą za mało. Co ważne, dzięki niskiej zawartości tłuszczu ryba ma wyjątkowo delikatny smak i nie pozostawia intensywnego "rybnego" aromatu — to duży plus dla nieco bardziej wybrednych maluchów.

Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny

Przepis na zębacza pasiastego z piekarnika

Filety możesz również usmażyć na patelni, najlepiej na maśle klarowanym, które idealnie podkreśli delikatny smak mięsa. Jednak obróbka w piekarniku ma tę przewagę, że na dnie brytfanny powstaje pyszny maślany sosik, który idealnie pasuje do ryby. Zębacza podawaj z purée ziemniaczanym lub ryżem i lekką, świeżą sałatką.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów zębacza pasiastego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 30 g masła,
  • połówka cytryny,
  • 1 gałązka tymianku,
  • szczypta soli i białego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Filety zębacza delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Oprósz niewielką ilością soli, szczyptą białego pieprzu i skrop oliwą.
  3. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki masła oraz kilka plastrów cytryny, dodaj gałązkę tymianku.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15–18 minut.
  5. Wyjmij, gdy mięso stanie się białe i miękkie pod naciskiem widelca.
  6. Po wyjęciu polej powstałym sosem maślano-cytrynowym.
Wybrane dla Ciebie
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem